Ekim enflasyonu planları değiştirebilir

Eylül ayında gelen enflasyon verisi aslında Merkez Bankası'nın 2024'te faiz indirmesi ihtimalini büyük ölçüde masadan kaldırmıştı. Ekim enflasyonuna dair ise tarihsel veriler yükselişi gösteriyor. Mevsimsel etkiler başta olmak üzere birçok nedenin etkisiyle Ekim enflasyonu bir önceki aya göre hep daha yüksek olma eğiliminde. Bu da Merkez Bankası'nın planlarını etkileyebilir.

Eylül ayı enflasyonu beklentilerinde üzerinde gerçekleşti. Son açıklanan enflasyon verisi aslında Merkez Bankası'nın bu yıl içerisinde bir faiz indirimi yapması ihtimalini etkileyecek türden. Fakat tarihsel verilere göre Ekim enflasyonu da beklentiyi aşabilir.

EKİM ENFLASYONU YÜKSEK GELEBİLİR

Enflasyon verileri incelendiğinde zate ana eğilimde bir düşüş yok. Merkez Bankası da bunu hem Eylül'de açıklanan Ağustos ayı PPK tutanaklarında hem de son açıklanan Aylık Fiyat Gelişmeleri Rapor'unda vurgulamıştı.

Ekim enflasyonuna gelecek olursak; tarihsel bazda yılın en yüksek aylık enflasyonu hep Ekim ayında takip ediliyor. Bunun başlıca nedenleri arasında Eylül ayından bu aya sarkan eğitim maliyetleri, tarımdaki mevsim etkisiyle birlikte gıda fiyatlarındaki artışı gösterebiliriz. Son gelen akaryakıt zammının da enflasyona etki edeceği şüphesiz. Dolayısıyla Ekim enflasyonu için endişeli olabiliriz.

ENFLASYONDA YILSONU HEDEFLERİ TUTAR MI?

Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon hedeflerinde üst bant yüzde 42 seviyesinde bulunuyordu. OVP hedefi ise yılsonu için yüzde 41,5. Söz konusu enflasyon rakamlarıyla aslında yılı bu hedeflerde bitiremeyeceğimiz kesinleşti.

Enflasyonda yılı yüzde 42 seviyesinde tamamlamak istiyorsak gelecek 3 ayda yüzde 1,5 oranında bir aylık enflasyona sahip olunmalı. Yüzde 2 oranında aylık enflasyon gelirse yıllık enflasyon yüzde 44,2 oluyor. Dolayısıyla bu yılı yüzde 44-45 aralığında bir enflasyonla kapatacak olmamız muhtemel.

MERKEZ BANKASI'NDAN REVİZE GELİR Mİ?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu Sunumu'nda enflasyonda rakamdan ziyade koridora odaklanılması gerektiği mesajını paylaşmıştı. Merkez Bankası'nın açıkladığı koridor yüzde 38-42 arasında. Şu noktada 8 Kasım'daki Enflasyon Raporu toplantısında herhangi bir revize gelmeyebilir. Buradaki tahmin revizesini de 8 Kasım'dan daha sonraki toplantıda görmemiz mümkün.Fakat söz konusu rakamların gelecek yıla dair yüzde 17,5 hedefini de etkileyeceği muhtemel. Yabancı kuruluşlara göre gelecek yılı da yüzde 24 seviyesinde kapatacağız.

Merkez Bankası'ndan bu yıl içerisinde bir faiz indirimi bekleniyordu. Fakat Eylül enflasyonu bu ihtimali azalttı. Ekim ayında gelecek olası bir yüksek enflasyonla bu ihtimal komple ortadan kalkabilir.

YAZARA AİT DİĞER MAKALELER