Harris-Trump yarışı: Amerika'nın ve dünyanın geleceğini kim şekillendirecek?

Dünya basınının gündemi Donald Trump ve Kamala Harris'in canlı yayın tartışması. İsrail'in muhalif gazetesi Haaretz, "Onları sadece Amerikalılar heyecan ve endişe içinde izlemeyecek" diyerek, merakla beklenen tartışmayı değerlendirdi.

İsrail'in Haaretz gazetesinde Liam Hoare imzasıyla yayınlanan yazıda, Harris-Trump tartışması üzerinden Amerika'nın geleceği değerlendirildi.

ve Kamala Harris, salı günü Philadelphia'daki münazara sahnesine çıktıklarında, onları sadece Amerikalılar heyecan ve endişe içinde izlemeyecek. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin yurtdışındaki ortakları ve özellikle de hâlâ savaş halinde olan için Cumhuriyetçi ve Demokrat adaylar, dünyanın geleceğini ellerinde tutan tanınmamış kişilerden oluşuyor.

Trump'ın görevdeki ilk dönemi, ticaret savaşı ve savunma harcamaları konusundaki gerginliklerin damgasını vurduğu, savaş sonrası transatlantik ilişkilerin dibe vurduğu bir dönem olarak görülüyordu. İlk dört yılı, özellikle ticaret söz konusu olduğunda, muhtemelen ikinci dört yılın bir ön göstergesiydi.

Ukrayna ve Rusya'yı barış görüşmelerine zorlamaya hazır görünürken, aşırı muhafazakar Heritage Vakfı'nın ikinci bir Trump döneminde Amerikan yönetimini yeniden şekillendirmeye yönelik politika belgesi olan Proje 2025, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ülkesine yönelik ekonomik ve askeri yardımlarının azaltılmasının yolunu açıyor.

Harris'e gelince, başkan yardımcısı olarak 'ın tek dönemlik görev süresinin mirasını taşıyor. Biden'ın politikası Ukrayna'ya güçlü bir destek üzerine inşa edilmişti ve çatışmayı otokrasiye karşı demokrasi ve tiranlığa karşı özgürlük olarak çerçeveliyordu.

Harris'in Avrupa'ya ilişkin görüşleri, kampanyasının bir parçası olarak henüz bir dış politika gündemi belirlemediği için belirsizliğini koruyor. Demokrat Parti'nin kendi platformu Biden'ı Harris ile değiştirmeden önce tamamlanmıştı: Avrupa ile ilgili bölümde Biden'ın “ikinci dönemine” atıfta bulunuluyor.

Kim kazanırsa kazansın, yeni başkan ABD'nin Avrupa'ya yönelik dış politikasında bir değişimi beraberinde getirecek ve asıl soru Avrupa'nın buna hazır olup olmadığı.

Merkezi Paris'te bulunan Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin kıdemli politika uzmanı Ulrike Franke, “Joe Biden'ın muhtemelen sezgisel ve otomatik olarak Avrupa'yı düşünen son başkan olduğunu düşünüyorum” diyor. Arkadan gelen “Avrupa'yı biraz daha az önemseyecektir.”

Avrupa'da, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali Biden yönetiminin belirleyici olayı oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın geçen ay yayınladığı rakamlara göre, ABD Ukrayna'ya Patriot hava savunma bataryaları ve mühimmatları, Abrams tankları ve Javelin zırh önleme sistemleri de dahil olmak üzere 55.4 milyar dolardan fazla askeri yardımda bulundu. Amerikalılar ayrıca USAID aracılığıyla Ukrayna'ya 22.9 milyar dolar doğrudan bütçe desteği, 2 milyar dolar insani yardım ve 2.9 milyar dolar da kalkınma yardımı sağladı.

Harris geçen ay Demokratik Ulusal Kongre'de yaptığı konuşmada “Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından beş gün önce Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir araya gelerek Rusya'nın işgal planı konusunda kendisini uyardım” dedi. Putin'in saldırganlığına karşı 50'den fazla ülkeyi kapsayan küresel bir tepkinin harekete geçirilmesine yardımcı oldum. Başkan olarak da Ukrayna ve NATO müttefiklerimizin yanında güçlü bir şekilde duracağım.”

Alman Dış İlişkiler Konseyi'nde yardımcı araştırmacı olan Dominik Tolksdorf, Harris'in Kaliforniya senatörü ve ardından başkan yardımcısı olarak dış politika sicilinin oldukça zayıf olduğuna inanıyor. Biden'ın iki numarası olarak Orta Amerika'dan düzensiz göçün temel nedenlerini ele almak dışında “dış politikada henüz belirgin bir profil yaratmadı” diyor. “Şu ana kadar daha çok iç meselelere odaklanmış bir siyasetçi olduğu açık.”

Harris'in başkanlığının Ukrayna konusunda Biden dönemindeki politikaları devam ettireceğini varsayıyor, ancak değişebilecek olan şeyin “dünyadaki demokratik ve otokratik devletler arasındaki savaşa yapılan güçlü retorik vurgu” olduğunu söylüyor ve Biden'ın devam eden Rus işgalini nasıl tanımladığına atıfta bulunuyor.

Tolksdorf, “Harris'in Ukrayna'ya desteğini elinden geldiğince sürdüreceğini düşünüyorum,” diye ekliyor. “Ancak Almanya ve Avrupa'daki diğer ülkelerin önümüzdeki yıllarda daha fazla siyasi liderlik üstlenmesi yönünde bir beklenti olacağı da açık.”

Trump kazanırsa, “Ukrayna'da neler olabileceğini değerlendirmenin çok daha zor olacağını düşünüyorum” diyor.

Temmuz ayındaki Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi'nde yaptığı konuşmada Trump, “Rusya ve Ukrayna ile yaşanan korkunç savaş da dahil olmak üzere mevcut yönetimin yarattığı her bir uluslararası krizi sona erdireceği sözünü verdi - ki ben başkan olsaydım bu asla olmayacaktı.” Ancak bu krizi sona erdirmenin neye benzeyeceğini detaylandırmaktan kaçındı.

Tolksdorf, Trump'ın Ukrayna'yı Rusya ile ateşkes müzakerelerine zorlayabileceği bir durum öngörebileceğini söylüyor. “Her türlü yardımı geri çekme tehdidiyle Ukrayna'ya bu görüşmelere katılması için baskı yapabilir ve aynı zamanda Avrupa'yı bu görüşmeleri baltalamaması konusunda uyarabilir, aksi takdirde yönetiminin NATO'ya ve 5. Madde'ye bağlılığı konusunda daha fazla şüphe uyandırabilir” diyor, askeri ittifakın bir NATO üyesinin saldırıya uğraması halinde onu savunma taahhüdüne atıfta bulunarak.

YAZARA AİT DİĞER MAKALELER