Keşkül-ü fukara tatlısı tarifi: Keşkül-ü fukara tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Bizans mutfağından günümüze kadar ulaşan keşkül-ü fukara tatlısı, Osmanlı döneminde son şeklini almıştır. Sütlü tatlı sevenler için keşkül-ü fukara tatlısının malzemelerini ve tarifini derledik.

Keşkül-ü fukara tatlısı tarifi: Keşkül-ü fukara tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Osmanlı tatlısı keşkülün eski adı Keşkül-ü Fukara olup, rivayete göre Osmanlı döneminde dervişler ve bazen de tedbil-i kıyafet gezen kadılar halkın içine karışıp dilencilik yaparak topladıkları paraları dergahlara ve imaretlere bağışlarlarmış. Bu paralar ile de keşkül tatlısı yapılıp fakir halka dağıtılırmış.

KEŞKÜLÜN PÜF NOKTALARI

Kontrollü olarak pişirilmesi gereken bir olan keşkülün kıvamı, sütlaç ve tavuk göğsü gibi piştikten sonra çok yoğun olmamalı. Eğer buğday nişastası kullanırsanız daha tok ve yoğun bir kıvamı olacaktır, dilerseniz pirinç unu yerine 2 yemek kaşığı tepeleme buğday nişastası da kullanabilirsiniz.

Keşkül-ü fukara tatlısı tarifi: Keşkül-ü fukara tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri neler? - 1

KEŞKÜL-Ü FUKARA MALZEMELERİ

1 litre süt
½ su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı pirinç unu
1 çay bardağı toz badem

Servisi için:

12 adet badem
1 yemek kaşığı file Antep fıstığı

KEŞKÜL-Ü FUKARA NASIL YAPILIR?

Toz şeker, pirinç unu ve toz bademi derin bir tencereye aktarın.

Sütü ekleyin ve bir çırpıcı yardımıyla karıştırıp tüm malzemelerin pürüzsüzce birleştiğine emin olun.

Orta-kısık ateşte devamlı olarak karıştırarak kıvamı hafifçe koyulaşıncaya dek yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Krema kıvamına geldiğinde ocaktan alın.

Pişen keşkülü servis kaselerine paylaştırın. Önce ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Ardından buzdolabına alarak dinlendirin.

Servis etmeden önce üzerlerini badem ve file Antep fıstığı ile süsledikten sonra soğuk olarak servis edin.

Sayfa Yükleniyor...