Penisilin mucidi Alexander Fleming kimdir?

Tıp dünyasının en eski antibiyotiklerinden penisilin tesadüf üzerine bulundu. Peki, penisilini bulan ve Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan İskoç bilim insanı kimdir? Penisilinin buluşu hakkında merak edilenler..

Penisilin mucidi Alexander Fleming kimdir?

Dünyanın en eski ve en yaygın kullanılan antibiyotiklerden olan penisilin bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılmış olan ilk ilaç. Penisilinler enfeksiyonlara karşı güçlü etkilerinin ve toksik etkilerinin az olması nedeniyle en çok tercih edilen antibiyotiklerden. Antibiyotik grubunun genel adı penisilin olarak adlandırılır.

PENİSİLİNİ BULAN İSKOÇ BİLİM İNSANI: ALEXANDER FLEMİNG

Penisilin, 1928 yılında Londra’da Alexander Fleming tarafından "Penicillium notatum" türü küfte keşfedilen antibiyotik.  Penisilini bulan İskoç bakteriyolog Alexander Fleming, Londra'daki Aziz Mary's Hastanesi'nde 1914-1948 yılları arasında bilim çalışmalarında bulundu. Laboratuarının dağınıklığını düzenlerken geçmiş deneyinin değişimini fark ederek penisilini keşfetti. 1945 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı. Nobel ödülüyle de ödüllendirilen bilim insanı Alexander Fleming buluşuyla milyonlarca insanın hayatını kurtarmış oldu.

Modern tıbbın antibiyotiklere bakışını değiştiren Alexander Fleming, 11 Mart 1955 yılında kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.

PENİSİLİN HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

Penisilin bakterilerin neden olduğu birçok enfeksiyonun tedavisinde kullanılır. Bazı olgularda, bir enfeksiyonu tedavi etmekten ziyade koruma amaçlı antibiyotikler verilebilir. Kullanım süresi hastalık, yaş, böbrek fonksiyonları dikkate alınarak belirlenir. 

  • Kemik ve eklem enfeksiyonları: Artrit, osteomiyelit

  • Merkezi sinir sistemi enfeksiyonları: Menenjit


  • Kalp enfeksiyonları: Penisilinler genellikle, diş tedavisi / cerrahi prosedürler uygulanan belirli risk altındaki hastalarda (örneğin prostetik kapak veya doğuştan kalp anomalisi) kalp kapakçığı iltihabının önlenmesi için kullanılır.


  • Kadın doğum ile ilişkili enfeksiyonlar: Sezaryen gibi cerrahi prosedürlerde enfeksiyon riskine karşın koruma amaçlı penisilin kullanılır. Doğum sonrasında rahim içi enfeksiyonlar penisilinle etkin şekilde tedavi edilebilir.


  • Solunum yolu enfeksiyonları: Sinüzit, orta kulak iltihabı, bademcik ve boğaz iltihabı, kronik bronşit ve zatürre


  • İdrar yolu enfeksiyonları: Glomerülonefrit (bir çeşit böbrek iltihabı)


  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Gonore (bel soğukluğu) ve sifilis (frengi)


  • Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları: Yılancık (erizipel), iltihaplı deri hastalıkları (impetigo, fronkül, Lyme hastalığı), flegmon (deri ve deri altında, yayılan enfeksiyon), lenf düğümleri ve damar iltihapları, hayvan ısırıkları, yaralanma ve yanıklarda enfeksiyonların önlenmesi


  • Diğer: Şarbon hastalığı, Orak hücre anemisi olan çocukların belirli mikroorganizmalardan korunması, diş-çene cerrahisi sırasında enfeksiyonların önlenmesi, yaws ve pinta gibi tropikal enfeksiyonlar

Sayfa Yükleniyor...