Bölüm 15: En güzel kuru ekmek

Önce evde bayatlayan somun ekmekle, çok hızlı ve bir o kadar lezzetli kumru, ardından akılları baştan alan havalı bir beze

Bölüm 15: En güzel kuru ekmek

Ben ilk kumrumu üniversite arkadaşlarımla, –içlerinden bir kısmı da İzmirli’ydi- onların yanına gittiğimde yemiştim. O günden beri zaman zaman kumru hayalleri aklımı çeler.

Bu hasreti benim gibi çekenler için bir menü hazırladım. İzmir’in kumrusunu hızlıca, mahalleden aldığımız malzemelerle dev bir şekilde yapabileceğiz. Yanında çok basit ama çok güzel gözüken, kumruyla da görüntüsü yakışacak bezeli, Türk kahveli bir tatlım var.

İzmir Hasretinde Ev Kumrusu

1 adet somun ekmek

10-12 dilim fıstıklı salam

10-12 ince dilim sucuk

1-1,5 boğum dil peyniri

1 adet köy biberi

1 tatlı kaşığı susam

3 çorba kaşığı domates püresi

1 tatlı kaşığı domates püresi

Servis için;

3-4 parça acur turşusu

Ketçap

Mayonez

Ekmek bizim en önemli nimetlerimizden. Bugünlerde ciddi manada ekmek israfı var memleketimizde. Evde bayatlayan somun ekmekle yapabileceğiniz bu çok hızlı ve bir o kadar lezzetli kumru tarifiyle hem eldekini değerlendirmenin hem de lezzetle yenen yemeğin mutluluğu sizi saracak.

Bayat bir somun ekmeğin üstünü keserek bir kayık şeklinde açın ve içini elinizle alın. 3 çorba kaşığı domates püresini döküp içine ve kenarlarına sürün. 10-12 dilim salamı ince ince dilimleyin, 1-1,5 boğum dil peynirini de tel tel ayırın, 10-12 dilim sucuğun bir kısmını dilim halinde bırakın. Bir kısmını ise 4’e bölün. Dilerseniz kangal sucuk alıp kendiniz de dilimleyebilirsiniz. Ben zamandan kazanmak için dilim sucuk kullandım. 1 adet köy biberini büyük zar boyutlarında doğrayın. Somun ekmeğin içine dil peynirlerini, salamları, sucuk dilimlerini ve biberi dizin. Dizerken hava bırakarak dizin, çok sıkıştırırsanız peynirler erimez. Üzerine tekrar 1 tatlı kaşığı kadar daha domates püresi gezdirip, susamları serpin. Fırını alt üst pişirme modunda 200 derecede çalıştırın ve ekmeği önce tepsisiz bir şekilde fırının en altına yerleştirin. 5 dakika kadar orda piştikten sonra fırın teline yerleştirip, fırının en üstünün bir alt rafına yerleştirin. 2 dakika kadar da o şekilde pişsin. Fırından çıkarınca üzerine doğradığınız 3-4 parça acur turşusunu serpin. Mutfakta nadiren kullandığım ama kumrunun da olmazsa olmazı ketçap mayonezden de arzu ederseniz dökebilir ve sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Havalı Beze

Hazır bezeyle yapacağınız, oldukça basit ama görenlerin ve tadanların aklını başından alacak bu lezzet için beraberce kolları sıvayıp, mutfağa geçelim!

150 gr bitter çikolata

180 gr labne peynir

90 gr minik beze

1 çorba kaşığı fındık şurubu

1 çorba kaşığı pudra şekeri

1 çorba kaşığı türk kahvesi

1/2 adet nar

150 gr bitter çikolatayı benmari usulü eritin. 1 paket, 180 gr labne peynir, 1 çorba kaşığı fındık şurubu, 1 çorba kaşığı pudra şekeri ve 1 çorba kaşığı türk kahvesini bir çatal ile çırpın. Mikserle çırparsanız sos fazla akışkan hale gelebilir. Bu istediğimiz bir kıvam değil.

Tatlıyı servis edeceğiniz tabağa önce bir avuç minik bezelerden koyun. Üzerine erittiğiniz çikolatadan biraz gezdirin. Sonra hazırladığınız sostan döküp tekrar çikolata gezdirin. Bu şekilde bezeler bitene kadar devam edin ve her beze ekleyişiniz bir öncekinden az olsun ki tatlınız konik bir biçimde yükselebilsin. Yarım narı kabuğu size bakacak şekilde avucunuza alın ve arkasına bir kaşıkla vurarak tatlının üzerine dökün. Şık bir restorantta yiyebileceğiniz bu harika tatlı sadece 5 dakikada hazır.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Refika'dan Hızlı Tarifler
  • Refika

Sayfa Yükleniyor...