Omega-3 ve Omega-6: İkisi arasındaki fark ve vücuda faydaları nelerdir?
Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri vücut sağlığı için önemlidir. Ancak her ikisi de insan vücudunu farklı şekilde faydaları bulunur. Peki, İkisi arasındaki fark nedir?
Haberler ntv.com.tr 30.10.2024 - 11:21
-
Ceviz, keten tohumu ve balık gibi gıda maddeleri, kalbinize, beyninize ve genel ruh halinize iyi gelirken iltihap önleyici faydaları olan çok miktarda omega-3 içerir. Sık tüketim, kalp hastalığı ve daha fazlası gibi kronik hastalık risklerini azaltmaya yardımcı olabilir.
-
-
Tohum ve kuruyemiş gibi gıda maddelerinde bulunan Omega 6 yağ asitleri, çok fazla tüketildiğinde genellikle vücutta şişkinliğe ve rahatsızlığa yol açabilir.
-
Genel sağlığı iyileştirmek ve metabolizma sorunlarıyla başa çıkmak için, kişi Omega 3 tüketimini artırmayı ve Omega 6 alımını 4:1'lik eşit bir orana ulaşmak için azaltmayı düşünebilir.
-
-
Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri arasında sağlık açısından ciddi fark bulunur. Omega-3 yağ asitleri, chia tohumları ve hatta somon gibi deniz ürünleri gibi birçok bitki bazlı kaynakta bol miktarda bulunur.
-
Bu ikili arasındaki rekabeti şöyle açıklayabiliriz; Omega-3 kan akışkanlığını sağlarken, Omega-6 kan pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır.
Öte yandan, yemeklik yağlar ve işlenmiş gıdalar önemli miktarda omega-6 yağ asidi içerir. Omega 3'ün vücut için çok önemli olmasına rağmen, aşırı alımı zararlı olabilir. -
-
Omega 3 açısından zengin yiyecekler tüketilmeli ve Omega 6 içeren kaynaklara dikkat edilmelidir. Kızarmış yiyecekler yerine ızgara yiyecekleri tercih ederek veya diğer yağlar yerine zeytinyağı kullanarak basit değişiklikler bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olabilir.
-
Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir
-