İnsanlığın en büyük buluşması: "İksir döküldü, nehirler kutsandı"
İnsanlığın en büyük buluşması olarak bilinen ve her 12 yılda bir düzenlenen Kumbh Mala festivali, Hindistan'da başladı. Kutsal nehirlerde yüzmenin kendilerini günahlarından arındıracağına inanan Hindular, Hindistan'ın en kutsalı kabul edilen Ganj Nehri, Yamuna Nehri ve Sangam'da yıkanmak için bir araya geliyor. Yüzlerce yıllık kökeni olan festivalin, mitolojik bir savaş sırasında ölümsüzlük vaat eden iksirin birkaç Hindistan şehrine dökülmesi sonucunda ortaya çıktığına inanılıyor. Bu seneki festivalin ise "her zamankinden daha özel" olduğu belirtiliyor. Çünkü gezegenlerin ve yıldızların şu anki dizilimi, iksirin döküldüğü andaki dizilimle aynı. Böyle bir karşılaşma ise ancak 144 yılda bir görülüyor.
13.01.2025 - 09:51
-
1HER 12 YILDA BİR DÜZENLENİYOR
İnsanlığın en büyük buluşması olarak tanımlanan Kumbh Mela festivaline katılmak için milyonlarca kişi, Hindistan'ın kuzeyindeki Prayagraj kentinde toplandı.
Her 12 yılda bir düzenlenen etkinlik, bugün başladı ve önümüzdeki altı hafta boyunca devam edecek.
Dindarlar, Hindistan'ın en kutsalı kabul edilen Ganj Nehri, Yamuna Nehri ve Sangam'da yıkanacaklar.
-
-
2GÜNAHLARDAN ARINDIRAN NEHİR
Hindular, kutsal nehirde yüzmenin kendilerini günahlarından arındıracağına, ruhlarını arındıracağına ve doğum-ölüm döngüsünden kurtaracağına inanırlar; Hinduizmin nihai amacı kurtuluştur.
-
3ÇADIR KENT KURULDU
Yetkililer, festival boyunca milyonlarca insanı ağırlamaya devam edecek şehri hazırlamak için zamanla yarışıyor.
Hacı adayları ve turistlerin konaklaması için nehrin kıyısına 4 bin hektarlık bir alana yayılmış büyük bir çadır kent kuruldu.
-
-
4400 MİLYON KİŞİ KATILACAK
Uzaydan bile görülebilecek kadar büyük olan 45 günlük festivale yaklaşık 400 milyon hacının katılması bekleniyor.
Pazartesi günü 5 ila 8 milyon kişinin yıkanması beklenirken, ertesi gün ise bu sayının 20 milyonu aşması bekleniyor.
-
5ON BİNLERCE KİŞİ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR
BBC'ye konuşan idare yetkilisi Vivek Chaturvedi, "650 km geçici yol döşedik ve on binlerce çadır ve tuvalet kurduk. 40 binden fazla polis ve güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere 100 binden fazla kişi, bunu başarılı kılmak için gece gündüz çalışıyor." dedi. -
-
6KUMBH MELA NEDİR?
26 Şubat'ta sona erecek festival, Birleşmiş Milletler'in UNESCO kuruluşu tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Mirası olarak tanındı.
Kökeni, okyanusun çalkalanması sırasında ortaya çıkan bir Kumbh (sürahi) nektar yüzünden tanrılar ile şeytanlar arasında çıkan kavgayı anlatan mitolojik bir hikayeye dayanır.
-
7İKSİR DÖKÜLDÜ, ŞEHİRLER KUTSANDI
İki taraf ölümsüzlük vaat eden iksir kazanı için savaşırken, birkaç damla taşarak Prayagraj, Haridwar, Ujjain ve Nasik olmak üzere dört şehre düştü. -
-
8Festival dört şehirde de düzenleniyor ama daha önce katılım rekorları kırılan en büyük festivaller her zaman Prayagraj'da düzenleniyor. -
9"BU SENE ÖZEL"
Hindu kahin Mahant Ravindra Puri, bu seferki festivalin "ekstra özel" olduğunu söyledi.
BBC'ye konuşan uzman, "Çünkü gezegenlerin ve yıldızların şu anki dizilimi, sızıntının yaşandığı andaki dizilimle aynı" dedi.
-
-
10144 YILDA BİR GELEN TESADÜF
Böyle bir denk geliş 12 Kumbh bayramında bir yani her 144 yılda bir gözlemleniyor. -
11 -