Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son günlerde ''Google'' arama motorundaki yavaşlamanın da Türkiye ile ilgili bir konu olmadığını savundu. ''Burada da maalesef bir saptırma yapılıyor'' diyen Yıldırım, şunları kaydetti:
İlişkili Haberler
''Youtube'un belirli IP'lerden girişlerinin mahkeme kararıyla yasaklanması neticesinde, Youtube'u da devralan Google paylaşım sitesi, bu sefer Youtube'a girişlerde kullandığı bazı IP numaralarını, Google'ın IP numaralarıyla birleştirmek suretiyle buradan girişleri de zorlaştırmakta ve Youtube yasağını tekrar gündeme getirmek için böyle özel bir gayret göstermektedir. Bunun mahkeme kararıyla da uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur.''
Bütün bunlara rağmen söz konusu internet sitesinin olumlu adım atmasını talep ettiklerini belirten Yıldırım, ''(Ben bunları kabul etmem, Türkiye Cumhuriyeti benim işlerime karışmasın, ben küresel bir firmayım, bana kimse bir şey yapamaz) anlayışını devam ettirirseniz kusura bakmayın Türkiye Cumhuriyeti yasalardan aldığı güçle hukuk devleti olmanın gereğini yapmaya devam edecek'' dedi.
Bu sitenin 20'den fazla ülkede bürosu bulunduğunu, o ülkelerde vergi mükellefi olduğunu ve kanunlarına harfiyen riayet ettiğini ifade eden Yıldırım, ''Bizim de istediğimiz diğer ülkelerde yaptığı işi burada da yapsın. Bunun neresi yanlış'' diye konuştu.
Google'a erişimin hızlandırılması konusunda bir girişimde bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine de Yıldırım, bu tür teknik konuları Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının yürüttüğünü söyledi.
Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
''Türkiye'de vergi mükellefi olmaları şarttır, Türkiye'de para kazanacaklarsa, sorunsuz faaliyet yapacaklarsa bunları yerine getirmeleri lazım. Bunu bir kenara bırakıp, vatandaşı maniple ederek, kullanıcıları ajite ederek hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Hele hele bunu ilkesiz bir şekilde 'interneti karartıyorlar'', 'Youtube'u, Google'ı kapatıyorlar' gibi bir anlayışla yapmasını da şiddetle kınıyorum. Vatandaşlarıma diyorum ki böyle bir paylaşım sitesinin bu tip yasa dışı, kendi kafasındaki projesine kimse boyun eğmesin.''
Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesi için büyük başarılara imza atıldığını belirten Yıldırım, ''Bilgi toplumuna yönelik projeler ortadayken hiç kimsenin, bilgi çağının en büyük buluşu interneti karartmak, engellemek gibi komik bir isnatla bizi itham etmesine asla müsaade edemeyiz'' dedi.
30 MİLYON TL VERGİ CEZASI!
Yıldırım, ''Maliye Bakanlığı, bu konuda bir takibata girişmiş ve firmaya mükellef olmamasına rağmen 30 milyon TL'lik bir vergi tahakkuku yapmıştır'' dedi.
Bakan Yıldırım, ''Youtube'' internet sitesine erişimin engellendiğinin hatırlatılarak, ''Buna yönelik Ulaştırma Bakanlığı ne tür çalışmalar yapıyor? Sayın Cumhurbaşkanının da bir açıklaması oldu'' ifadeleri üzerine, ''Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın dediği gibi sitelerin yasak olmamasını diliyoruz. Ama bu, tamamen yargıyla ilgili bir konudur. Bakanlığımızın bu yasakla doğrudan, dolaylı hiçbir dahli yoktur'' dedi.
Ulaştırma Bakanı olarak erişimi engelleyen ''youtube'' internet sitesinin yetkilileriyle 3 kez görüşme yaptığını aktaran Yıldırım, sitenin engellenmesine neden olan ''Atatürk'e hakaret'' konusunun ortadan kaldırılması için çaba gösterdiklerini söyledi. Bu siteye ilişkin erişimi engellemeye yönelik yargı kararlarının bir kısmının kaldırıldığını belirten Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Firmaya önerimiz, gelin bu yargı kararına bir üst mahkemede bir itiraz edin. Üst mahkeme sizin talebinizi değerlendirsin. Hukuk yollarını devam ettirelim, hukukun verdiği bir kararı yine hukuk yoluyla kaldırmamız mümkün. Bu, evrensel, herkesin bildiği bir kuraldır. Türkiye, bir hukuk devletidir, bu firma, ne kadar büyük olursa olsun, ne kadar çok ülkede yayın yaparsa yapsın bizi ilgilendirmez. Türk vatandaşı nasıl yargıya, hukuka saygılıysa, bunların da aynı şekilde yargıya ve hukuka saygılı olmaları lazım, haklarını yine yargıda aramaları lazım.''