Microsoft arızasının ardındaki "tekelleşme" tehlikesi 

Küresel bir yazılım arızası dünya genelinde büyük bir yıkıma yol açtı, uçuşları durdurdu ve hastanelerden devlet kurumlarına kadar her şeyi aksattı. Tüm bu kaos yanında tek bir soru getirdi: Microsoft Windows yazılımına yönelik hatalı bir güncelleme sosyal hayatın büyük bölümünü nasıl durma noktasına getirdi? Sektör genelinde "tekelleşme" bizi neden risk altında bırakıyor?

Haberler ntv.com.tr 21.07.2024 - 14:05 Son Güncelleme : 21.07.2024 - 14:07

  • 1

    DÜNYA MAVİ EKRAN VERDİ

    Dünya genelinde yazılım sistemlerinde önemli bir arıza yaşandı. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan problem, pek çok sektörü etkiledi.
  • 2
    Almanya, İngiltere, ABD, Avusturalya başta olmak üzere havalimanlarında şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetler neredeyse tamamen çöktü. Bankalar ve hastane sistemlerinde de büyük kesintiler yaşandı.
  • 3

    MICROSOFT'UN ETKİ GÜCÜ

    Sorun, Microsoft da dahil olmak üzere küresel teknoloji sektörünün güvendiği CrowdStrike adlı bir siber güvenlik firmasından kaynaklandı.

    CrowdStrike, hatalı bir güncelleme gerçekleştirdikten sonra Microsoft sistemleri ve Windows PC'ler "mavi ekran" vermeye başlayarak kullanılamaz hale geldi.

    Microsoft, Avrupa ve ABD genelinde önemli bir pazar gücüne sahip. Yani arızadan sadece bilgisayarlar değil, sunucular ve sistemler de etkilendi.

  • 4

    DARALAN SEÇENEK YELPAZESİ

    Ancak arızanın tek kaynağı sadece çok sayıda firmanın CrowdStrike'a güvenmesi değil.

    Bulut altyapısının Microsoft gibi çok güçlü şirketlere dayanması ve bu şirketlerin de firmaları, hizmetleri ve teklifleri giderek daralan bir seçenek yelpazesine yoğunlaştırması sorunun temelini oluşturuyor.

  • 5

    SEKTÖR DEVLERİNDEN "REKABET" VURGUSU

    Haziran 2023'te Federal Ticaret Komisyonu, bulut bilişim iş uygulamaları hakkında kamuoyundan yorum çağrısında bulundu.

    Sektördeki iki dev şirket, Microsoft ve Amazon, rekabetin "gelişmekte ve son derece dinamik" olduğunu ısrarla öne sürdü.

  • 6

    MICROSOFT'U REKABETİ ENGELLEMEKLE SUÇLADI

    Google, daha az çekingen davrandı ve Microsoft'u rekabeti engellemekle suçlayan 11 sayfalık bir belge sundu.

    Google raporunda, "Microsoft'un karmaşık lisans kısıtlamaları, kurumsal müşterilerinin, buluta geçiş sırasında başka bir bulut sağlayıcısını seçmesini engelliyor ve bu müşterileri Azure ekosistemine bağlıyor" ifadelerine yer verdi.

  • 7

    Küresel bulut altyapısı hizmetleri pazarının üçte ikisi bu üç şirket tarafından kontrol ediliyor.

    Bu da aşılmaz teknik engeller koyarak sağlayıcılar arasında geçişi neredeyse imkansız hale getiriyor ve kullanıcıları kilitliyor.

  • 8

    Tekelleşme bizi neden risk altında bırakıyor?

    Tekelleşmiş şirketler, diğer kurumları domine ettikleri pazardan dışarı atıyor ve rakipleri için angajman koşullarını, yerleşik devleri tehdit etmeyecek şekilde yeniden tasarlıyor.

  • 9

    CrowdStrike'ın genel müdürü George Kurtz, servetinin ciddi bir kısmını kaybetti, ancak bu servet geri dönecek.

    Microsoft ve CrowdStrike bazı müşterilerini ve işlerini kaybetti, ancak şüphesiz bir veya iki yıl içinde elde ettiğinden daha fazlasını kazanacak.

    Bu durum yalnızca bu kesintide değil, gelecekte yaşanabilecek herhangi bir kesintide de geçerli. 

    Pazarda eksikliğini hissettiren "rekabet" koşulları, sektör devlerinin anlık kayıplarını zaman içerisinde ustaca örtecek.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.