Zirvede neler oluyor?
Tarihin en geniş katılımlı iklim değişikliği zirvesi Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde devam ediyor.
Zirve de aralarında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy'nin de bulunduğu birçok ülke lideri konuşmalar yaptı. Zirvede ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da görüntülü mesajı yayınlandı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurul salonundaki konuşmacılar arasında Amerikan Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy gibi birçok isim vardı.
Liderlere seslenen ve ''şimdi harekete geçmenizin zamanı'' diyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kyoto Protokolü'nün yerine alacak anlaşma için devam eden müzakerelerin hızının artırılması gerektiğini söyledi. Ban-Ki Moon'un çağrısına liderlerden olumlu mesajlar geldi. İlk defa Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Amerikan Başkanı Barack Obama, harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi. Obama ayrıca "iklim tehdidinin önemini anlıyoruz, harekete geçmeye hazırız,gelecek nesillere karşı sorumluluğumuz karşılayacağız, geldik çünkü daha çok gelişme sağlanmalı,yapacak çok iş var..." dedi.
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao da, ülkesinin sera etkisi yaratan gazların atmosfere salımını 2020'ye kadar önemli ölçüde azaltacağını açıkladı...
Bu iki liderin açıklamaları önemli zira, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'in atmosfere karbondioksit salımı bütün dünyanın %40'ını oluşturuyor..
Zirvede Başbakan Erdoğan'ın da görüntülü mesajı yayınlandı.. Erdoğan, iklim değişiklikliğine neden olan olumsuz etkileri hafifletmek amacıyla ulusal kaynaklarla desteklenen çalışmalara ivme kazandırdıklarını ve bu yönde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti..
Hafta boyunca devam edecek zirvede 100'den fazla devlet ya da hükümet başkanının konuşma yapması bekleniyor..
Zirve öncesinde, küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliğine karşı alınacak önlemlerin, hedeflendiği gibi bu yıl sonuna kadar belirlenmesinin zorlaştığına dair giderek artan bir kaygı var.
İngiltere'nin küresel ısınmayla mücadele konularındaki en yetkili ismi, enerji ve iklim değişikliğinden sorumlu devlet bakanı Ed Miliband, yine de bir anlaşmadan umutlu olduğunu söyledi.
Süresi dolmakta olan Kyoto sözleşmesinin yerini alacak yeni uluslararası belgeye son şeklinin aralık ayı ortasında yapılacak Kopenhag zirvesinde verilmesi planlanıyordu.
Ancak bunun için teknik düzeyde yürütülen müzakerelerin istendiği hızda ilerlemediği yönünde haberler geliyor.
Bu zirvenin ardından, iklim değişikliği haftanın ilerleyen günlerinde ABD'nin Pittsburgh kentinde düzenlenecek G-20 ülkeleri toplantısında da ele alınacak.
İngiltere'nin İklim Bakanı Miliband, Kopenhag'da bu yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılacaksa o zaman tarafların ellerini biraz çabuk tutmaları gerekeceğini söylüyor.
Bu noktada da dikkatler, Amerikan Başkanı Obama ile Çin lideri Hu Jintao üzerinde odaklanacak. Zira bu iki ülke, atmosfere sera etkisi salımında en üst sıralarda yer alıyor. Ayrıca, gözlemcilere göre, başarılı bir anlaşmaya varılabilmesinin anahtarı da bu iki ülkede.
Ed Miliband'in bir uyarısı da, yeni anlaşmanın daha önce denenmemiş bir anlayışı içermesi, sera etkisi yaratan gazların yayılması sürecinin tersine çevrilmesini öngörmesi gerektiği yönünde.
Miliband'e göre, anlaşma kadar önemli olan bir başka nokta da, ülkelerin verdikleri taahhütlerie bağlılıklarının ve verdikleri sözleri tutmalarını sağlayacak mekanizmaların da oluşturulmasının sağlanması.
- Etiketler :
- Haberler