Instagram erişim engelinde son durum: Instagram ne zaman açılacak, bugün açılır mı? AK Parti'den Instagram'la ilgili son dakika açıklaması

Instagram erişim yasağıyla ilgili gündemdeki son dakika gelişmeleri yakından takip edilmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük sosyal medya uygulamaları arasında yer alan Instagram, 2 Ağustos'ta Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından Türkiye'de erişime kapatıldı. Sosyal medyada içerik üreten ve kişisel hayatlarını paylaşan birçok insan ise Instagram'ın yeniden erişime açılacağı tarihi merak ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engeline ilişkin yeni açıklamalarda bulundu ve dün açılabileceğini belirtmişti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri ise sosyal medya platformu Instagram'ın Türkiye'de erişim engeli getirilmesine ilişkin yeni açıklamalar yaptı. Peki, Instagram açıldı mı, bugün açılacak mı? Instagram ne zaman açılacak? İşte 10 Ağustos son dakika Instagram haberleri.

Haberler 10.08.2024 - 14:25

  • 1
    Instagram'ın ne zaman açılacağıyla ilgili tarih araştırmaları ve son dakika gelişmeleri, sosyal medya kullanıcıları tarafından merakla araştırılıyor. Popüler sosyal medya uygulaması Instagram'la ilgili son olarak AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, AK Partili Hasan Basri, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıklamalarda bulundu. Peki, Instagram açıldı mı, ne zaman açılacak? Instagram erişim yasağı kalkacak mı? İşte Instagram yasağıyla ilgili gündemden son haberler.
  • 2

    AK PARTİLİ İLERİ'DEN YENİ AÇIKLAMA

    AK Partili Ömer İleri, oyun platformu Roblox ve sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

    Sosyal medya mecralarının yan etkilerine dikkati çeken İleri, AK Parti iktidarları olarak gerekli tedbirleri, özellikle de yasal mevzuat noktasında aldıklarının altını çizdi.

    Bu yan etkilerden en fazla "dezenformasyon" konusunun gündeme geldiğini ifade eden İleri, bu noktada gerekli tedbirleri alabilmek için 5651 sayılı kanunda bir düzenleme yaptıklarını anımsattı.

    Sosyal medya mecralarının toplumun iletişimi noktasında önemli ancak aynı zamanda düzenlenmesi gereken mecralar olduğunu belirten İleri, bugün gelinen sürecin de şu an yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi gereken "mekanik bir süreç" olduğunu söyledi.

    İleri, şöyle devam etti:

    "Mevzuat ortada, kurallar ortada, sosyal medya mecralarına yüklenen yükümlülükler ortada. Bu yükümlülükler yerine getirilmezse hayata geçirilecek tedbirler ortada, yaptırımlar ortada. Özellikle katalog suçlar noktasındaki beklentileri ve yükümlülükleri karşılamamış olması ama bunun da ötesinde kendi ülkemizin içerisindeki iletişimi adeta bir sansüre tabi tutarak, şekillendirmeye, yönlendirmeye çalışıyor olması. Bunlar endişe verici noktalar. Bunun da ötesinde terör örgütlerinin paylaşımlarına bu tedbirleri almıyor olması. Yani bu üçünü bir araya koyduğunuz zaman ortaya çıkan manzara gerçekten Instagram'ın bu ülkenin kanunları, bu kanunlara uymak noktasında takip edilmesi gerektiği gerçeği."

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK), 5651 sayılı kanun kapsamındaki ilgili maddelere istinaden bir tedbir aldığını ve sürecin bundan ibaret olduğunu ifade eden İleri, "Sürecin nihayete ermesi noktasında karşılıklı görüşmeler yapıldı. Bu süreç devam ediyor. İlgili kurumumuzun, Ulaştırma Bakanımızın açıklamaları var. Ümit ediyoruz ki kısa süre içerisinde iyi bir neticeyle bu süreç sonlanır. Ama tabii altını çizmemiz, vurgulamamız gereken nokta şu, bu ülkede faaliyet gösteren sosyal medya mecraları yabancı firmalar olabilirler, kendilerinin has kuralları tabii ki olabilir ama günün sonunda bu ülkenin kanunlarına uymak durumundalar. Temel mesajımız bu." diye konuştu.
  • 3

    INSTAGRAM BUGÜN AÇILACAK MI?

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, NTV'nin sorularını yanıtladı. 

    Instagram'la ilgili yeni açıklama yapan Bakan Uraloğlu şunları söyledi;

    "Kapalı kalması bizi çok mutlu etmiyor. Çok fazla uzamasını biz de istemiyoruz. 3 toplantı yaptık, belli bir noktaya geldik. Bugüne nasip diyelim."

  • 4

    BAKAN URALOĞLU'DAN YENİ AÇIKLAMA

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mersin'de yarın hizmete açılacak Çukurova Uluslararası Havalimanı'ndaki incelemesinin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi.

    Bir gazetecinin Instagram'a getirilen erişim engeline ilişkin sorusuna Uraloğlu, şu yanıtı verdi:

    "Burada, 'Ne yaparlarsa veya nasıl davranırlarsa kapatırız' şeklinde bir yaklaşım içerisinde değiliz. Bizim ülke olarak gösterdiğimiz demokratik yaklaşımı bu sosyal medya platformları maalesef göstermiyor. Çok net söylüyorum. Size hiçbir bildirim yapmadan hesabınızı bloke edebiliyor, kaldırabiliyor, bazı paylaşımları komple engelleyebiliyor. Sonuçta özel bir şirket, elbette onun da kuralları, kaideleri olacak ama yerine göre sizin kanunlarınıza hilaf şeyler yapabiliyorlar. Dolayısıyla biz bu anlamda kesinlikle sosyal medya platformlarının faaliyetlerinin sürdürülmesinden yanayız. Asla bir yasakçı zihniyet içerisinde değiliz."

    Instagram konusunda görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Uraloğlu, "Instagram ve diğer sosyal medya platformlarıyla sürekli iletişim halindeyiz. Onlara öncesinde de bildirdiğimiz şeyler vardı. Son süreçte de bildirdiğimiz konular var. Burada neler var? Bizim 'katalog suçlar' ile 'toplumumuz ve ülkemizin hassasiyetleri' dediğimiz konular var. Sürekli bildiriyoruz. Dün arkadaşlar tekrar değerlendirdi, bir noktaya kadar geldik. Biz de gerçekten bir an önce çözelim istiyoruz."
  • 5

    META İLE YENİ TOPLANTI YAPILMASI BEKLENİYOR

    Instagram’a erişim engelinin kaldırılarılması için yapılan görüşmelerde, terör tanımı anlaşmazlığı giderilemedi. Ankara, terör örgütleri konusunda beklentilerinin karşılanmasını bekliyor.

    META yetkilileri, PKK’nın uluslararası düzeyde terör örgütü olarak kabul ediliğini belirtip, bu konudaki paylaşımlarda algoritmasını düzelteceğini bildirdi.

    Ancak aynı adım henüz, YPG ve FETÖ için atılmış değil. Erişim engeli de bu nedenle kaldırılmıyor.

    Ulaştırma Bakanlığı’nda, META yetkilileri ile kısa süre içerisinde yeni bir görüşme yapılması bekleniyor.
  • 6

    EFKAN ALA'DAN INSTAGRAM AÇIKLAMASI

    AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, NTV'de Instagram'ın kapatılmasıyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

    Efkan Ala'nın Instagram ile ilgili açıklaması şu şekilde;

    "Türkiye'nin hassasiyetleri var. Biz burada özgürlüklerin garantisi olarak yürüyoruz. Birisi özgürlükleri kısıtlıyor. İnsanların yaptığı paylaşımları kaldırıyor. Özgürlüklere müdahale ettikleri için Türkiye burada vaziyet aldı. Türkiye burada özgürlükleri kısıtlamak için değil, özgürlükleri genişletmek için bu görüşmeleri yapıyor. Vatandaşlarımızdan sabır rica ediyorum. Biz, muhataplarımızın Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate alan adımları atsın diye uğraşıyoruz.

    Diğerinde ise çocukları korumaya yönelik. Bu alanı birlikte yönetmeliyiz. Biz, böyle bir iletişim devriminin olduğu çağda bunları kısıtlayarak yola devam etmeyi arzu eden bir iktidar değiliz.

    Ben kısa zamanda netice alacağını düşünüyorum."
  • 7

    INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK?

    Instagram'ın hangi şartlarda açılacağıyla ilgili konuya da değinen Bakan Tunç şunları söyledi;

    "İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen görev varsa, devlet bu görevi kurumlarıyla beraber yapmak durumunda… BTK’nın vermiş olduğu kararın katalog suçlarla ilgili olduğu ifade edildi. Sosyal medya şirketi eğer BTK’nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa sorun ortadan kalkar.

    Yargı makamlarına intikal eden hususlar var. Kapatma kararına karşı açılan davalar var. Bu davalar birleştirilerek idareden hangi gerekçeyle kapatma kararı verildiğine yönelik savunma alınacak. Ve sonrasında da yargımız karar verecektir."

    Buna göre; Instagram yetkilileri tarafından BTK’nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınlar erişimden çıkarılırsa sorun ortadan kalkacak ve Instagram yeniden erişime açılacak.
  • 8

    BAKAN TUNÇ'TAN INSTAGRAM AÇIKLAMASI

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Instagram erişim engeli hakkında açıklama yaptı.

    Bakan Tunç'un açıklaması şöyle;

    "Katalog suçlar dediğimiz; çocuk istismarı, terör suçları, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, yasa dışı bahis gibi… Katalog suçlarla ilgili internet ortamında bir yayın söz konusu olduğunda bu yayının durdurulması yetkisi BTK’ya verilmiş bir yetki. Burada bu yetkiyi kullanan BTK hangi gerekçelerle bu yayın durdurma kararını aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor. Öncelikle bu yayının çıkarılmasıyla ilgili bildirimde bulunuyor. Bu yetki eğer suç teşkil eden bir yetkiyse soruşturma makamlarının devreye girmesi söz konusu.

    BTK’nın gerekçeleri ilgili sosyal medya şirketine tebliğ edildi. Türkiye Cumhuriyet devleti bir hukuk devleti. Herkes kanunlara uyacak. Türkiye’de yayın yapan sosyal medya kuruluşları, ülkemizin kanunlarına uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok."
  • 9

    2 AĞUSTOS'TA INSTAGRAM'A ERİŞİM ENGELİ GETİRİLMİŞTİ

    BTK tarafından 2 Ağustos tarihinde Instagram'a erişim engeli getirildi.

    BTK'nin site bilgileri sorgulama menüsünden Instagram'a erişim engeli kararı alındığı öğrenilirken edinilen bilgiye göre karar "katalog suçlar" olarak belirlenen düzenlemelere uymadığı için verildi.

    Yetkililer engelin ne zaman kaldırılacağının Instagram tutumuna bağlı olduğunu belirtiyorlar.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.