Bakır kazanlarda kaynamaya başladı! Dünyanın en temel besini: 3 saat durmadan karıştırılarak hazırlanıyor
Erzincan’ın Kemah ilçesinde vatandaşlar dev kazanlarda buğday kaynatarak kışa hazırlık yapmaya başladı. Tarladan hasadı yapılan buğdaylar yıkandıktan sonra kurulan ocaklar üzerine konulan bakır kazanlarda yaklaşık 3 saat boyunca karıştırılarak kaynatılıyor. Dünyanın en temel besinleri arasında yer alan buğdayın vücuda pek çok faydası bulunuyor.
Haberler İHA, ntv.com.tr 26.07.2024 - 09:00
-
Kemah ilçesine bağlı köyde buğday hasadının ardından kazanlar kaynamaya başladı. Dev buğday kazanlarının kurulduğu köyde vatandaşlar, kış mevsimine hazırlık yapıyor.
-
-
Tarladan hasadı yapılan buğdaylar yıkandıktan sonra kurulan ocaklar üzerine konulan bakır kazanlarda yaklaşık 3 saat boyunca karıştırılarak kaynatılıyor.
-
Kaynatılan buğdaylar daha sonra yere serilen çadır ve hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan buğdaylar daha sonra bulgur olmak üzere değirmenlere gönderiliyor.
Kimi vatandaş kendi kışlık yiyeceğini hazırlıyor kimi vatandaş ise yaptığı bulgurları satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.
-
-
Vatandaşlardan Hatice Demir, "Her sene kışlık hazıkları olarak bulgur haşlıyoruz. Bulgurlarımızı ilk önce yıkıyoruz. Daha sonra kazanlarda kaynatıyoruz. Daha sonrada serip kurutuyoruz. Ardından değirmene gönderip öğütüyoruz” dedi.
-
Buğday, dünya genelinde temel gıda maddelerinden biri olup, sağlık açısından birçok fayda sağlar.
-
-
EN GÜÇLÜ LİF KAYNAĞI
Buğday, lif, protein, vitaminler (özellikle B vitaminleri) ve mineraller (demir, magnezyum, çinko) açısından zengindir. Bu besin maddeleri, genel sağlık ve enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Buğdayın özellikle kepeği (buğdayın dış kısmı) yüksek miktarda lif içerir. Lif, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur, kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını destekler.
-
VÜCUDA ENERJİ VERİR
Buğday, kompleks karbonhidratlar içerir, bu da uzun süreli enerji sağlar ve kan şekeri seviyelerinin dengede kalmasına yardımcı olur. -
-
KALP SAĞLIĞINI KORUR
Kalp sağlığını korumak için buğday tüketmek idealdir.Lif ve diğer besin maddeleri sayesinde, düzenli buğday tüketimi kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Ayrıca, tam buğday tüketimi kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. -
SİNDİRİMİ DÜZENLER, KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
Buğdayın içerdiği lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur ve sindirim sorunlarını azaltabilir.Buğdayda bulunan bazı mineraller, kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Örneğin, magnezyum ve fosfor, kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur.
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEMEYE YARDIMCI OLUR
Tam buğday ürünleri, düşük glisemik indekslere sahip olabilir ve bu da kan şekeri seviyelerinin daha stabil kalmasına yardımcı olabilir. -
-
CİLDİN ERKEN YAŞLANMASINI ÖNLER
Buğdayda bulunan vitamin ve mineraller, cilt sağlığını destekleyebilir. Özellikle E vitamini, antioksidan özellikleri ile cildin yaşlanmasını geciktirmeye yardımcı olabilir.
ÖNEMLİ! Bazı insanlar buğdaya karşı alerji veya hassasiyet gösterebilir (örneğin, çölyak hastalığı veya buğday intoleransı). Bu tür durumlarda, buğday ve buğday içeren ürünlerden kaçınmak gerekebilir