Yaygın alerjilere sahip olan kişiler için corona virüs aşıları risk oluşturuyor mu? Bilim insanları yanıtladı
Türk bilim insanı Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman BioNTech ve ABD’li Pfizer tarafından geliştirilen yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısının uygulanmaya başladığı ABD ve İngiltere’de yaşan az sayıdaki alerjik reaksiyon vakası endişe yarattı. Bununla birlikte, ABD’de FDA tarafında onaylanan ve Pfizer/BioNTech ile benzer bir teknoloji kullanan Moderna aşısı da benzer içeriklerden oluşuyor. Ancak, bilim insanları söz konusu alerjik tepkilere henüz aşının neden olup olmadığının bilinmediğini ve polen, kedi köpek, toz, yer fıstığı vb. gibi maddelere karşı alerjisi olan kişilerin aşıdan kaçınmaları gerektiğine dair hiçbir kanıtın bulunmadığını açıkladı. Öte yandan, uzmanlar aşılara karşı alerjik reaksiyonların milyonda bir görüldüğünü ve tedavisinin olduğunu belirterek, Covid-19’a yakalanmanın çok daha ağır riskler taşıdığını vurguladı. Hazırlayan. Ayşegül Engür Dahi/ntv.com.tr
ALERJİK REAKSİYON GÖSTEREN KİŞİLERİN HEPSİ İYİLEŞTİ
ABD’de ilk olarak sağlık çalışanlarında başlayan Pfizer/BioNTech corona virüs aşısını olan iki kişide geçen hafta alerjik reaksiyon yaşandı. Alaska’da aşılanan iki sağlık çalışanından birinin anafilaktik adı verilen "hemen tedavi edilmesi gereken ciddi, potansiyel olarak hayatı tehdit eden" alerjik reaksiyon gösterdiği açıklandı. ABD’den önce vatandaşlarını aşılamaya başlayan İngiltere’de aşıyı alan iki kişide benzer reaksiyonlar görüldü. Ancak dört kişi de şu ana kadar iyileşti.
Aşılamanın başladığı ülkelerde sağlık görevlileri, daha fazla alerjik vakanın ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için aşılanmış kişileri dikkatle izliyor. Ancak, bilim insanları aşıya karşı gösterilen alerjik reaksiyonun nedeninin aşıların içerdiği bir maddeden kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz çözemedi.