İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürüyor (İsrail-Hamas çatışmalarında 13. gün)

İsrail'in Gazze'de 471 kişinin ölümüne neden olan hastane saldırısının yankıları sürerken, bölgeden bombardıman haberleri gelmeye devam ediyor. İsrail'in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 3 bini aşarken, çatışmalarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı bin 400'ü geçti. İsrail Savunma Bakanı, "Piyade birlikleri Gazze sınırı yakınında toplandı. Yakında Filistin yerleşimlerini içeriden görecekler. Emir gelecek" diye konuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da bugün Gazze sınırına yaptığı ziyarette askerlerle çekilmiş bir görüntüsünü paylaşarak "hazırız" mesajı verdi. Öte yandan İsrail, Türkiye dahil bölge ülkelerdeki büyükelçi ve diplomatlarını geri çağırdı. Bu son gelişmeler kara harekatının eli kulağında yorumlarına neden oldu. 

Haberler ntv.com.tr 19.10.2023 - 21:38 Son Güncelleme : 19.10.2023 - 22:49

  • 1

    İsrail'in, 7 Ekim'de başlattığı Gazze bombardımanının en ölümcül saldırısı önceki gece yaşandı. İsrail, el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladı, saldırıda 471 kişi hayatını kaybetti, 28'i ağır olmak üzere 342 kişi de yaralandı.

    Olay sırasında hastanede sadece hastalar değil, bombardımandan kaçarak binaya sığınan yüzlerce kişi de vardı. Hamas misilleme olarak Tel Aviv'e roket saldırısı düzenledi.

  • 2

    İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde, 203 İsraillinin Hamas tarafından tutulduğunun tespit edildiğini duyurdu.

    Hamas yetkilisi Halid Meşal, "Tüm Filistinli tutukluların serbest kalması için israil'le müzakere yürütmeye yetecek sayıda israil askerini rehin tutuyoruz" dedi.

  • 3

    İSRAİL ORDUSU: HALİHAZIRDA GAZZE'YE YARDIM GİRİŞİNE İZİN VERİLMEYECEK

    İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari'nin düzenlediği basın toplantısı, İsrail devlet televizyonu KAN'da yayımlandı.

    Hagari, "Şu aşamada, Gazze'ye yardım girişi olmayacağını herkesin bilmesini istiyorum. Gazze'ye açılan sınır kapıları hala kapalı. Bununla ilgili karar, idari düzeyde alınacak ve sonra da uygulanacak. Yardım girişlerinin vakti geldiğinde bunu açıklayacağız." dedi.

    İsrail'in kuzeyindeki gerginliğe de değinen Hagari, Lübnan'ın güneyinden açılan ateşin Hizbullah'ın onayı ve desteğiyle gerçekleştiğini ve Hizbullah'ın bunun sonuçlarına katlanacağını söyledi.

    Hagari ayrıca, 100'ü aşkın İsraillinin kayıp olduğunu ve ailelerine bu konuda bilgi verildiğini aktardı.

  • 4
    471 kişinin ölümüne neden olan hastane saldırısının ardından Gazze'den bir kez daha bombardıman sesleri yükseldi. İsrail savunma güçleri, son 24 saatte Gazze şeridi boyunca bir çok askeri hedefe saldırı düzenlendiğini açıkladı.
  • 5

    İSRAİL ORDUSUNUN HASTANE SALDIRISIYLA İLGİLİ "KANIT" OLARAK SAVUNDUĞU İDDİALAR ÇELİŞTİ

    İsrail ordusu, iki Hamas üyesi arasında geçtiğini iddia ettiği görüşmelerin "telefon tapelerini" sosyal medyadaki X hesabından yayımladı.

    Paylaşımda, İsrail ordusunun saldırıyı düzenlemekle suçladığı İslami Cihad mensuplarının konuşmaları değil Hamas mensupları olduğu iddia edilen iki kişinin diyaloğu yer alıyor.

    Konuşmalarda bir "Hamaslı" diğer "Hamaslı"ya, "…Bu roketlerin İslami Cihad grubuna ait olduğu söyleniyor” diyor. Devamındaki diyalogda aynı kişi sürekli "söyleniyor" şeklinde konuşmayı sürdürüyor.

    İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’nin sabah Batılı medya mensuplarıyla yaptığı basın toplantısında da yazılı tercümesini dağıttığı telefon tapelerinde, "Hastanenin arkasındaki mezarlığın oradan atılmış" ifadesi duyuluyor.
  • 6

    ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ziyaretini tamamlamasının ardından bölgede askeri hareketlilik yaşandı.

    İsrail Başbakanı Netanyahu, savaş kabinesini topladı, jetler Gazze'de yine bir hastanenin yakınlarını vurdu. Tel Aviv'de ise saldırı sirenleri duyuldu.

  • 7

    İSRAİL'DEN HASTANE YAKININA SALDIRI

    Filistin Kızılayı, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nde bulunan Kudüs Hastanesi'nin yakınını vurduğunu açıkladı.

    Hastanede, Gazze'ye yönelik bombardıman yüzünden yerinden edilmiş 8 binden fazla Filistinli bulunduğu belirtildi.

    Saldırı sonrası can kaybı veya yaralanma rapor edilmedi.  

  • 8

    GAZZE'YE İNSANİ YARDIMA İZİN

    ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve Gazze'ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 TIR'ın geçişine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

    Biden, insani yardımlara Hamas'ın el koyması durumunda "bunların sona ereceğini" ifade etti.

    Beyaz Saray'dan da, "Daha fazla TIR'ın geçişine izin verileceğini umuyoruz" açıklaması yapıldı.

  • 9

    "GAZZE ŞERİDİ'NE KARA HAREKATINDAN KAÇIŞ YOK"

    İsrail Kanal 12 televizyonunda, Biden'ın katıldığı İsrail Savaş Kabinesi toplantısına ilişkin yeni ayrıntılar yayımlandı.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığının iletildiği aktarıldı.

    İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği aktarılan Biden'ın ise Kabine'ye, "ABD'nin Gazze'de İsrail'in herhangi bir kara harekatına destek olacağı" sözünü verdiği vurgulandı.

  • 10

    Savaş Kabinesi üyelerinin Biden'a mutlak zafer dışında Tel Aviv'in bölgedeki stratejik önemini kaybetmesinin yanı sıra Hamas'ın sürpriz saldırısı öncesinde çok tartışılan; "Suudi Arabistan ile normalleşme" konusunda stratejik hamleler yapma yetisini de yitireceği ifade edildi.

    Toplantıya İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi lideri Arya Deri, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz katıldı.

    İsrail Başbakanı Netanyahu ve muhalefetteki Benny Gantz, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde 7 Ekim'de başlayan saldırılardan 4 gün sonra "Acil Durum Hükümeti" ve buna bağlı daraltılmış bir Savaş Kabinesi kurulması için anlaşmıştı.

  • 11

    "ORDU, GAZZE'YE KARA HAREKATI HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI"

    İsrail resmi devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara operasyonu yapmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

    KAN'ın haberinde, Gazze sınırı bölgesinde üç günden bu yana İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında herhangi bir çatışma yaşanmadığı belirtildi.

    Kuvvetlerin hareketi ve konumlandırılması da dahil olmak üzere tüm gelişmelerin, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne girmek için hazırlıklarını tamamladığını gösterdiği ifade edilen haberde, Gazze'ye yapılacak kara harekâtının, savaşın "Yahudi yerleşim birimlerinin silahlı Filistinlilerden temizlenmesinden sonraki" ikinci aşaması olduğu aktarıldı.

  • 12

    KARA OPERASYONU ELİ KULAĞINDA

    Öte yandan İsrail Savunma Bakanı, "Piyade birlikleri Gazze sınırı yakınında toplandı. Yakında Filistin yerleşimlerini içeriden görecekler. Emir gelecek" diye konuştu.

    İSRAİL BÖLGE  ÜLKELERDEKİ BÜYÜKELÇİ VE DİPLOMATLARINI GERİ ÇAĞIRDI

    Bununla birlikte İsrail, Türkiye dahil bölge ülkelerdeki büyükelçi ve diplomatlarını geri çağırdı. 

    Haberin ayrıntılarını okumak için tıklayın

    Bu iki gelişme kara harekatının eli kulağında yorumlarına neden oldu. 

  • 13

    NETANYAHU'DAN SINIRDA "HAZIRIZ" MESAJI

    Öte yandan İsrail Güvenlik Kabinesi yeniden toplandı.

    Times Of Israel gazetesinde yer alan haberde, İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı belirtildi.

    Haberde, İsrail'in olası kara operasyonuna Güvenlik Kabinesi'nin onayıyla mümkün olduğuna dikkati çekilirken, 7 Ekim'den bu yana söz konusu kabinenin daha önce de toplandığı kaydedildi.

    İsrail yönetiminden bugün gelen açıklamalarda, İsrail ordusunun olası kara harekatına ilişkin sinyaller verilmişti.

    Başbakan Binyamin Netanyahu da bugün Gazze sınırına yaptığı ziyarette askerlerle çekilmiş bir görüntüsünü sosyal medyadan paylaşarak "hazırız" mesajını verdi.

  • 14

    İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI UNRWA'YA AİT BİR OKULU VURDU

    Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre İsrail, Gazze'nin güney kesimindeki Han Yunus Mülteci Kampı'nda Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait okullardan birini vurdu.

    Evlerini terk etmek zorunda kalanların sığındığı UNRWA okuluna yönelik saldırıda ölenler ve yaralananlar oldu.

    Yine İsrail savaş uçakları, Han Yunus'taki Havuz bölgesinde evlerini terk edenlerin sığındığı Ahmed Abdulaziz Okulu yakınındaki bir evi de hedef aldı. Hava saldırıları sonucu ölenlerin ve yaralananların olduğu belirtildi.

    WAFA'nın bir başka haberinde ise Han Yunus'un güneyinde bulunan el-Bekri ailesinin evinin hedef alındığı İsrail hava saldırısı sonucu, aralarında 7'si çocuk olmak üzere en az 9 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Ağır bombardıman sonucu yıkılan evin enkazında henüz insanların bulunduğu ifade edildi.

  • 15

    TOPLAM ÖLÜ SAYISI 4 BİN 400'ü AŞTI

    Filistin-İsrail çatışması her iki taraftan da 4 bin 400'den fazla kişinin hayatına mal oldu.

    Filistin Sağlık Bakanlığı, çatışmalarda toplam 3 bin 61 Filistinlinin öldüğünü ve 13 bin 750'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

    İsrail tarafındaki ölü sayısının ise bin 400'ün üzerine çıktığı ve 4 bin 229 kişinin de yaralandığını belirtildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.