NATO'dan Rusya'ya İskandinav ve Baltık ülkeleri uyarısı
Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine ilişkin yeni açıklamalar yapan Stoltenberg, "İskandinav ve Baltık ülkelerinde, Türkiye'de gerçekleşen benzer beklenmedik olaylardan kaçınmalıyız" dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine ilişkin, "Bundan sonra önemli olan gerilimi azaltmak ve gelecekte benzeri durumlardan kaçınmak için gerekli mekanizmaları geliştirmektir" dedi.
Stoltenberg, Alman Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya'nın artan askeri müdahalelerinin endişe doğurduğunu söyledi.
Jens Stoltenberg, "Rus askeri varlığının en kuzeyden Akdeniz'e kadar önemli ölçüde yapılandığını görüyoruz. O bölgede de (İskandinav ve Baltık ülkeleri) Türkiye'de gerçekleşene benzer beklenmedik olaylardan kaçınmalıyız" diye konuştu.
Türkiye'nin, uçağın düşürülmesiyle ilgili eleştirilemeyeceğine işaret eden Stoltenberg, "Her milletin toprak bütünlüğünü korumaya ve savunmaya hakkı vardır, hava sahası da buna dahildir" dedi.
"SURİYE'DE UKRAYNA'DAKİ GİBİ ÇÖZÜM KABUL EDİLEMEZ"
"Suriye'de Ukrayna'dakine benzer sonuçlar doğuran bir çözümü kabul edemeyiz" ifadesini kullanan Stoltenberg, Ukrayna krizi sonrası Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiğini hatırlattı.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, terör örgütü IŞİD'le mücadelenin sadece hava bombardımanlarıyla yürütülemeyeceğini belirterek, "Fakat, IŞİD'in daha fazla ilerlemesini durdurmak için hava saldırılarından faydalanmak önemli" dedi.
Suriye'ye karadan da müdahale edilmesi fikrine karşı olduğunu belirten Stoltenberg, "Bu, koalisyon güçlerinin ve NATO kuvvetlerinin gündeminde yok. Kara güçlerine değil daha çok yerel güçlere ihtiyaç var. Müslümanlar bu savaşta en ön safta. Bu savaşı onlar için gerçekleştiremeyiz" ifadesini kullandı.
UÇAK NASIL DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ?
Rus yapımı SU-24 tipi kimliği belirsiz bir savaş uçağı 24 Kasım'da Suriye hava sahasından Türkiye tarafına geçmiş, 10 kez uyarılmasına rağmen ihlali sürdürmesi nedeniyle Türk F16'ları tarafından vurulmuştu.
Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamıştı.
NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti.
Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.
- Etiketler :
- Haberler -
- Dünya