Akciğer kanseri yılda 50 bin kişiyi yakalıyor

Erkeklerde daha sık görülen ancak son yıllarda kadınlardaki görülme oranı da gittikçe artan akciğer kanseri, tüm dünyada kanserden ölümlerde başı çekiyor. Ülkemizde ise her yıl 50 bin kişi bu hastalığa yakalanıyor.

Haberler ntv.com.tr 07.04.2016 - 10:45

Ülkemizde son istatistiklere göre yılda 160 bine yakın yeni kanser vakası gelişiyor. Bu vakaların çok büyük kısmını akciğer, meme ve kolorektal kanserler oluştururken her yıl 50 bin kişi akciğer kanseri ile tanışıyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Demirkaya, ntv.com.tr’ye yaptığı açıklamada hastalığın en önemli nedeninin sigara olduğuna vurgu yaptı.

Tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ından tek başına sigaranın sorumlu olduğunu aktaran Demirkaya, “Kansere yakalanma riski ise sigara içme süresi, toplamda günlük içilen sigara, sigara başlama yaşı (20 yaş öncesi başlayanlarda risk daha fazladır), içilen sigaranın tipi ve kişinin ailesel yatkınlığına göre değişir. Tüm bunlara çevre koşulları ve beslenme alışkanlıkları da eklenebilir” dedi.

PASİF İÇİCİLER BÜYÜK RİSK ALTINDA

Akciğer kanserinde sigaradan sonra en önemli ikinci risk faktörü ise pasif sigara içiciliği yani duman altı olmak. Pasif sigara maruziyeti kanser riskini tek başına ortalama 1.5 kat artırıyor. Akciğer kanserinin belirtileri ne yazık ki hastalık ilerledikçe ortaya çıktığından, ülkemizde akciğer kanseri tanısı konmuş hastaların yaklaşık yüzde 70’i ileri safhada yani 3. ve 4. evrede tespit ediliyor. Kanser henüz küçükken ve diğer organlara sıçrama yapmadan pek belirti vermiyor.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Demirkaya, “Aktif sigara içiyorsanız; geçmeyen öksürük, balgam çıkarma, sık tekrarlayan enfeksiyonlar ve balgamda kan bulunması önemli belirtilerdir. Kilo kaybı, iştahsızlık, geçmeyen sırt ve kürek kemiği ağrısı, bazen omuz ağrısı, giderek artan nefes darlığı diğer belirtilerdir” diye konuştu.

HEM KAPALI HEM ROBOTİK YÖNTEMLERLE MÜDAHALE

Akciğer kanserinde en iyi tedavi yöntemi erken teşhis edilmesi durumunda ve cerrahi ile mümkün oluyor. Son yıllardaki teknolojik gelişmeler akciğer kanserinin erken tanı ve tedavisinde önemli yer tutuyor.
Açık yapılan ameliyatların yerini kapalı yöntemlerin aldığını belirten Demirkaya, “Akciğer kanseri operasyonları hem endoskopik yani videotorakoskopik (kapalı) yöntemlerle hem de robotik da vinci sistem ile başarı ile uygulanıyor. Bu yöntemlerde hastanın vücut bütünlüğünün korunması ilkesi doğrultusunda, minimal invazif girişimler yapılarak ameliyat sonrası oluşabilecek problem ve komplikasyonlar azaltılabilmektedir” dedi.

TEDAVİDE GECİKMEYİ ÖNLÜYOR

Hem robotik ameliyatlar hem de kapalı yöntemde; daha az kan kaybı, daha az ağrı, daha estetik sonuçlarla birlikte hastanede kalış süresinin azalarak, hastanın daha erken normal yaşantısına dönmesinin mümkün olabildiğini vurgulayan Demirkaya, bu sayede diğer çoklu tedavilere daha erken başlanabildiğini söyledi.

Hasta cerrahi tedavi sonrası erken dönemde kemoterapi ya da radyoterapiye de gecikmeden başlayabiliyor. Böylece kanser ile daha etkili bir mücadele şansı yakalanıyor ve iyi sonuçlar alınabiliyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.