Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı: "Siyasi motivasyonla vuruldu"

Slovakya Başbakanı Robert Fico, dün bir hükümet toplantısının ardından silahlı saldırıya uğradı. Açılan ateş sonucu karnından vurulan Fico, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Yetkililer ameliyatı başarılı geçen Fico'nun konuşabilecek durumda olduğunu aktardı. İlk soruşturmanın ardından yetkililer, saldırının "siyasi motivasyonla" düzenlendiği belirtti. Saldırgan, saldırı nedeni olarak hükümet politikalarını gösterdi. Slovak polisi saldırganı cinayete teşebbüsle suçladı. Fico, ülkesinde Rus yanlısı bir figür olarak öne çıkıyor. Seçim sürecinde Kiev'e "tek bir kurşun bile" gönderilmeyeceğini söyleyerek bu tavrını açıkça göstermişti. 

Haberler ntv.com.tr 16.05.2024 - 14:59 Son Güncelleme : 16.05.2024 - 16:48

  • 1
    Slovakya'da Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında, başbakan Robert Fico'nun da bulunduğu binaya silahlı saldırı düzenlendi. Başbakan Fico, açılan ateş sonucu karnından vurularak ağır yaralandı.
  • 2

    DURUMU CİDDİYETİNİ KORUYOR

    Silahlı saldırgan, 59 yaşındaki Fico'ya beş el ateş etti ancak kurşunlardan iki tanesi isabet etti. Başlangıçta başbakanın durumunun kritik olduğu açıklandı.

    Slovakya Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba BBC'ye verdiği röportajda, "Bildiğim kadarıyla ameliyat iyi gitti ve sanırım hayatı kurtuldu.. Şu anda hayati tehlikesi olan bir durumda değil" diye konuştu.

    Son açıklamalara göre Fico, başarılı geçen ameliyatın ardından "konuşabilecek duruma" geldi.

  • 3

    İKİ YERİNDEN VURULDU

    Taraba, isabet eden kurşunlardan birinin Fico'nun karnına, ikincisinin ise eklemlerinden birine isabet ettiğini açıkladı.

    Slovak polisi, saldrıganın cinayete teşebbüsten suçlandığını duyurdu.

  • 4

    Slovak medyasının 71 yaşındaki bir adam tarafından gerçekleştirildiğini söylediği silahlı saldırı, ülkeyi şaşkına çevirdi ve uluslararası kınamalara yol açtı.

    Amatör yazar olan şahsın ülkenin batısında yer alan Levice kentinde yaşadığı ifade edildi. Saldırganın sol görüşlü kişilerin bir araya geldiği DUHA Edebiyat Kulübüne sıklıkla gittiği belirtildi.

  • 5

    SALDIRI NEDEN GERÇEKLEŞTİ?

    İlk soruşturmanın ardından yetkililer saldırının "siyasi motivasyonla" düzenlendiğini belirtti.

    Saldırgan, ifadesinde eylemin nedeni olarak hükümetin "soruşturma ve medya politikalarını" gösterdi. Sorgunun ardından saldırının planlı bir eylem olduğu ortaya çıktı.

    Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj, saldırganın tek başına hareket ettiğini ve hükümet karşıtı protestolara katıldığını söyleyerek, "Bu, başkanlık seçiminin ardından kendini radikalleştiren bir yalnız kurt" açıklamasını yaptı.

  • 6

    Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba da saldırının ardından, muhalefet partilerini eleştirerek, Fico'yu "neredeyse canavar gibi" göstermekle suçladı.

    Dördüncü dönem başbakanlık görevini yürüten Fico sağ popülist bir koalisyonun liderliğini yapıyor ve Rus yanlısı bir figür olarak öne çıkıyor.

  • 7

    LİDERLER SALDIRIYI KINADI

    NATO ve Avrupa Birliği üyesi olan Slovakya'nın siyasi şiddet geçmişi çok az.

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden, Slovakya'nın AB ortaklarıyla birlikte saldırıyı kınadıklarını ve şok olduklarını ifade ettiler.

    Slovak Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova da, "acımasız" olarak nitelediği saldırıyı kınadı, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

  • 8

    SLOVAKYA BAŞBAKANI ROBERT FICO KİMDİR?

    Fico, Sosyal Demokrat Parti (SMER) Genel Başkanı olarak 30 Eylül 2023'te yapılan milletvekili seçimlerini kazanarak ülkede 4'üncü kez başbakanlık koltuğuna oturmayı başardı.

    Göreve gelir gelmez ülkesinin Ukrayna'ya yaptığı silah yardımlarını durduran Fico, Avrupa Birliği (AB) içinde Rusya'ya yakın siyasi yaklaşımları nedeniyle eleştirildi.

    Ukrayna'da çözümün silah yardımıyla mümkün olmayacağı görüşünü savunan Fico, Ukrayna'da barıştan yana olduğunu dillendiriyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız