Van 7,2'yle yıkıldı: Ölü sayısı 300'e yaklaştı

Van’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde son ölü sayısı 279 olarak açıklanırken, 1300 kişi de yaralandı. Enkaz altında kalanlar kurtarılmaya çalışılıyor.

Van 7,2'yle yıkıldı: Ölü sayısı 300'e yaklaştı

Doğu Anadolu Bölgesi öğle saatlerinde büyük bir depremle sarsıldı.


Saat 13.41’de Van’ın Tabanlı köyünde 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi depremi ilk olarak 6,6 olarak duyurdu, ancak daha sonra büyüklüğü 7,2 olarak güncelledi.

Deprem; Erzurum, Batman, Bitlis, Şanlıurfa, Muş, Bingöl, Siirt, Iğdır ve Hakkari ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok bölgesinde hissedildi.

29 saniye süren depremin ardından onlarca artçı sarsıntı oldu.

ERCİŞ YERLE BİR
7,2’lik depremde en büyük yıkım, Erciş ilçesinde meydana geldi. Çınarlı Mahallesi ile Atatürk ve Kışla caddelerindeki binaların neredeyse tamamı yıkıldı. Yıkılan binaların arasında bir öğrenci yurdu da yer aldı.

İlçede enkaz altında kalan çok sayıda kişi için kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ancak çalışmaların yetersiz kalması nedeniyle vatandaşlar, kendileri kurtarma çalışması yaptı. Sarsıntı nedeniyle Muradiye ilçesinde bulunan Devlet Hastanesi de boşaltıldı.

Hastaneler dolup taşarken, yaralılar için bahçede sahra çadırları kuruldu. Bazı yaralılar da tedavi için çevre illere gönderildi.

Akşam saatlerinde bölgeye giden Başbakan Erdoğan, "Amaç özellikle Erciş’te enkaz latında kalanlara ulaşabilmek ve kaç kişi olduğunu bilmiyoruz. Köylerde de kerpiç evler tamamen yıkılmış durumda..." dedi.

ÖLÜ SAYISI 300'E YAKLAŞTI
Depremde bilanço saatler geçtikçe artıyor. Şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 279'a ulaştı. Son açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1300 de yaralı olduğunu söyledi.

ATALAY: ULAŞILMADIK ENKAZ KALMADI
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ortak basın toplantısı düzenledi.

Beşir Atalay, “Ulaşılmadık bir yer kalmadı, bütün enkazlara ulaşıldı. Her enkazın başında çalışma vardır” diye konuştu.

Atalay, şunları söyledi: "Çadır, ısıtıcı, bataniye bakımından bugün itibarıyla hiçbir eksik kalmayacak, fazlası olacak. Vatandaşlarımız artçı depremler olduğu için evlerine girmeden evlerinin yakınında çadır kurmak istiyorlar. Bölgeye çadır takviyesi yapacağız. Mutfaklar kuruldu, belediyelerimiz de yardımcı oldu. Devletin tüm imkanlarını en üst seviyede buraya getirilmiş oldu. 29 köyümüzde elektrik yok. Erciş’in tamamına akşama kadar elektrik verilebilmesi için çalışmalar devam ediyor. Su sıkıntısı yok."

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise yaralı sayısını kesin olarak söylemenin zor olduğunu söyledi. Akdağ, “Hiçbir hastanemizde önemli bir hasar yok” dedi.

KANDİLLİ’NİN TAHMİNİ: BİNDEN FAZLA ÖLÜ
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin şiddetinin 7,2’den daha büyük olduğun açıkladı.

Kandilli’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Depremin şiddeti 8 ile 9 arasında. Depremin 9 şiddetinde hissedildiği bölgelerde hasar büyük. Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz. Yaklaşık bin can kaybı tahmin ediyoruz. Ama bu rakam daha fazla da çıkabilir.”

‘İNSANLAR CAN ÇEKİŞİYOR’
Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu ve Çelebibağ Belde Belediye Başkanı Veysel Keser, depremden sonra yardım çağrısında bulundu.

Kurtarma ve sağlık ekibi ile çadır gönderilmesini isteyen Zülfikar Arapoğlu, ilçelerinde çok sayıda binanın yıkıldığını, ölü ve yaralıların olduğunu söyledi.

Çelebibağ Belde Belediye Başkanı Veysel Keser ise şunları söyledi: "İnsanlar molozlar içinde can çekişiyor. Bir an önce buraya yardım gerekiyor. İnsanlar kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışıyor.''

YARDIM İÇİN BU NUMARALARI ARAYIN
Depremden dolayı yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar, 112 ve 155 çağrı merkezlerini arayabilir. Vatandaşlar bu numaralara mesaj da atabilir.

Oluşturulan kriz masasının irtibat numaraları ise şöyle:

Telefon: 0312-248 7000 (10 hat)
Faks: 0312-292 2751
e-posta: kriz1@mfa.gov.tr, kriz2@mfa.gov.tr, kriz3@mfa.gov.tr, kriz4@mfa.gov.tr, kriz5@mfa.gov.tr, kriz6@mfa.gov.tr, kriz7@mfa.gov.tr, kriz8@mfa.gov.tr

İSTANBUL'U TETİKLER Mİ?
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, 7,2 büyüklüğündeki sarsıntıyı değerlendirdi. Prof. Dr. Ercan, şunları söyledi:

"Van'ın deprem çekincesi 7,3, yıkım gücü ise 11. Bugün yaşanan 7,2'lik deprem bu rakama yakın. Deprem, bölgenin olağan depremi. Görüntüleri ilk izlediğimde betonarme bir yapının yıkıldığını gördüm. Bir yıkımın gerçekleşmesi için yıkım gücünün 10 şiddetinde olması gerekir.

Bölgede 15 gün boyunca artçı depremle yaşanabilir. Bu deprem, İstanbul'daki bir depremi tetikler mi? Bu mümkün değildir. Olası deprem beklenen yerler; Tunceli, Muş, Varto, Ağrı, Iğdır, Çaldıran, Hakkari, Elazığ ve Adıyaman.

Van Gölü'nün kenarları yapılaşmaya uygun değildir. Başkale ve Bahçesaray dayanıklıdır; ancak Ahlat ve Çaldıran da kısmen yıkım görülebilir."

7,2 büyüklüğündeki deprem, Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.

Sayfa Yükleniyor...