Sözcü Gazetesi'ne FETÖ operasyonu: Burak Akbay'a gözaltı kararı
Sözcü Gazetesi'ne yönelik düzenlenen FETÖ operasyonunda gazetenin sahibi Burak Akbay ve üç çalışan hakkında gözaltı kararı verildi.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında Sözcü Gazetesi'ne operasyon düzenlendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, gazetenin sahibi Burak Akbay ve internet sorumlu müdürü Mediha Olgun'un da aralarında bulunduğu toplam 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Savcılığın talebi üzerine nöbetçi sulh ceza hakimliğince arama ve el koyma kararı da alındı.
Bu kapsamda İstanbul ve İzmir’de polis ekipleri, bazı adreslerde arama yaptı.
Arama yapılan adresler arasında Burak Akbay'ın Sarıyer'deki evi de bulunuyor.
Sözcü Gazetesi'nin internet sorumlu müdürü Mediha Olgun gözaltına alındı.
İzmir'de de muhabir Gökmen Ulu da akşam saatlerinde gözaltına alındı.
Gazetenin sahibi Burak Akbay'ın ise yurtdışında olduğu öğrenildi.
BAŞSAVCI'DAN AÇIKLAMA
Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, operasyonla ilgili DHA'ya açıklama yaptı.
Başsavcı Fidan, "Sözcü Gazetesi'nin yöneticileri hakkında. Şu anda zaten firari. Hakkında yakalama var. Gözaltı var. Soruşturma işlemleri devam ediyor" dedi.
Kimler hakkında işlem yapıldığı sorusuna da Fidan, "Sadece patronu ve birkaç çalışanı" karşılığını verdi.
AKBAY: BU NASIL FİRARİLİK?
Yazılı açıklama yapan Burak Akbay, firari olduğu açıklamasına tepki gösterdi.
Akbay, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye’nin en çok satan gazetesinin sahibi, sadece doğruları duyurmaya gönül vermiş bir ekibin ferdi olduğum için beni hedefe koydular. Biliyorum, doğru ve dürüst gazetecilik yaptığım için hedefteyim. Savcının firari olduğum yolundaki açıklaması ise tam bir skandal. Referandum öncesi her Türk vatandaşı gibi oyumu kullanmak için Londra’dan İstanbul’a dönüp, vatandaşlık görevimi yerine getirdim. Yani Türkiye’deydim. Referandumun ardından anneannem vefat etti. Yine Türkiye’ye geldim. Bu nasıl firarilik, anlamak mümkün değil.”
AVUKAT ÜLGEN: BU GAZETEDEN FETÖ YANDAŞI ÇIKMAZ
Avukat Celal Ülgen, operasyonla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu kapsamda Burak Akbay'ın evinde yapılan aramada hiçbir şey bulunmadı. Sadece bir mini tablet bulundu ve buna el konuldu. Arabasında herhangi bir şeye el konulmadı, arandı ve eş zamanlı olarak Sözcü gazetesinin mali işlerden sorumlu müdürü Yonca hanım hakkında, ayrıca internetten sorumlu müdürü ve bir muhabir hakkında da aynı amaçlı kararlar çıktığını öğrendik. Sözcü gazetesinde FETÖ yandaşı çıkmaz. Karşıtlarını aramak istiyorlarsa, FETÖ'nün düşmanlarını aramak istiyorlarsa biz buradayız” diye konuştu.
Ülgen, “Gözaltı kararı yok. Fiili bir gözaltı kararı uygulaması var. Çünkü biliyorsunuz gözaltı kararını savcılar verir. Ama bize ulaşan bir karar olmadı" yanıtını verdi.
Kararı okuduğunu dile getiren Celal Ülgen, "Son derece absürt, akla ve hukuki yönden tartışılacak hiçbir yönü olmayan, mantığa aykırı bir kararla karşılaştık" dedi.
"5 GÜN ÖNCE TÜRKİYE'DEYDİ"
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın yaptığı açıklamaya da değinen Ülgen, şöyle konuştu: "Sayın Başsavcı bir açıklama yaptı, Sözcü'nün sahibinin firari olduğunu söyledi. Hakkında herhangi bir yakalama kararı olmayan kimseye firari kelimesi kullanılması suçtur. 5 gün önce Akbay Türkiye'deydi, Türk Hava Yolları'ndan giriş ve çıkışlarını kontrol etmesini öneririm. 5 gün önce Türkiye'de olan birisi, Türkiye'ye rahatça gelen, Türkiye'den rahatça gidebilen birisinin kaçak olarak nitelenmesini kamuoyuna bırakıyorum."
KILIÇDAROĞLU'DAN SÖZCÜ'YE ZİYARET
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öğle saatlerinde Sözcü Gazetesi'ni ziyaret etti.
Gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“Sözcü Gazetesi baskılara boyun eğmeyen bir gazete. Dolayısıyla iktidarların pek de hoşuna gitmeyen bir gazete. Gerçek habercilik yapıyor. Onurlu duruyor, dik duruyor, baskılara boyun eğmiyor. Şimdi Sözcü üzerinde de bir baskı oluşturak onun yayın çizgisine müdahale etmek istiyorlar.
Gazetecilerin gözaltına alınması, tutuklanması, gazetelerin üzerine baskı kurulması hiçbir demokrasinin kabul etmeyeceği bir olaydır. Bugün yaşadığımız olay bir dikta yönetiminin Türkiye’de hangi olaylara yol açabileceğini bize göstermiştir.
"21. YÜZYIL TÜRKİYESİ'NE YAKIŞMIYOR"
Diktacılara ve onun emrindeki yargıçlara açık ve net söylüyorum. Siz adalet dağıttığınız ölçüde saygınlığınız artar. Siyasi iktidarın sopası konumunda adalet dağıtılmaz. Bu sadece adaleti yıpratır. Savcı ve hakim olsun savcılık ve hakimliklerini yapsınlar. Siyasi otoritenin talimatıyla karar almak, siyasi otoritenin talimatiyle gazetelere el koymak, gazetecileri gözaltına almak, gazetecileri tutuklamak 21. yüzyıl Türkiyesi’nin hak etmediği bir olaydır.”
TANRIKULU: ZAMANLAMASI MANİDAR
CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş ve Eren Erdem ile eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de Sözcü gazetesini ziyaret etti.
Tanrıkulu, Türkiye'de medya özgürlüğü, halkın haber alma hakkı ve ifade özgürlüğünün baskı altında olduğunu öne sürerek, "Sözcü'ye tam da 19 Mayıs'ta bir algı operasyonuyla bugün operasyon yapıldı. Zamanlaması tabii ki manidar. Özel seçilmiş bir tarih. 365 günün herhangi bir gününde değil de 19 Mayıs'ta yapılması Türkiye'de sonuç itibariyle cumhuriyetçilere, laiklere, bu hükümete karşı muhalefet eden herkese karşı bir mesajdır. 'Sizin en anlamlı gününüzde, kurtuluş mücadelesinin başladığı günde sizleri gözaltına alırız' mesajıdır ama şunu ifade ediyorum, korkunun ecele faydası yoktur" dedi.
YARKADAŞ: SÖZCÜ KAPATILSIN İSİTYORLAR
Operasyonun zamanlamasına dikkat çeken Barış Yarkadaş, Sözcü gazetesinin bugünkü manşetini gazetecilere göstererek şunları söyledi:
"Sözcü gazetesinin hedef alınması gayet açık bir şekilde görülmektedir. Bugünkü manşetinde, 'Atatürk yüzyılın en büyük lideri' başlığını atmış. Bu manşet atıldığı gün 300 bin tirajlı Sözcü gazetesine yönelik bir operasyon yapılıyor. Neymiş bu operasyonun sebebi? Cumhurbaşkanının tatil yaptığı otelin adını yazmış. Bir gazeteci olarak söylüyorum, dünyanın her yerinde cumhurbaşkanlarının, devlet başkanlarının tatil yaptığı yerler haber olur. Bunun adı da siyasi magazin haberciliğidir. Dünyanın hiçbir yerinde, 'bir cumhurbaşkanı, devlet başkanı, bir bakan şurada tatil yapıyor' diyen gazeteye baskın yapılmaz, soruşturma açılmaz, o gazetenin yöneticileri ve çalışanları gözaltına alınmaz. Sözcü'ye yönelik operasyon, iktidarın gerçekleri gizleme niyetini göstermektedir. İktidar, Sözcü gazetesinin yaptığı gazetecilikten rahatsızdır. Şimdi istiyorlar ki Sözcü de kapatılsın, medyadaki bu hava deliği de kapatılsın ve halk hiçbir şekilde hiçbir yerde oksijen alamasın."
GAZETECİ UĞUR DÜNDAR'DAN TEPKİ
Öte yandan, operasyona tepki gösteren gazetenin yazarlarından Uğur Dündar, sosyal paylaşım sitesi Twitter aracılığıyla açıklama yaptı.
Dündar, "Eğer Sözcü de FETÖ'cü ise, Türkiye'de herkes FETÖ'cüdür" ifadelerini kullandı.
"FETÖ'YE ÜYE OLMAMAKLA BİRLİKTE..."
Savcılığın soruşturmayı, ''FETÖ'ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'', ''Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan'' suçlarından başlattığı öğrenildi.
İKİ HABER DOSYADA
Soruşturma dosyasında 15 Temmuz'da internet sitesinden yer alan "Sözcü Erdoğan'ı buldu" başlıklı haberle 1 Ocak günü gazetede yayınlanan "2016 falınız" başlıklı haberlerin yer aldığı bildirildi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Son Dakika
- Türkiye
- Fetö
- Sözcü
- Son Dakika Haber
- Son Dakika Haberleri
- Editörün Seçimi