Süper hücre yağış nedir? Süper hücre yağış nasıl oluşur?
Eylül 2020, en sıcak eylül ayı olarak kayıtlara geçti. Eylül'de Türkiye'de de sıcaklıklar rekor seviyelere çıktı. Ekim aynın ilk haftasında da sıcaklıklar etkisini sürdürdü. Ancak dün Meteoroloji'den yapılan açıklamada, şiddetli yağış ve doluya karşı İstanbullulara dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuldu. 'Peki süper hücre yağış nedir?' NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan yanıtladı.
Marmara’da bugün kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
Meteoroloji'den aktarılan bilgiye göre Marmara Bölgesi'nde başlayan yağışların, etkisini cuma günü 03.00'e kadar sürdürmesi bekleniyor.
Trakya, İstanbul, Balıkesir, Çanakkale ve Bursa'nın batı ilçelerinde beklenen yağışların şiddetli olacağı ve bu yerlerde dolu görülme ihtimaline karşı da turuncu kodla uyarı yapıldı.
Son yıllarda özellikle eylül ve ekim aylarında süper hücreler İstanbul ve çevresini ciddi şekilde etkilemişti.
SÜPER HÜCRE YAĞIŞLAR NASIL OLUŞUR?
Süper hücre yağışlarının oluşması için sıcak ve nemli havanın gerektiğini belirten NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, ''Bunun karşısında da soğuk esen rüzgarlar gerekiyor. Bu sıcak ve soğuk esen nemli hava ile birlikte karşılaştığı zaman öncelikle yatay olarak dönmeye başlıyorlar. Ve iki havanın karşılaşması ile süper hücre yağışları oluşuyor'' dedi.
SÜPER HÜCRE YAĞIŞ NEDİR?
Her dolunun ya da her şiddetli yağışın süper hücre olmadığını belirten Çalışkan, oluşan süper hücre bulutlarının içerisinde çarpışma ve karışımın çok fazla olduğunu söyledi. ''Bu yüzden bu bulutlar, dolu, fırtına ve aşırı yağışları beraber yaşatıyor'' diyen Çalışkan, Türkiye'de Akdeniz ve Ege'den gelen sıcak hava ile Karadeniz veya Balkanlar'dan gelen sıcak havanın çarpışması ile oluştuğunu söyledi.
10 KİLOMETRELİK ALANI ETKİLİYOR
Çalışkan, bu yağışların yaklaşık 10 kilometrelik alanı etkilediğini ve geniş etkiye sahip olmadığını belirtti.
EN FAZLA ABD'DE GÖRÜLÜYOR
Süper hücre yağışlarının en çok ABD'de görüldüğünü de ekleyen Çalışkan, Türkiye'de haziran, temmuz ve ağustos aylarında görüldüğünü söyledi.
Çalışkan ''Bursa'nın Kestel ilçesinde sel felaketine yol açan yağışlar için de süper hücre yağışı diyebiliriz'' ifadelerini kullandı.
2017'DE İSTANBUL'U VURMUŞTU
Türkiye son dönemde süper hücre yağışlarını İstanbul'da görmüştü. 2017 yılında İstanbul'da etkili olan yağışlar birçok otomobil, ev ve işyerinde ciddi hasarlara neden olmuştu.
2017'DEKİ SÜPER HÜCRE YAĞIŞLARI BÖYLE BAŞLAMIŞTI
- Etiketler :
- Haberler -
- Meteoroloji
- Haberler
- Türkiye
- Gündem
- Yağış
- Haber
- Hava Durumu İstanbul
- En Son Haber
- Hava Durumu
- Ankara Hava Durumu