Kurultay soruşturması: Eski Hatay Belediye Başkanı CHP'ye dava açtı
CHP'de Özgür Özel’in genel başkan seçildiği 4-5 Kasım 2023 tarihli kurultaya ilişkin para karşılığı oy kullanıldığı iddiası nedeniyle başlatılan soruşturma devam ederken bir de iptal davası geldi. CHP'den ihraç edilen Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş kurultayın iptali için dava açtı.

CHP'den ihraç edilen eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Özgür Özel’in yeni genel başkan seçildiği 4-5 Kasım 2023 tarihli CHP Kurultayı'nın iptali için Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
Savaş, avukatı Onur Yusuf Üregen aracılığıyla Asliye Hukuk Mahkemesine verdiği dava dilekçesinde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının "kurultay günü para karşılığı oy kullandırıldığı" iddialarına ilişkin soruşturma başlattığı hatırlatıldı.
Başsavcılığın açıklaması sonrası Savaş'ın araştırma yaparak birçok kurultay delegesiyle konuştuğu belirtilen dilekçede, şunlar kaydedildi:
"Müvekkil yaptığı araştırmalar neticesinde birçok kurultay delegesiyle konuşmuş ve konuşulan delegeler için; şu anki parti yönetimi ile yerel yönetim kademelerinde bulunan kişilerin seçim sonucunun değiştirilmesi için delegelere baskılar kurulduğunu, delegelere oy karşılığı ev ve arabalar verildiğini, delegelerin konakladıkları otellere bavul bavul dolarlar getirilip delegelere dağıtıldığını, iPhone telefonlar ve iPad tabletlerin oy karşılığı verildiğini, yine bazı delegelere iş imkanı sağlamak sözü verilerek seçim sonucunun değiştirildiğini sosyal medya ve haberlerden açık bir şekilde dile getirildiğini görmüştür.
Kaldı ki basına yansıyan ve ekte sunulu haber metinlerinden de görüleceği üzere, söz konusu kurultayda oy kullanan bir kısım delegeler ve yakınları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde işe alınmışlar ve yine birçok delegeye belediye başkanlıkları olmak üzere siyasi görev olarak sözler verilmiştir."
CHP YÖNETİMİNİN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMASI TALEBİ
Kurultay ile ilgili bilgi ve belgelerin mutlak olarak birer örneklerinin dava dosyasına istenmesi talep edilen dilekçede, söz konusu belgeler incelendiğinde yüzlerce kurultay delegesinin iradesinin "rüşvet olguları" çerçevesinde değiştirildiğinin anlaşılacağı savunuldu.
Dilekçede, "2 adayın bulunduğu seçimde yalnızca 18 oy farkla mevcut genel başkan lehine sonuçlandığı, irade fesadı halleri kapsamında suç işlenmeseydi, 10 oyun mevcut genel başkana değil de diğer adaya verilmiş olması halinde seçimin diğer aday lehine sonuçlanacağı net bir şekilde görülecektir." ifadesi kullanıldı.
Kurultayın sonucunun çeşitli irade fesadı hallerine bağlı olarak işlenen suçlar kapsamında değiştirildiğinin göz önüne alınması talep edilen dilekçede, söz konusu kurultayın mutlak bir şekilde tüm sonuçlarıyla iptal edilmesi istendi.
Dilekçede, şunlar kaydedildi: "Ne var ki dava konusu kurultaya irade fesadı karıştırarak parti yönetimine gelmiş olan CHP Merkez Yönetim Kurulu, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu, açmış olduğumuz dava sürecinde delegeler ve diğer parti üyeleri üzerinde her türlü hukuksuzluğu yaparak baskı oluşturmaya çalışacağından öncelikle mevcut CHP Merkez Yönetim Kurulu, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulunun derhal verilecek tedbir kararı ile görevden uzaklaştırılmasını talep ediyoruz."
CHP KURULTAYINA "ŞAİBE" SORUŞTURMASI
Özgür Özel'in CHP Genel Başkanı seçildiği 4-5 Kasım 2023'teki 38. Olağan Kurultay'a ilişkin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan ihbarın ardından dosya yetkisizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti. Ocak ayında da soruşturma başlatılmıştı.
Edinilen bilgilere göre; kurultayda oy kullanan bir parti delegesi ile iki CHP üyesi, kurultayda usulsüzlük yapıldığına dair tanık sıfatıyla başsavcılığa ifade verdi.
Tanık delege ifadesinde, kendisi ve sekiz delege arkadaşına, oylarını Özgür Özel'e vermeleri karşılığında para teklif edildiğini, iki CHP üyesinin de bu olaya şahit olduğunu öne sürdü.
Ayrıca tanıklardan biri, Ankara 42'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne kurultayın iptali için dava açtı.
Önümüzdeki günlerde tanıkların ifadelerinde ismi geçen kişilerin de ifadelerinin alınacağı öğrenildi.
- Etiketler :
- Haberler -
- Lütfü Savaş
- CHP
- Özgür Özel
- Chp Kurultayı
- Chp Kurultay Soruşturması
- Kemal Kılıçdaroğlu