Bottarga nedir? - Bottarga (Kefal Havyarı) nasıl yenir, nasıl yapılır?
Dünyaca bilinen ve özenle hazırlanan bottarganın bir diğer ismi kefal havyarıdır. İtalya, İspanya, Türkiye gibi birçok ülkede üretimi yapılan kefal balığından elde edilen bottarga nedir? Bottarga nasıl yapılır ve ne ile yenir? İşte, bottarga hakkında merak edilenler...
Bottorga, dişi kefal balığı yumurtaları temizlenip kurutulduktan sonra balmumuyla kaplanıp yapılan geleneksel bir balık ürünüdür, yüksek besin değeri içerir. Uzun süre boyunca saklanabilen bottarga, butarka veya gelbalder diye de bilinir.
Keskin ve hoş bir kokusu olan bottarganın afrodizyak etkisi nedeniyle az tüketilmesi gerekiyor. Pastırma gibi ince dilimlenerek veya rendelenerek pişirilmeden ve ısıtılmadan atıştırmalık olarak tüketilebiliyor.
Yunanistan, İtalya ve İspanya'da yetiştirilen kefal yumurtaları Türkiye'de Dalyan'da Köyceğiz Gölü'nden göçen balıklardan üretilen bottarga balık sofraları için alternatif bir meze oluşturuyor.
BOTTARGA TARİFİ
MALZEMELER
-Dişi kefal balığı yumurtası
-Blini ekmeği
-Ekşi krema
-Zeytinyağı
YAPILIŞI
Kefal balığı yumurtaların içinde bulunduğu kese özenle çıkarılır. Üstündeki kanın temizlenmesi için soğuk suda yıkanır ve yarım saat tuza yatırılır. Sonra tekrar yıkayıp kurutulur. Ardından parmakla kesenin içindeki yumurtalar zedelemeden ezilir ve tuza bulanır. Bu işlem 3-4 defa yinelenir. Daha sonra yassı bir şekil verilen keseler 2-3 gün güneş altında tutulur. Rüzgar alacağı bir yerde 3-4 gün asılı tutulur.
Sineklerin saldırmaması için tül ile kapatılır. Yumurtalar kahverengiye dönüştüğünde yenebilir oluyor. Sıcak balmumuna daldırılan kefal yumurtasının üzerinde oluşan kabuğun donmasını beklenir. Yeneceği zaman dilimlenir ve etrafındaki balmumu kabuğu atılır. Genelde limon ve zeytinyağı gezdirilerek tüketilen bottargaya, ekşi krema ve blini ekmeği iyi bir eşlikçi olabilir.
- Etiketler :
- Haberler -
- Nefis Yemek Tarifleri
- Yemek
- Yaşam
- Gastronomi
- Masterchef
- Tv