Yükseköğretim Kurumu'ndan yatay geçiş reformu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Türkiye’deki tüm üniversite öğrencilerini yakından ilgilendiren yatay geçiş konusunda önemli bir karar aldı.
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) aldığı karara göre, ilk kez Eylül 2013’te uygulanmaya başlanan merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş, bahar 2015 yarıyılı öncesinde de uygulanacak.yeni karar çerçevesinde sadece güz dönemi öncesinde yapılabilen üniversiteler arasında lisans (fakülte) yatay geçişlerine bahar dönemi için de izin veriliyor.
“Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik”in Ek-1 maddesine göre, öğrencilerin üniversiteye girdiği yıl puanının yettiği her bölüme sonradan yatay geçiş yapabilmesi mümkün.
YATAY GEÇİŞ ROBOTU İÇİN TIKLAYIN
Uygulama esasları şöyle:
-Öğrenciler Bahar 2015’te üniversiteler merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş yapıp yapmama konusunda özgürler. Ancak 2015 Eylül’de kontenjanlarının %30’una kadar yatay geçiş öğrencisi kabul etmek zorundalar.
-Bu uygulamadan merkezi yerleştirme ile üniversiteye yerleşmiş ve halen üniversiteye kayıtlı olan tüm öğrenciler faydalanabiliyor (Yurtdışında bir üniversitede kayıtlı öğrenciler faydalanamıyor)
-Üniversiteye kayıtlı olan ancak kaydını dondurmuş öğrenciler de bu haktan yararlanabiliyorlar.
-Bir öğrenci, hali hazırda öğrencisi olduğu üniversiteye yerleştiği sene aldığı puanlar dikkate alındığında, kendi puanı yatay geçiş için hedeflediği bölümün o seneki taban puanından yüksek ise, yatay geçiş yapabiliyor.
-Öğrencinin taban puanını tutturması halinde, üniversite öğrenciye kısıtlayıcı başka herhangi bir başarı şartı getiremiyor.
-Eylül 2014’te üniversiteye kayıt yaptıranlar, bahar 2015 yarıyılı öncesinde bu haktan faydalanabiliyorlar.
-2015 ÖSYS ile Temmuz 2015’te tercih yaparak üniversiteli olacaklar en erken 2016 Bahar yarıyılı öncesinde yatay geçiş yapabilecekler, Eylül 2015’te yatay geçiş mümkün değil.
-Taban puanı tutturmak kaydı ile hazırlık sınıfı ve son sınıf dahil her sınıfa yatay geçiş yapılabiliyor.
-Özel yetenek ile öğrenci alan bölümlere yatay geçiş yapmak mümkün değil. Ancak hali hazırda özel yetenek bölümlerinde okuyan bir öğrenci, taban puan şartını sağlamak koşulu ile başka bölümlere yatay geçiş yapabilir.
-Ön lisanstan (MYO) lisansa (Fakülte) veya tersi yatay geçiş mümkün.
-Öğrencilik yaşamı boyunca sadece bir kez merkezi yerleştirme ile yatay geçişten yapılabiliyor.
-Öğrenci yatay geçiş yaptığı bölüm/üniversiteden memnun kalmazsa, bir sonraki dönem eski bölümüne geri dönebiliyor.
-Üniversiteler bahar dönemlerinde yatay geçişe ayırdıkları kontenjanları internet sitelerinde ilan etmek ve bahar yarıyılı öncesinde merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçiş işlemlerini sonuçlandırmak zorundalar.
-Sınavsız geçiş ile üniversiteye yerleşmiş olanlar da yatay geçişten faydalanabiliyorlar. Bu öğrencilerde taban puanla birlikte taban yerleşme öncelikleri dikkate alınıyor.
-Taban puanı tutturmak kaydı ile İngilizce hazırlık sınıfının zorunlu olduğu programlara yatay geçiş yapılması durumunda, yabancı dil muafiyet şartlarının sağlanması gerekiyor.
-İngilizce hazırlık sınıfında okurken, taban puanı tutturmak kaydı ile Türkçe bir programa geçmek mümkün.
-İngilizce (ya da diğer yabancı dil) hazırlık sınıfında kalanlar da taban puanı tutturmak kaydı yatay geçiş yapabiliyorlar.
-M.T.O.K. bölümlerine sadece M.T.O.K. tercih edebilenler yatay geçiş yapabilirken, hali hazırda M.T.O.K. bölümlerinde okuyanlar taban puanı tutturmak kaydı ile her bölüme yatay geçiş yapabiliyorlar
-Vakıf üniversitelerine yatay geçişte öğrenci bursunu kaybediyor ancak vakıf üniversitesinin üst yönetimi bursun devamı ya da oranına karar verebiliyor.
- Etiketler :
- Haberler