Yabancılar 'merkez'i tercih edecek!

Geçtiğimiz hafta Meclis'ten geçen Mütekabiliyet Yasası'nı değerlediren sektör temsilcileri, yabancıların ilk etapta merkezi lokasyonları tercih edeceğini, gelen taleplerin de bu yönde olduğunu açıkladı.

Haberler 07.05.2012 - 16:50

Yabancıya mülk satışının yolunu açan Mütekabiliyet Yasa tasarısı geçtiğimiz hafta, Meclis'te onaylanarak yasalaştı. Yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçmesinin ardından, inşaat sektöründe de hareketlilik başladı.  İlk gün sonuçları, uzun süredir durgunluk yaşanan projelerde yüzleri güldürdü. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcılar sektöre canlılık getirdi.

Sektör temsilcileri Arap Baharı ile Ortadoğu’da yaşanan kaosun ardından yabancı yatırımcıların paralarını daha güvenli piyasalarda kullanmak isteyeceklerini ve Mütekabiliyet Yasası ile Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olacağı belirtiyor. Emlaklobisi.com'dan Semih Çavuşlar'a konuşan sektör temsilcileri, yabancıların ilk etapta merkezi lokasyonları tercih edeceğini, gelen taleplerin de bu yönde olduğunun altını çiziyor.

Özyurt: Yasa ile Türkiye’ye Arap sermayesi akar
Son dönemde yaşanan Arap Baharı’nın da etkisiyle Ortadoğu’dan büyük talep beklediklerini dile getiren Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Mütekabiliyet Yasası sayesinde Türkiye’ye Arap sermayesi akar” dedi.

Tamer Özyurt, yabancılara Türkiye’de mülk edinmenin önünü açan Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasının emlak sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, son dönemde Kuveyt ve Sudi Arabistan vatandaşlarından büyük talep aldıklarını açıkladı.

STRATEJİK YERLERE DİKKAT
Yabancılara mülk satışı yapılırken Türkiye’nin güvenliği açısından stratejik öneme sahip noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Özyurt, “Ancak onun dışında kalanlar yerlerde bir takım gayrimenkullerin yapılması ve yabancı alıcılara satılması o bölgenin gelişmesini sağlar. Oradaki mülklerin değerini artırır” diye konuştu.

Özver: Talep, ikinci yarıdan sonra artar
Turkey Sotheby's International Realty Genel Müdürü Arman Özver, yasa ile birlikte hızlı bir talep beklemedikleri söyledi. Yabancı yatırımcının bilinçli ve tedirgin olduğunu bu nedenle talebin yılın ikinci yarısından sonra artacağını belirterek, “Her ne kadar Yasa’nın çıkması ülkemiz gayrimenkul sektörü açısından çok önemli olsa da, doğrusu yabancı yatırımcının hemen ertesi gün yatırıma geleceğini zannetmiyorum. Senenin 2. yarısında giderek artan bir hızlanma ile yabancı yatırımcı pazardaki yerini almaya başlayacaktır. Yabancı yatırımcı bu sefer çok bilinçli ama tedirgin bir şekilde ülkemize gelmektedir. Dolayısı ile bizler için çok önemli olan bu fırsatı en ufak bir suistimale dahi uğratmadan mümkün olduğu kadar uzun soluklu bir sürece dönüştürebilirsek ülke ekonomimiz için müthiş bir katma değer oluşacağı kanaatindeyim" dedi.

ORTADOĞULU YATIRIMCI DERSİNE İYİ ÇALIŞMIŞ
Ortadoğulu yatırımcıların İstanbul gayrimenkul pazarı konusunda derslerine iyi çalıştığını da dile getiren Özver, bilinçsiz ve kısa vadeli fiyat artışı hakkında şöyle konuştu:

“Bilinçsiz ve kısa vadeli hedefler peşinde olan fiyat artışları yabancı yatırımcıyı olumsuz olarak etkileyecektir. Biz, 2011 senesinin aşağı yukarı yaz aylarından itibaren özellikle Ortadoğulu çok ciddi yatırımcılar ile birlikteyiz. İstanbul gayrimenkul pazarı konusunda derslerine çok iyi çalıştıklarını net olarak söyleyebilirim. Bu nedenle kısa vadeli fiyat artışından ziyade uzun vadede değer artışı olmasından yanayız. Bu durumu da bizim açımızdan çok sağlıklı buluyorum. Çünkü özellikle kurumsal yabancı yatırımcı; Türkiye pazarındaki doğrular ile yanlışların ne kadar farkında olursa, daha isabetli yatırım yapar ve uzun vadede hepimiz bu işten karlı çıkarız.

İLK ETAPTA BOĞAZİÇİ
Yabancı yatırımcının büyük bir bölümünün ilk etapta Boğaziçi ve çevresini tercih edeceğini ifade eden Özver, Ortadoğulu yatırımcının ise Beylikdüzü ve çevresinden geçtiğimiz birkaç sene içerisinde 'Satış Vaadi Sözleşmesi' ile gayrimenkul aldığını ve bu eğilimin artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

Demir: Mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm birbirini tamamlayacak
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, sadece bireysel yatırımcının değil yabancı fon ve kurumsal yatırımcıların da yasanın çıkmasını beklediğini dolayısıyla da beklentinin gerçekleştiği şu aşamada kısa vadeli yüksek talep artışının yaşanacağını söyledi.

TÜRKİYE'NİN MARKA DEĞERİ VURGULANMALI
Yasanın doğru kullanılabilmesi için doğru bir strateji uygulanması gerektiğini ifade eden Demir, “Yatırımcı taleplerinin uzun vadeye de yayılabilmesi için Türkiye’nin marka değerinin vurgulandığı pazarlama çalışmalarının yapılması gerekiyor. Uzun vadedeki sonuçlar, sektör markalarının sadece bireysel olarak değil işbirliği içerisinde, kimi zaman ortak bir çatı altında hedeflenen ülkelerde yapacakları tanıtım ve pazarlama çalışmalarının başarısıyla doğrudan ilintili olacaktır” dedi.

Mütekabiliyet ile kentsel dönüşümün birbirini desteklediğine de dikkat çeken Demir, “Yasa ile birlikte ilk aşamada fiyatlarda artış olacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra yasanın süreç içerisinde kentsel dönüşüme de katkıda bulunacağına inanıyorum. Kentsel dönüşümle birlikte değer artışı da söz konusu olacaktır” diye konuştu.

Yabancıların ilk olarak ana merkezlere yakın olan İstanbul’un içini tercih edeceklerini söyleyen Demir, yabancıların şehir içinde tam donanımlı siteler ve yaşam alanları bulamayacaklarını ve bu nedenle ilginin daha çok ana merkez dışındaki Beylikdüzü, Ataşehir ve Bahçeşehir gibi yeni gelişen bölgelere kayacağını ifade etti.

BU FIRSATI SUİSTİMAL ETMEMEK LAZIM
Bunların yanında yatırımlarını seçici bir yaklaşımla değerlendirmek isteyen yabancı yatırımcıların ülkemize olan sevgi ve ilgilerinin suiistimal edilmemesi ve beklentilerini boşa çıkarılmaması gerektiğine dikkat çeken Demir, kısa vadeli hesapların ve ‘ben sattım ne olursa olsun’ yaklaşımının sadece sektöre değil ülkemizin itibarına da zarar vereceğini de sözlerine ekledi.

Hayırlıoğlu: Mütekabiliyet bir fırsat, suistimal etmeyelim
Via/Development&Management Satış-Pazarlama Koordinatörü Cenk Hayırlıoğlu, İstanbul’un Ortadoğu’da bir marka olduğunu ve Ortadoğulu yatırımcıların İstanbul’a büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Hayırlıoğlu, şu zamana kadar yabancı yatırımcıların Satış Vaadi Sözleşmesi ile mülk sahibi olduklarını, mütekabiliyet yasası ile bu satışların daha artacağını söyledi.

Mütekabiliyet Yasası ile büyük talep beklediklerini ve bu talep doğrultusunda fiyatların artacağını dile getiren Hayırlıoğlu, sektörü önümüzdeki günlerde büyük bir hareketliliğin beklediğini belirtti. Yabancıya mülk satışının ülke ekonomisi için büyük fırsat olduğuna da dikkat çeken Hayırlıoğlu, bu fırsatın suistimal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Ervardar: Yabancı yatırımcı lüks ve konforu arıyor
Gölmahal Villaları Genel Koordinatörü Güzin Ervardar da yasadan umutlu. İnşaat sektöründe uzun süredir yaşanan durgunluğun bu yasa ile aşılacağını ifade eden Ervardar, Türkiye emlak pazarının yabancılar için her zaman ilgi çeken bir yatırım enstrümanı olduğunun altını çizdi. 

KISA VADEDE YOĞUN TALEP BEKLİYORUZ
Kısa vadede büyük talep beklediklerini söyleyen Ervardar: “Yabancı talebi, ister yatırım için toplu, ister yaşamak için tek ev olsun özellikli mülklere olmaktadır. Mimarisiyle, konforuyla, üreticisi ile fark yaratan projeler, bu talepten daha çok pay alacaklar. Yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması ile bekleyen talebin hızlıca harekete geçeceğini düşünüyorum. Kısa vadede yoğun olacak talep, orta vadede normal seyrini bulacaktır” dedi.

FİYAT ARTIŞI OLMAYACAK
Türkiye’de yatırım yapacak yabancıların genelde yüksek gelirli gruplar olduğunu bu nedenle daha çok lüks ve konforu arayacaklarını beli belirten Ervardar: “Yabancı talebi fiyat odaklı olmaktan ziyade, konfor ve marka odaklıdır. Doğru fiyatlı projeler, ürünlerini satmakta zorlanmayacaklar. Artık gayrimenkul sektörü, yaşadığı krizlerden çok tecrübeli olduğu için çok kısa vadede çok büyük bir fiyat artışı olacağını düşünmüyorum.”

Ervardar, yabancıların İstanbul’da müstakil yaşam için Büyükçekmece, Sarıyer; çok katlı bina yatırımı için ise Kurtköy, Sancaktepe, Başakşehir ve Esenyurt  bölgeleri tercih edeceklerini sözlerine ekledi.

Dündar: Mütekabiliyet işsizliğe çare olacak
Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla birlikte Türkiye’ye yılda 10 ila 15 milyar dolarlık bir kaynağın gireceğini söyleyen 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar,  “Sektörde satışların artmasıyla birlikte ekonomi canlanacak, işsizlik azalacak. Çünkü inşaat sektörü 100’e yakın alt sektörü harekete geçiren bir iş kolu. Üstelik inşaat sektörü vasıfsız ve eğitimsiz insanlara da iş fırsatı yaratıyor” dedi.

42 ÜLKE MÜLK ALAMIYORDU
Bugüne kadar 42 ülke vatandaşının Türkiye’den mülk edinemediğini hatırlatan Bilent Dündar, “Bu ülkeler arasında Libya, Suriye, Sudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Türki Cumhuriyetler de vardı. Bu ülkelerin birçoğuyla aramızda vize dahi kalkmış ama satış yapamıyorduk. Şimdi bu engel ortadan kalktı” diye konuştu.

Bu olaya ‘Topraklarımız elden gidiyor’ mantığında yaklaşılmamasını isteyen Dündar, “Tapuda Türkiye Cumhuriyeti yazıyorsa onu kullanma hakkını başka ülkelerin vatandaşlarına vermenin hiçbir sakıncası yok. Tabiki satışlar yapılırken stratejik öneme sahip alanlara dikkat etmek gerekir. Ancak onun dışında kalanlar yerlerde birtakım gayrimenkullerin yapılması ve onların yabancı alıcılara satılması ülkeye önemli bir gelir getirir” açıklamasında bulundu.

Devidas: Avrupalı, Ege ve Akdeniz’e hücum edecek
Türkiye’nin bulunduğu bölgede güvenli bir liman olduğunu söyleyen Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Neli Devidas, “Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla birlikte Ortadoğu, Körfez ve Asya ülkelerinden İstanbul’a büyük talep olacaktır” dedi.

Uzun süredir kamuoyunun merakla beklediği Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasının Türkiye’ye ve İstanbul’a olan ilgiyi artıracağını söyleyen Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Neli Devidas, “Türkiye bulunduğu bölgede güvenli bir liman. Bu nedenle özellikle Ortadoğu, Körfez ve Asya ülkelerinden İstanbul’a büyük talep olacaktır. Avrupalılarınsa  daha çok Ege ve Akdeniz kıyılarındaki yazlıklara ilgi göstereceğine inanıyorum” dedi.

CARİ AÇIĞA ÇARE
Mütekabiliyet şartı aranmadan yabancıya mülk satışının önünün açılmasıyla Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin hızlanacağını belirten Devidas, “Dışarıdan gelecek kaynak cari açığın kapatılmasına çare olacaktır. Ayrıca satışların artmasıyla birlikte piyasa hareketlenecektir” diye konuştu.

Yirik: Yabancı yatırımcı Türkiye piyasasını tanımıyor
Yirikler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yirik de talebin uzun vadeye yayılacağı görüşünde. Yiabancı yatırımcının henüz Türkiye piyasasını çok iyi tanımadığını, uzun vadede ise bu güven ortamının oluşacağını ve talebin artacağını söyleyen Yirik, ilk etapta merkezi lokasyonların ilgi göreceğini şu sözlerle ifade etti:

“Kısa vadede şehir merkezine yakın projelere olan ilgi artacak. Ama daha uzun vadelerde bu ilgi özellikle Esenyurt ve Ataşehir bölgelerine kayacak. Şehir merkezine yakın bölgelerdeki projelerin fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle, yatırımcı şehir merkezine biraz daha uzak ama prim yapacak bölgelerde yatırım yapacaklar.”

Yazıcı: Talep ilk etapta yoğun olacak
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Yazıcı ise yasa ile birlikte sektörün yoğun bir talep alacağını bu talebin bir müddet sonra ise uzun vadeye yayılacağını ifade etti. Yasa ile yaşanacak talebin yüksek gelirli gruplar tarafından oluşturulacağını belirten Yazıcı, ilk etapta merkezi lokasyonlarda lüks rezidanslar ve Boğaziçi çevresindeki gayrimenkullerin ilgi göreceğini söyledi. Ayrıca değer artışından çok fiyat artışı beklediğini dile getiren Yazıcı, bu durumun uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabileceğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.