İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gastronomi sunumlarının şıklığı ve içeriklerinin çeşitliliği oldukça dikkat çekici olabiliyor.
Birbirlerine zıt görünen tadların tek bir tabakta buluşması kafa karıştırıcı görünse de lezzet konusunda geçer not alıyor.
Kırmızı et ile balık ürünlerinin tek bir tabakta buluştuğu lezzetlerden biri de Surf and Turf.
Surf and Turf 1960'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde orta sınıfın karnını doyurmak için ortaya çıkan bir lezzet olarak biliniyor.
SURF AND TURF TARİFİ
MALZEMELER
- 300 gram jumbo karides
- 120 gram bonfile
- 4 diş sarımsak
- 3 adet limon
- 5 adet arpacık soğan
- 6 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 adet anason
- 100 ml krema
- 6 gram balık sosu
- 10 gram siriracha sosu
- 20 gram soya sosu
- 50 ml oyster sosu
- 5 gram mürekkep balığı mürekkebi
- Tereyağı
- Zeytinyağı
- Un
- Biberiye
- Kinoa
- Bal
- Karabiber
- Tuz
- Hardal
YAPILIŞI
1. Karidesler kafası ve kuyruğu kalacak şekilde kabukları alınarak temizlenir. Diğer karideslerinde bütün kabuk kısımları alınır. Derin bir tencereye karides, sarımsak, biberiye, soya sos, balık sos ve siriracha sos ile kavrulur ardından içine 600 ml su eklenir ve 30 dakika pişirilir.
2. Pişen karışım blenderdan geçirilir ve süzülür. Tereyağında un kavrulur ve üzerine kreması ilave edilir. Elde edilen karışımla karıştırılır.
3. Patates ve havuç tencerede kaynatılır. Suyun içine 2 adet anason eklenir. Haşlandıktan sonra blenderden geçirilip püre haline getirilir. Tereyağı, tuz ve karabiber eklenir.
4. Diğer yanda kinoalar 10 dakika haşlanır. Haşlanınca tuz, limon, zeytinyağı ve beyaz biber eklenir.
5. Arpacık soğanlar ikiye bölünüp sotelenir ardından içine tuz ve karabiber ilave edilir.
6. Oyster sosu, bal ve biraz su ile karıştırılıp kısık ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Mürekkep ve bir çay kaşığı balı su ile çırpılır ve sürülebilecek bir kıvama getirilir.
7. Bal, hardal, karabiber ve tuzu karıştırılarak bir sos yapılır.
8. Son olarak bonfile tereyağında pişirilir. İlk yapılan kafalı karides de eklenir. En son elde edilen mürekkepli karışım sürülür ve kinoa ile kaplanır.
9. Servis yaparken de elde edilen sos ve püreler kullanılarak bir tabak servisi yapılır.