MİT Yasası kabul edildi

MİT mensuplarının soruşturulması için Başbakan'ın iznini öngören MİT Yasası TBMM'de kabul edildi.

MİT Yasası kabul edildi

TBMM (A.A) - 17.02.2012 -

TBMM Genel Kurulu'nda, MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi kabul edildi.

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan teklif, 12,5 saat süren görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, MİT mensupları veya Başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlı olacak.

Bu kişilerin, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasında da Başbakanın izni aranacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da Başbakanın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak.



MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve haklarında yakalama kararı çıkarılan 4 MİT'çiyi doğrudan etkileyecek olan 2. madde mevcut olan soruşturmanın da Başbakan'ın iznine bağlanmasını öngörüyor.

AK Parti, muhalefet partilerini ikna etmek için kabul edilen bu madde üzerinde bazı değişiklikler yaptı.

''MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin'' ifadesi, ''MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin'' şeklinde değiştirildi.

MHP KAPALI OTURUM İSTEDİ
Görüşmeler sırasında MHP Grup Başkanvekiki Oktay Vural'ın önergesiyle Meclis, 15 dakika süreyle kapalı oturum yaptı.

İzleyiciler, basın mensupları ve tutanak memurları Genel Kurul dışına çıkarılırken, kapalı oturumlarda görev yapacak yeminli tutanak memurları ile sağır ve dilsiz kavaslar içeri alındı. Genel Kurul Salonuna duvarı bulunan basın büroları da kapatıldı.

20 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da 20 yıl aradan sonra, ilk kez kürsüye çıktı ve 5 dakikalık bir konuşma yaptı.

'İMRALIYLA YİNE GÖRÜŞÜLEBİLİR'
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise görüşmede önemli açıklamalarda bulundu. Öcalan'la İmralı'da yapılan görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ergin, "Devlet ihtiyaç duyarsa bu tür görüşmeler yine yapılabilir" dedi.

Muhalefetin bu görüşmlerle ilgili eleştirilerine sert tepki gösteren Ergin şunları söyledi: "Bu görüşmelerde siz de biz de yoktuk. Görüşmler sonucunda hükümetin kabul edeceği bir zemin olsaydı zaten bunu parlamentoya getirirdik. Muhatabınız akla hayale gelmeyen şeyler söyleyebilir. Ama biz onlara söz vermedik. söz verseydik gereğini yapardık."

17 SATTE GEÇTİ
TBMM Genel Kurulu, dün saat 13.00'da başlayan çalışmasını bugün 05.50'de tamamlayarak, yaklaşık 17 saat mesai yaptı. MİT Kanunu'nda değişiklik yapan teklifin görüşmelerine ise dün saat 17.30'da başladı.

Sayfa Yükleniyor...