Akciğer kanseri tedavisinde umutlandıran çalışma

Kadınlık hormonu östrojenin akciğer kanseri tedavisinde olumlu sonuçlar doğurduğu belirlendi. Çalışmaya, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi akademisyenleri imza attı.

Haberler Anadolu Ajansı 14.04.2016 - 17:54

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt başkanlığındaki bir grup akademisyen, TÜBİTAK ve üniversitelerinin desteğiyle başlattıkları çalışmada, östrojen hormonunun kanser hücrelerindeki etkilerini araştırdı.

Kalp ve damar hastalıklarının menopoz öncesi kadınlarda erkeklere oranla daha az görülmesinden yola çıkarak östrojenin koruyuculuğunu araştırmak için çalışma yapan ekip, östrojenin kanser hücreleri üzerine etkilerini inceledi. Ekip, yaptığı çalışmalarla östrojen ile bağlantılı G-1 maddesinin kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurduğunu hatta bu hücreleri öldürdüğünü belirledi.

ÖSTROJENİN ETKİLERİ ARAŞTIRILDI

Yrd. Doç. Dr. Kurt, her yıl dünyada 12-15 milyon, Türkiye'de ise 150 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirtti. Bunların yaklaşık yüzde 25'inin akciğer kanseri olduğunu dile getiren Kurt, Türkiye'de kanser tedavisine yılda 2 milyar avro civarında harcama yapıldığını aktardı.
"KANSER HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYOR"

Bilim dünyasınca yakın geçmişte bulunan östrojen reseptörü GPER1'in uyarılmasının kanser için bir tedavi seçeneği olabileceği düşüncesiyle çalışmalar yaptıklarını belirten Kurt, çalışmada olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Kurt, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: "Kadınlık hormonu östrojen reseptörü GPER1'i uyarmak için sentezlenen G-1 maddesini akciğer kanseri hücrelerinde denedik. Östrojenle bağlantılı G-1 maddesinin uygulanan kanser hücrelerinin çoğalmasını durduğunu ve bir süre sonra yoğun bir hücre ölümü meydana getirdiğini saptadık. Bu sonuç ileriye dönük olarak hastaların tedavisinde önemli bir umut ışığı olabilir. Bu çalışmamızı daha geniş çaplı yapabilmek için TÜBİTAK'tan destek alarak mide ve kolon hücrelerinde yeni çalışmalar yapmaya başladık. Hücre ölümüyle ilgili hangi sinyal yolaklarını (iletimini) kullandıklarını araştırdık. Önümüzdeki dönemde G-1 maddesini kanser oluşturulmuş deney hayvanları üzerinde çalışmayı planlıyoruz."
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.