THY, Etiyopya'da düşen Boeing 737 Max 8 ve Max 9 tipi uçakların seferlerini durdurdu
Etiyopya havayollarına ait uçağın 157 yolcu ve mürettebatıyla düşmesinin ardından o uçak modeliyle ilgili yasaklama kararları peşpeşe geldi. Amerikan Boeıng firmasının ürettiği "737 Max 8" tipi uçakların seferleri Türkiye dahil birçok ülke tarafından durduruldu. Hatta bazı ülkeler hava sahalarını da bu uçaklara kapattı. Etiyopya'da düşen uçağın hasarlı olan kara kutusunun, facianın nedenlerini ortaya koyması ümit ediliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Boeing 737 MAX 8 ve Boeing 737 MAX 9 tipi hava araçlarının uçuşlarının, uçuş emniyetini teminen tedbir amaçlı olarak ikinci bir karara kadar durdurulduğunu bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, yurtdışında 5 ay içerisinde Boeing 737 MAX 8 ve/veya Boeing 737 MAX 9 tipi uçakların karıştığı iki farklı kazanın muhtemel oluş sebeplerinin Bakanlığa bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirildiği belirtildi.
Açıklamada, "Söz konusu değerlendirmeler neticesinde Boeing 737 MAX 8 ve/veya Boeing 737 MAX 9 tipi hava araçlarının uçuşları, uçuş emniyetini teminen tedbir amaçlı olarak ikinci bir karara kadar durdurulmuştur." ifadesi yer aldı.
THY BASIN MÜŞAVİRİ ÜSTÜN'DEN AÇIKLAMA
Filomuzda bulunan 12 adet Boeing 737 MAX tipi yolcu uçağının ticari operasyonları,13 Mart itibarıyla ikinci bir karara kadar durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
— Yahya ÜSTÜN (@yhyustun) 12 Mart 2019
AB'DEN "BOEİNG 737 MAX" TİPİ UÇAKLARA UÇUŞ YASAĞI
Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Avrupa Sivil Havacılık Emniyet Ajansı (EASA), Etiyopya’daki uçak kazasından sonra "Boeing Model 737-8 Max ve 737-9 Max" uçakların, tüm uçuşlarının Avrupa’da bugünden itibaren askıya alındığını duyurdu.
EASA’dan yapılan yazılı açıklamada, Etiyopya Hava Yollarına ait "B737 Max 8" tipi yolcu uçağının düşmesinin ardından “Uçuşa Elverişlilik Direktifi” yayımlandığı kaydedildi.
Direktifte "Boeing Model 737-8 Max ve 737-9 Max" uçaklarının tüm uçuşlarının Avrupa’da bugün TSİ 22.00'den itibaren durdurulmasının istendiği belirtildi.
Açıklamada, EASA’nın yolcuların güvenliklerini sağlamak için gerekli her adımı attığının altı çizilerek, bu yasağa ek olarak Avrupa dışındaki havayolu şirketleri tarafından kıta içi ve dışına yönelik söz konusu model uçaklarla yapılan tüm operasyonların askıya alınmasına dair “Güvenlik Direktifi” yayımlandığı ifade edildi.
Etiyopya Hava Yollarına ait "B737 Max 8" tipi yolcu uçağı kazası ile soruşturmanın sürdüğüne işaret edilerek, kazanın sebebine yönelik herhangi bir sonuç çıkarmak için çok erken olduğu değerlendirmesinde bulunuldu.
Avrupa’da İngiltere, Almanya, Avusturya, Fransa ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu ülkeler, Etiyopya’daki uçak kazasından sonra "Boeing 737 Max 8" uçuşlarını durdurma kararı almıştı.
21 ÜLKE DURDURDU
Türkiye ile birlikte uçuşları durduran diğer ülkeler: Etiyopya, Endonezya, Meksika, Brezilya, Hindistan, Arjantin, Singapur, Vietnam, Çin, Malezya, Umman, Güney Kore, Moğolistan, Fas, Güney Afrika, Avustralya, Almanya, Avusturya, Hollanda ve İngiltere.
Bazı ülkeler Boeing 737 Max 8 tipi uçaklara hava sahalarını da kapattı.
BEŞ AY İÇİNDE İKİNCİ KAZA
Etiyopya'da düşen uçağın karakutusunun kazayı aydınlatması bekleniyor. Ancak karakutunun hasarlı olduğu da gelen bilgiler arasında.
Etiyopya'da yaşanan facia, ABD'li Boeing firmasinin ürettiği 737 Max 8 tipi uçaklarin beş ay içindeki ikinci kazası olarak kayıtlara geçti. Bir önceki kaza Endonezya açıklarında geçen yıl Ekim ayında yaşanmış ve 189 kişi hayatını kaybetmişti.
Kazalar ve yasak kararları sonrası hisseleri düşüşe geçen üretici Boeing firması ise uçaklardaki kontrol yazılımını güncelleyeceğini açıkladı.
Söz konusu yazılımın otomatik pilot aktifken, pilotların müdahalesini devre dışı bırakan bir özellik içerdiği belirtiliyor. Kazanın bu nedenle yaşanmış olabileceği iddia ediliyor.
Bu sistemin güvenle kullanılabilmesi için pilotların kapsamlı bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor. Ancak düşen uçağın pilotlarının bu eğitimi alıp almadığı henüz bilinmiyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Türkiye
- thy
- Ekonomi
- uçak