Tahin ve tahin helvasına yeni standart
Tahin kendine has renk, tat ve kokuda olacak, en az yüzde 50 susam yağı bulunacak. Tahinde üretim teknolojisi gereği kullanılan nişasta yabancı madde olarak değerlendirilmeyecek. Aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.
Tahin ve tahin helvasının tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanması aşamalarında taşıması gereken özellikleri belirlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi Tahin Tebliği, Resmi Gazetede yayımlandı.
Buna göre, tahin kendine has renk, tat ve kokuda olacak. Tahinde yabancı madde bulunamayacak ancak üretim teknolojisi gereği kullanılan nişasta yabancı madde olarak değerlendirilmeyecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak. Ayrıca tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde renklendirici ve tatlandırıcı kullanılamayacak.
Ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanların miktarları da Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak. Bu hükümlere ek olarak; arsenik, kurşun, bakır ve demir miktarları da yeniden belirlenen tebliğe göre, tahinin bileşenlerinin oranları da düzenlendi. Buna göre, tahinde kütlece en az yüzde 50 susam yağı, en çok yüzde 1,5 rutubet, en az yüzde 20 protein, en çok yüzde 3,2 kül, en çok yüzde 2,4 asitlik (oleik asit cinsinden) oluşacak. Önceki tebliğde susam yağı en az yüzde 55, protein en az yüzde 22, kül en çok yüzde 3 olarak, ham selüloz en çok yüzde 2,4 olarak belirlenmişti. Tahinde acılaşma olmayacak.
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.
TAHİN HELVASININ ÖZELLİKLERİ
Türk Gıda Kodeksi Tahin Helvası Tebliğine göre de tahin helvası kendine has renk, tat ve kokuda olacak, yabancı tat ve koku içermeyecek. Tahin helvasında yabancı madde bulunamayacak. Tahin helvası kendine has homojen ince lifli yapıda olacak ve tahin helvasında şeker kristalleşmesi olmayacak. Tahin helvasında kullanılan çeşni maddelerinden kuru-sert kabuklu meyvelerin yenilebilir kısımları bütün veya ayıklanabilecek parçalar halinde katılacak ve ürünün net kütlesindeki oranı en az yüzde 8 olacak.
Çeşnili tahin helvalarında kullanılan çeşni maddesi doğal aroma vericisi ile kullanılamayacak.
Ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak, ayrıca bu ürünlerde renklendirici kullanılmayacak. Tebliğ kapsamındaki ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri olarak; sadece vanilya, vanilin, etil vanilin ile doğal aroma vericiler kullanılacak.
ETİKETLEME
Sade tahin helvası, tahin helvası olarak da adlandırılabilecek. Çeşnili tahin helvalarında çeşni maddesi ürün adı ile aynı puntolarda yazılacak. Aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri içeren tahin helvası, "… aromalı tahin helvası’ olarak adlandırılacak ve "aromalı" ifadesi ürün adı ile aynı puntolarda yazılacak. Tebliğ hükümleri Avrupa Birliği üyesi bir ülkede yasal olarak üretilmiş veya yasal olarak serbest dolaşıma girmiş ürünlere uygulanmayacak.
Söz konusu tebliğlerin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1 Ocak 2016 tarihine kadar bu hükümlere uymak zorunda olacak.
ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
Öte yandan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde de değişikliğe gidildi. Buna göre, 5996 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 13 Aralık 2010 tarihinden önce faaliyet gösteren ve halen işletmesinin faaliyeti devam eden gıda işletmecileri, üretim izni belgesi bulunan gıdalar için, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığının …. tarih ve… sayılı izni ile üretilmiştir" ifadesinin yer aldığı etiketleri, bu bilginin yer aldığı bölümün uygun şekilde kapatılması ve bunun yerine tanımlama işaretine yer verilmesi suretiyle 31 Aralık 2015 tarihine kadar kullanabilecek. Buna göre 31 Aralık 2015 tarihinden önce piyasaya arz edilen gıdalar, 31 Aralık 2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek. Söz konusu yönetmelik 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Yaşam