Faydası kanıtlandı: Erken ölüm riskini azaltıyor

Acı tüketmenin vücut için pek çok faydası olduğu söylenir. Yemeklerde acı baharat kullanmak ya da acı biber tüketmek metabolizmayı hızlandırır. Ancak acı yiyecekler herkes tarafından severek tüketilmez. Peki, acı tüketmek vücutta nasıl bir etki bırakır?

Haberler 11.11.2024 - 16:09

  • 1
    Acı biberde bulunan capsaicin maddesi, vücutta termojenezi (ısınma) artırarak metabolizmayı hızlandırabilir. Acı yiyecekler tüketmeyi herkes tercih etmez.
  • 2
    Acı yemeklerin sağlık üzerinde bazı olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir, ancak her bireyin vücut yapısı ve toleransı farklıdır. Peki, acı besinler tüketince vücudunuza ne olur?
  • 3
    Acı biber ya da Acı baharatlarda bulunan kapsaisin adı verilen bir kimyasal bileşik vücut sağlığını korumak için gereklidir. NYU Langone Health'ten Dr. Rabia de Latour'un belirttiğine göre, kapsaisin, cayenne, serrano ve habanero gibi biberlerin ana bileşenidir.
  • 4
    Farklı biber türleri farklı miktarda kapsaisin içerir ve bu kapsaisin seviyesi, Scoville ölçeği ile ölçülür.
  • 5
    Örneğin, jalapeño biberi yaklaşık 5.000 SHU iken, Carolina Reaper biberi 1,5 milyon SHU'nun üzerinde bir değere ulaşabilir.
  • 6

    ACI YİYECEKLERİN VÜCUDA ETKİSİ

    Acı yiyecekler tüketildiğinde, kapsaisin dildeki TRPV1 reseptörlerine bağlanır ve beyine acı sinyalleri gönderir
  • 7
    Bu reseptörler aynı zamanda sıcaklık algıladığı için kapsaisin, vücuda kendini sıcak hissini verir ve hafif bir ateş yükselmesine, kalp hızında artışa neden olabilir.
  • 8
    Bu nedenle yüzünüz kızarabilir veya terleyebilirsiniz. Ayrıca kapsaisin sindirim sistemine girdiğinde yemek borusu veya mideyi tahriş edebilir.
  • 9
    Sindirim sisteminde ilerlerken bağırsak hareketlerini hızlandırabilir ve bu da ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
  • 10

    ACIYA KARŞI DAYANIKLILIK

    Bazı insanlar daha fazla baharat toleransına sahiptir, bu da genetik, acı yiyeceklerle olan tecrübe ve kişilik gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Sürekli acı yiyecek tüketimi dayanıklılığı artırabilir. Özellikle Asya, Latin Amerika ve Afrika gibi baharatlı yiyeceklerin sık tüketildiği bölgelerde bu durum daha yaygındır.
  • 11
    Dr. de Latour, acı yiyeceklerin sağlıklı bir diyetin parçası olabileceğini belirtiyor. Araştırmalar kapsaisinin antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde bazı sağlık faydaları olabileceğini gösteriyor
  • 12

    Acı yiyecekler düzenli olarak tüketildiğinde uzun yaşam, kalp sağlığı, enflamasyon, metabolizma ve sindirim sağlığına katkıda bulunabilir. 2015'te yapılan bir çalışmada, günlük acı tüketenlerin ölüm oranlarının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
  • 13

    ACI YİYECEKLERİ FAZLA TÜKETMENİN ZARARI VAR MI?

    Çoğu insan acı yiyeceklere iyi tolerans gösterirken, büyük miktarda acı tüketimi mide rahatsızlığı, reflü, ishal veya kusmaya neden olabilir.

    Özellikle hassas bağırsak sendromu veya enflamatuar bağırsak hastalığı olanlar için acı yiyecekler belirtileri şiddetlendirebilir. Ancak, acı yiyecekler ülser oluşturmaz; var olan ülserleri ise daha ağrılı hale getirebilir.

  • 14
    Çok nadir durumlarda, aşırı acı tüketimi ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Ancak uzmanlar, acı yemek yemenin genel olarak güvenli olduğunu vurgulamaktadır. Yine de çevrimiçi acı yeme meydan okumalarına veya aşırı baharatlı yiyecekleri tüketmeye karşı dikkatli olunmalıdır.

    Acının yanmasını hafifletmek için protein veya yağ içeren bir şeyler tüketebilirsiniz. Süt, yoğurt, dondurma veya avokado gibi yiyecekler bu konuda rahatlatıcı olabilir.
  • 15

    ACI TÜKETMENİN FAYDALARI

    METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR

    Acı biberlerde bulunan capsaicin maddesi, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bu, kalori yakımını artırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Capsaicin ayrıca vücutta yağ yakımını teşvik eder.
  • 16

    VÜCUTTAKİ İLTİHABI AZALTIR

    Capsaicin, iltihaplanmaya karşı etkili bir bileşen olarak bilinir. Bu yüzden romatizma ve eklem iltihabı gibi durumlarla başa çıkmada faydalı olabilir. Aynı zamanda vücutta inflamasyon (iltihap) seviyelerini azaltabilir.
  • 17

    BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

    Acı biberler ve diğer acı yiyecekler, bağışıklık sistemini güçlendirebilecek vitaminler (özellikle C vitamini) ve antioksidanlar içerir. Bu da soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı direnç sağlayabilir.
  • 18

    KANSERLE SAVAŞIR

    Bazı araştırmalar, capsaicinin kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini ve bazı kanser türlerinin riskini azaltabileceğini göstermektedir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
  • 19

    KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER

    Acı biberlerin düzenli tüketimi, kan basıncını düşürebilir, kötü kolesterolü (LDL) azaltabilir ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Ayrıca damar sağlığını iyileştirebilir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.