İlişkili Haberler
ABD’de bulunan California Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, yetişkinlirde kırışıklıkları gidermek amacıyla kullanılmasıyla ünlenen botoks(botulinum toksin) iğnelerinin, kronik migren ağrıları yaşayan çocuk ve gençlerin tedavisinde kullanılabileceğini bildirdi.
Uzmanlar, botoks tedavisinin bir ay içinde 15 günden daha uzun süren migren şikayeti yaşayan yetişkinlerin tedavisinde hali hazırda kullanıldığı belirtirken, bu yöntemin çocuk ve gençlerde sadece geleneksel tedavinin cevap vermediği vakalarda uygulanmasının önemine vurgu yaptı.
California Üniversitesi’nin araştırmacıları çalışma için yaşları 8 ile 17 arasında değişen dokuz çocuğu inceledi. Bu çocuklarının bir ay içerisinde 8 ile 29 buçuk gün arasında değişkenlik gösteren migren atakları geçirdiği saptandı. Değişik migren tedavileri uygulandıktan sonra şikayetleri azalmayan çocuklara ve gençlere beş yıl boyunca her 12 haftada bir başlarının önüne ve arkasına olmak üzere botoks iğneleriyle tedavi uygulandı.
Bilim insanları, botoks tedavisinin ardından hastalardaki şikayet süresi ve şiddetinin belirgin bir şekilde azaldığını kaydetti. Buna göre denek olarak kullanılan çocuk ve gençlerdeki migren ağrısının süresi bir ayda 2 ile 10 gün arasına düştü ve migren atağı yaşadıklarında ağrılarının daha az olduğunu bildirdiler.
Araştırmanın başında bulunan California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Shalina Shah, migrenin çocuk ve gençlerin yaşamını olumsuz şekilde etkileyebileceğini belirterek, “ Migren ağrısı çocuk ve gençlerin yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyebiliyor. Bazıları bu durum yüzünden derslerine odaklanamıyor, notları düşüyor ve yaşıtlarına göre geri kalıyor. Bu durumda genellikle potansiyellerini gerçekleştirme imkanı bulamıyorlar. Migrene karşın çocuklara alternatif bir tedavi uygulanmasının önemi açıkça görülüyor” ifadelerini kullandı.
Çalışma, Amerikan Toplumu Anesteziyolojistleri Derneği’nin yıllık buluşmasında ABD’nin Boston kentinde kamu ile paylaşıldı.