Şaşılık 6 yaşına kadar gözlükle tedavi edilebilir

Ebeveynler dikkat! 6 yaşına kadar şaşılığı tedavi ettirilmeyen çocuk okula başladığında sorunlar yaşar ve bu da bazı kişilik bozukluklarına yol açar...

Şaşılık 6 yaşına kadar gözlükle tedavi edilebilir

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Köker, şaşılıkta erken yaşta tedavinin çok önemli olduğunu, bu rahatsızlığın çocuklarda 6 yaşına kadar gözlükle tedavi edilebildiğini bildirdi.

Köker, şaşılığın genellikle doğuştan gelen bir rahatsızlık olduğunu belirterek, daha sonraki yıllarda düşme veya çarpışma gibi kazalar sonucu da şaşılığın meydana gelebileceğini kaydetti.

Köker, ailesinde şaşı bir yakını olan kişilerde ve akraba evliliklerinde bu sorunla ile karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Dünyada çocuklar arasında şaşılığın yüzde 2-3 oranında görüldüğünü anlatan Köker, bu oranın akraba evliliklerinin etkisiyle Çukurova yöresinde yüzde 3-4'e çıktığını bildirdi.

Köker, şaşılıkta estetik bozukluğun yanı sıra görme sorunları da yaşandığını belirterek, ''En önemlisi şaşılıkta derinlik veya mesafe tayini yapılamaz'' dedi.

ŞAŞILIĞIN TEDAVİSİ
Köker, doğuştan gelen bu rahatsızlığın erken yaşlarda tedavisine başlanması gerektiğinin altını çizerek, bunun çok sayıda faydası olduğunu söyledi.

''Çocuklarda şaşılık 6 yaşına kadar gözlükle tedavi edilebilir'' diyen Köker, ''Anne ve babalar çocuklarını çok iyi gözlemlemeli. Eğer akrabaları arasında şaşılık geçmişi varsa bu aile daha da dikkatli olmalı. Bebeklerde şaşılık tespit edilir edilmez muhakkak bir uzman doktora gösterilmeli. Bu sayede tedaviye erken yaşta başlayabiliriz'' dedi.

Ailelerden ''çocuklarımıza gözlük kullandırmakta zorlanıyoruz'' şikayetleri duyduklarını anlatan Köker, şöyle devam etti:

''Eğer çocuk henüz 8-10 aylıkken gözlük kullanımına başlanırsa böyle bir sorunla pek karşılaşılmaz. Bebek buna çok küçüklükten alışır. Zaten bebek gözlüğü taktığı andan itibaren annesinin yüzünü daha net göreceği için gözlüğü sevecektir. Ama çocuk 3 yaşına yani oyun çağına gelirse bunu takmak istemeyebilir. Eğer bebekken takılırsa 1-2 saat çıkartıp oyun oynayabilir ama 3-4 yaşlarında başlanan tedavide 1 saatin bile önemi çok büyüktür.''

Köker, şaşılığın tedavisinin erken yaşta olmasının psikolojik faydaları olduğunu da belirterek, bu tedavinin çocuk ilkokula başlamadan yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Köker, şöyle konuştu:

''6 yaşına kadar şaşılığı tedavi ettirilmeyen çocuk okula başladığında sorunlar yaşar ve bu da bazı kişilik bozukluklarına yol açabilir. Eğer çocuk ilkokula başladığında şaşılığı sürüyorsa çevresinden ve arkadaşlarından farklı tepkiler alabiliyor ve bu da da psikolojisini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle erken yaşta tedavi çok önemlidir.''

Sayfa Yükleniyor...