Şantiyeler yağmalandı, Türkler işçiler mahsur
Libya’daki ayaklanma ülkede bulunun Türk işçileri de zor durumda bıraktı. Şantiyeler yağmalanırken, bazı işçiler de mahsur kaldı. Bir Türk işçi NTV'ye anlattı: “İki gündür yemek yiyemedik, suyumuz da bitmek üzere.”
Tunus ve Mısır’ın ardından Libya’da karıştı. Kaddafi karşıtları ile yandaşları birbiriyle çatışıyor.
Olaylar ülkede bulunan Türk şirketlerini de etkiledi. Türk şantiyeleri basıldı, birçok işçi de saldırıya uğradı.
Bazı işçiler uçakla Türkiye’ye getirilirken, bazı işçiler de ülkede mahsur kaldı.
Bölgede bulunan işçilerden Hüseyin Şenol ve Ferhat Karlı, NTV yayınına telefonla katılarak yaşananları anlattı.
Başkent Trablus'ta bulunan Hüseyin Şenol, şunları söyledi:
“Şu anda başkentteyiz. Bir Arap firmasında çalışıyoruz. 6 kişilik bir grup, kamp dışında evde kalıyoruz. Çatışmalar gece boyunca devam etti, ağır makinalı silah sesleri eşliğinde sabaha kadar uyuyamadık. Kampta 100 kadar Türk arkadaşımız var. Hava aydınlanınca olaylar sakinleşti, silah sesleri kesildi.
Herkes kendi imkanlarıyla ülkeye terk etmeye çalışıyor. Turist vizesiyle gelen arkadaşlarımız var. Üç aylık süreleri doldu, yetkili makamlar çıkmalarına izin vermiyor. Türk şantiyelerinde ciddi panik var. Dün gece bazı Türk şantiyelerinin yağmalandığını duyduk.
Şu an için sokağa çıkma konusunda tehlike yok gibi görünüyor. Sabah olunca göstericiler evlere çekildi. Su ve gıda ihtiyacı var. Dışarıdan temin edilmesi zor. İnsanlar çok tedirgin, alışveriş yapamıyorlar. Toptancılarda uzun kuyruklar oluştu. Büyük bir panik havası hakim.
Şirket olarak Bingazi’de bin 200 Türk’ün bulunduğu bir şantiyemiz var. Onlar dün akşam çok zor zaman geçirdi. Göstericiler gece Bingazi’yi ele geçirdiler. Türkleri boş bir ambara götürüp, yemek ve battaniye dağıttılar. ‘Can güvenliğimiz bizim teminatımız altında’ diyorlarmış.
Büyük endişe duyduğumuz bölge Jalu bölgesi. Orada 450-500 arkadaşımız yerel çalışanlar tarafından esir alınmış durumda. İki gündür yiyecek bir şeyleri yok, acil yardım bekliyorlar.
Buradan ayrılmak istiyoruz. Ne konsolosluk, ne Dışişleri Bakanlığı bazında bizimle temasa geçilmedi. Ailelerimiz irtibat halinde bulunuyor.
Hem internet hem yurtdışı aramalar kapalı. Bu yüzden ailelerimizi aramıyoruz. Türklerden duyduğumuza göre bir can kaybı yok.”
KARLI: İKİ GÜNDÜR YEMEK YİYEMEDİK, SU DA BİTİYOR
Jalu bölgesinde mahsur kalan Ferhat Karlı ise şöyle konuştu:
“Biz bir haftadır şantiyede mahsuruz. Elektrik ve yemek ihtiyacımız var. Şantiyeden çıkışımızı yerel halk engelliyor. Buranın kontrolü yönetim karşıtı muhalif grupların elinde bulunuyor.
Şu an acil sağlık sorunumuz yok. Ancak yavaş yavaş baş gösterebilir. İki gündür yemek ihtiyacımızı gideremiyoruz. Mazotumuz ve jeneratörümüz de bitmek üzere, suyumuz da bitmek üzere.
Yardım için girişimde bulunuluyor. Sadece telefonla görüşebiliyoruz. Dışişleri Bakanlığı’nın kriz masası, elçilik ve konsoloslukla görüşüyoruz. Yollar tahrip edildiği ve muhalif gruplar tarafından elde tutulduğu için ne Libya hükümeti ne de Türk yetkiler tarafından bize hiçbir şekilde ulaşılamıyor.
Türk yetkililer ‘Şu an için size ulaşamıyoruz, çalışmalarımız devam ediyor’ diyorlar. En son dün akşam burada ofisi yaktıkları sırada Bingazi başkonsolosluğuyla görüşüp, durumu bildirirken oradan da silah sesleri geliyordu. Onlar da zor durumda. Yeterli ekipman ve silah gücümüz yok. Herhangi bir yetkimiz yok.
Sokağa çıkmak şu an bizim için güvenli değil, dışarısı bizim için daha tehlikeli. Dışarıdan gelen paralı askerlere karşı halk ve polis bir olmuş, bunlarla çatışma halindeler.”
TÜRKLER DE TUTUKLANDI
Öte yandan, Libya basınında çıkan haberlerde, ayaklanmanın ülkeye sızan yabancı güçler tarafından çıkarıldığı iddiaları yer aldı.
Libya makamları; sözkonusu bu kişileri hastahane, banka, adliye binaları, hapishane, karakol ve kamu binalarını yakmakla suçluyor.
Olaylarla ilgili tutuklananlar arasında Türklerin de bulunduğu iddia edildi.
ÇAĞLAYAN: TÜRKLERE FİZİKİ MÜDAHALE OLMADI
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'daki gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı.
Çağlayan şantiyelerde ekipmanların gasp edildiğini ve yağmalandığını belirterek şunları söyledi: "Başbakan Erdoğan, Kaddafi'yle görüştü. Türklerin can ve mal güvenlikleri konusunda herhangi bir endişeye mahal verilmemesi gerektiğini bildirdi. Türkiye'ye gelmek isteyenler için gerek karayolu, gerek havayolu konusunda her türlü tedbir programlanmış durumdadır. Libya makamları her seviyede uyarılmıştır, uyarılmaya devam edilmektedir. Libya'da yakınları olan vatandaşların çok fazla endişeye mahal vermemesi, bir panik havası oluşmaması beklentimizdir. Bizim sürekli irtibatımız açık. Türklere karşı hiçbir fiziki müdahale olmamıştır."
- Etiketler :
- Haberler