Hollandez sos nedir, nasıl yapılır? (Hollandez sos tarifi)

Fransız mutfağının temel soslarından olan hollandez sos egg benedict tarifinin en lezzetli eşlikçisi olarak bilinir. Peki, hollandez sos nasıl yapılır? İşte, dikkatle hazırlanması gereken enfes hollandez sos tarifi...

Hollandez sos nedir, nasıl yapılır? (Hollandez sos tarifi)

Fransız mutfağının beş temel sosusundan biri olan hollandez sos Fransızcada ‘Hollanda sosu’ anlamına geliyor.

Bunun yanı sıra ‘beyaz sos’ olarakta bilinen hollandez sosun tarihte ilk olarak buharda pişmiş kuşkonmaz için yapıldığı biliniyor. 

Hllondez Sos taze tereyağı, yumurta ve sirkenin birleşimiyle basit ama bir o kadar da dikkatle hazırlanması gereken enfes bir sos olarak Fransızlardan dünya mutfağına yayılmış.

HOLLANDEZ SOS TARİFİ

MALZEMELER

3 adet büyük boy yumurta sarısı
125 gram tereyağı
1 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi (ya da 1,5 yemek kaşığı limon)
2 yemek kaşığı soğuk su (ya da 1 küp buz)
1/2 çay kaşığı ince çekilmiş deniz tuzu
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber (isteğe bağlı)

YAPILIŞI

Yumurta sarılarını benmari usulü pişirmek için; bir tencerede su kaynatılmadan ısıtılır.

Sade yağ elde etmek için; tereyağı küçük bir sos tenceresine alınır. Kısık ateşte yağ yakmadan ve çok fazla köpürmesine izin verilmeden eritilir.

Yağın üzerine çıkan beyaz partiküller (süt köpükleri) bir kaşık yardımıyla temizlenip kullanılmamak üzere alınır. Eritilmiş tereyağı süzgeçten geçirilip ılık halde bekletilir.

Dikkatlice ayrılmış yumurta sarıları (içlerine sızan bir miktar yumurta akı tüm sos hazırlığını boşa çıkartabilir) beyaz şarap sirkesi ve soğuk su cam kaseye alınır.

Bir el çırpıcısı yardımıyla karıştırma işlemi başlatılır ve yumurta sarıları sürekli aynı yöne doğru karıştırılmaya özen gösterilir. Isısı yaklaşık 50 derece civarında olan sıcak suyun üzerine kase oturtulur ve çırpma işlemi burada sürdürülür.

2-3 dakika sonunda yumurta sarıları, krema kıvamını aldığında kase mutfak tezgahı üzerine alınır. Çırpılmış yumurta sarıları ılınması için kısa bir süre bekletilip elde edilen sade yağ sicim gibi akıtılarak yumurta sarılarına yedirilir. Bunun için karıştırma işlemi ara vermeden sürdürülür.

Sos tam anlamıyla ince dokulu bir krema halini aldığında ince çekilmiş deniz tuzu ve arzuya göre taze çekilmiş tane karabiber katılır.Son bir kez karıştırılan sos farklı tariflerde servis esnasında kullanılır. Çabuk bozulabilecek bir tarif olduğu için oda ısısında ya da donuk bir hal alacağı için buzdolabında saklanmaya uygun değildir.

Sayfa Yükleniyor...