Bilim insanları uyarıyor: Depresyon riskini yüzde 31 artırıyor! 

Birleşik Krallık'ta gerçekleştirilen yeni bir araştırma, tatlı tüketiminin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne serdi. Journal of Translational Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, 180 bin kişinin beslenme alışkanlıkları incelendi ve işlenmiş şekerin depresyon riskini yüzde 31 artırdığı tespit edildi.

Haberler ntv.com.tr 13.10.2024 - 10:06 Son Güncelleme : 13.10.2024 - 10:15

  • 1
    Yapılan son araştırmalar, tatlı tüketiminin yalnızca fiziksel sağlık değil, aynı zamanda ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yarattığını ortaya çıkardı.
  • 2

    Bilim insanları çok fazla tatlı yemenin depresyona yol açabileceğini tespit etti.

    Journal of Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında  Birleşik Krallık Biyobankası'ndan 180 bin kişinin beslenme alışkanlıkları incelendi. 

  • 3

    3 GRUBA AYRILDILAR

    Yapay zekadan yararlanan araştırmacılar, katılımcıları üç gruba ayırdı: hayvansal ve şekerli gıdaları az tüketip meyve ve sebze ağırlıklı beslenenler, bitkisel, hayvansal ve şekerli gıdalar da dahil her şeyden yiyenler ve sağlıklı besinleri genellikle es geçip çoğunlukla şekerli gıdalar tüketenler.

  • 4

    YÜZDE 31 DAHA YÜKSEK

    Araştırmacılar tatlıya düşkün grubun, depresyona yakalanma riskinin yüzde 31 daha yüksek olduğunu tespit etti. 

  • 5

    BİRÇOK HASTALIĞI TETİKLİYOR

    Verileri analiz eden bilim insanları, tatlıya düşkün olanların sadece ruh sağlığında değil, aynı zamanda diyabet ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarıyla da karşılaşma riskinin daha yüksek olduğunu belirledi.

  • 6

    İŞİMİZ HALKI BİLGİLENDİRMEK

    Çalışmanın lideri Surrey Üniversitesi'nden Prof. Nophar Geifman,  "İşlenmiş şeker birçok kişinin beslenmesinde önemli bir faktör ve bu sonuçlar, toplum olarak bir şeyi yemeden önce düşünmemiz gerektiğinin bir diğer kanıtını sunuyor" dedi. 

    Kimse başkalarına ne yapması gerektiğini söylemek istemez diyen Geifman "Bizim işimiz sadece halkı bilgilendirmek." ifadelerini kullandı. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.