Geçtiğimiz günlerde Rusya merkezli siber güvenlik firması Karpesky’nin Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) 30 ülkede satılan bilgisayarlara yerleştirilen casus yazılım sayesinde binlerce kişiyi izlediği iddiası online güvenliği yeniden gündeme getirmişti.
Üreticisinin bir sisteme dışarıdan sızmasına izin veren backdoor, siber güvenlik uzmanları tarafından kötü amaçlı yazılım (Malware) kategorisinde gösteriliyor.
ABD’nin siber casusluk faaliyeti bir süredir teknoloji sektörünün devlerinin tepkisini çekiyor.
Şirketlerin ve çalışanların birbiri ardına yaptıkları açıklamalar neredeyse ABD'nin siber casusluk girişimlerine karşı bir kampanyaya dönüşmüş durumda.
Yahoo’nun bilgi güvenlik müdürü Alex Stamos da ülkenin bu faaliyetlerini eleştirenler kervanına katıldı.
Pazartesi günü katıldığı bir konferasta NSA'in yeni direktörünü topa tutan Stamos, NSA’in geliştirdiği backdoor (arka kapı) sayesinde hükümetin istenilen sisteme dışarıdan sızabileceğini ve istediği kullanıcıyı takip edebileceğini iddia etti.
Bunun kişisel hakların ihlali olduğu görüşünde olan Stamos’a cevap gecikmedi. İddiayı yalanlamayan NSA direktörü Mike Rogers, ‘Yeni Ameika için Siber Güvenlik: Büyük Fikirler ve Yeni Sesler’ isimli konferansta söz konusu sistemin yasalar çerçevesinde hayata geçmesi gerektiği yorumunda bulunmakla yetindi.
GOOGLE UYARIYOR: FBI BİLGİSAYARLARI HACK’LEMEK İSTİYOR
ABD merkezli teknoloji devi Google da geçtiğimiz günlerde benzer çekincelerini dile getirmişti. ABD Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni tasarının kişilerin elektronik bilgilerine ulaşmayı kolaylaştıracağı yönünde yazılı açıklama yayınlayan şirket, bu planın hayata geçmesi durumunda FBI’ın söz konusu bilgilere kolaylıkla ulaşabileceği uyarısında bulunmuştu.
“PRISM 2007’DEN BERİ BİLGİ TOPLUYOR”
Edward Snowden’in Haziran ayında yayınladığı belgelerde yer alan iddiaya göre, NSA, PRISM isimli bir yazılım sayesinde 2007’den beri Microsoft, Yahoo, Google ve Facebook’un server'larına girebiliyor ve buradan bilgi toplayabiliyor.
ABD'nin kanunlara aykırı bir şekilde telefon konuşmalarını dinlediğini ve bu konuşmaları kaydettiğini iddia eden Snowden, ABD'li yetkililer tarafından kaçak olarak görülüyor ve hala sığınmacı statüsünde Rusya'da yaşıyor.
Snowden’in sızdırdığı belgeler ilk olarak İngiliz The Guardian ve ABD merkezli The Washington Post gazetelerinde yayımlanmış, The Guardian belgelerin sadece yüzde 1’ini yayınladığını açıklamıştı.