2 bin 250 yıllık mermer kantar topuzu
Denizli'deki antik Laodikya kenti kazılarında 2 bin 250 yıl öncesine ait mermerden kantar topuzları ile tartı aletlerine ait parçalar bulundu.
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya'nın antik dönemde ''ticaret merkezi'' olarak ünlendiğini, bunu da tekstil üretimine borçlu olduğunu ifade ederek, burada üretilen kumaş ve benzeri dokuma ürünlerinin Efes üzerinden Atina ve Roma'ya satılmasıyla Çürüksu Vadisi'nin en önemli yerleşim yeri olarak dikkati çektiğini söyledi.
Ticaret yapılırken gıda ve benzeri ürünlerin tartıldığını, bunu da kazılarda ortaya çıkarılan tartı malzemelerinin ortaya koyduğunu anlatan Şimşek, ''Suriye Caddesi'nin iki yanında dükkanlar bulunuyor. Buradaki kazılarda mermerden yapılmış küre şeklindeki kantar topuzları, pirinç ve bronzdan yapılmış terazi aparatları bulduk. Kazılarda ortaya çıkarılan tartı malzemeleri, Laodikya'da ticaretin ne kadar önemli olduğunu gösteren somut veriler'' dedi.
Üzerinde numaralar yazılı bir mil kullanılarak ağırlığın belirlenmesi yönteminin günümüzden 20-30 yıl öncesine kadar yaygın olarak kullanıldığını anımsatan Celal Şimşek, ''Kazılarda bulduğumuz sistem de günümüze kadar uzanan sistemin benzeri. Ayrıca altın, gümüş gibi değerli madenlerin tartıldığı hassas tartı aletlerinin küçük kefe ve gramları da var. Bu da o dönem tartının ne kadar yaygın kullanıldığının bir başka göstergesi'' diye konuştu.
Buldukları tartı malzemelerinin Helenistik döneme ait ve 2 bin 250 yıllık olduğunu belirten Prof. Dr. Celal Şimşek, elde edilen bulgulardan bu malzemelerin M.S 7. yüzyıla kadar kullanıldığının anlaşıldığını, tüm bunların ışığında ''tartının geçmişi insanlığın tarihi kadar eskidir'' denilebileceğini sözlerine ekledi.
- Etiketler :
- Haberler