Steve Jobs'ın geçmişinde Anadolu izleri
Yazımı bitmek üzere olan biyografide, Apple'ın efsanevi patronunun üvey annesinin Malatya kökenli bir Ermeni Amerikalı olduğu belirtiliyor.
Tüketici elektroniğinin lider firmalarından Apple'ı bugünlere getiren efsanevi yönetici ve girişimci Steve Jobs'ın merakla beklenen biyografi kitabında, üvey annesinin Malatya kökenli olduğu belirtiliyor.
Yakalandığı kanser hastalığının ilerlemesi sonucu CEO’luk görevini bırakan Steve Jobs, kişisel hayatının gizli kalmış yönlerini, Apple’ın başarısının ardındaki sırları biyografi alanının en önemli isimlerinden Benjamin Franklin ve Albert Einstein’ın yazarı “Walter Isaacson”la paylaştı. 21 Kasım tarihinde piyasaya çıkacak kitabın yazımı halen sürüyor. Biyografi dünyayla birlikte Türkiye’de de aynı tarihte kitabın yayıncısı “Domingo” tarafından Türkçe versiyonla piyasaya çıkarılacak.
Milliyet'in aktardığına göre Jobs’la yapılan 40’ın üzerinde yüz yüze görüşmenin ardından bazı bölümleri kendisinin dilinden yazılan kitabın girişinde Türkiye ile ilgili önemli bir ayrıntı yatıyor. Bu bölüm Jobs’un ailesiyle ilgili bölümlerinde yer alıyor. Jobs, doğar doğmaz gerçek ailesi tarafından evlatlık verilmiş, Jobs’u evlat edinen ailesi büyütmüştü. Steve Jobs, gerçek anne babasını bugüne kadar hep biyolojik, sperm-yumurta bankası olarak görürken, kendisini büyüten ebeveynleri gerçek ailesi olarak tanıttı hatta diğerleriyle hiç görüşme yoluna gitmedi.
ANADOLU'DAN GÖÇ
Steve Jobs’un Anadolu bağlantısı onu büyüten annenin geçmişinde yatıyor. Paul, Clara Jobs çifti tarafından büyütülen Steve Jobs’un üvey annesi Clara’nın tam adı “Clara Hagopian Jobs”. Steve Jobs’un biyografisinde anlatılanlara göre Clara, 1915 döneminde Türk-Ermeni olaylarını takiben ABD’ye göçen bir ailenin çocuğu.
Clara’nın babası Louis Hagopian, annesi ise Victoria Artinian. Louis Hagopian 1894 Malatya doğumlu, Victoria Artinian ise 1894 İzmir doğumlu. Bu bilgilere göre Steve Jobs’un Osmanlı döneminde Anadolu’da yaşayan sonrasında ABD’ye göçen bir ailenin kültürüyle yetişen Clara Hagopian tarafından büyütüldüğü ortaya çıkıyor.
Bu ailenin geçmiş dönem bilgileri hakkında görüştüğümüz Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, o dönemle ilgili kayıtlara ulaşmanın neredeyse imkânsız olduğunu, eldeki kayıtların da resmi olmaktan öte anlatılanlardan yola çıkılarak yazılan metinlerden oluştuğunu söylüyor.
HENÜZ TAMAMLANMADI
“Gurur duymayacağım bir sürü şey yaptım ama öğrenilmesine izin veremeyeceğim sırlarım yok” diyen Steve Jobs’un kitabın yazarı Walter Isaacson’a ve yazdıklarına müdahale etmeyeceğinin sözünü verdiği belirtiliyor.
Yazımı süren, son haliyle 600 sayfaya ulaştığı ifade edilen Steve Jobs’un biyografisi daha piyasaya çıkmadan Amazon.com’da en çok satanlar ligine girdi, ABD’de ilk baskıda 500 bin adetle çıkmaya hazırlanıyor.
“Steve Jobs” biyografisinin yazarı Aspen Enstitüsü’nün CEO’su Walter Isaacson, CNN’de başkanlık, Time dergisinde sorumlu yazı işleri müdürlüğü yaptı. Benjamin Franklin, Albert Einsten, Henry Kissinger’in biyografilerine imza attı.
- Etiketler :
- Haberler