Kitle imha silahı olarak botoks!
Kırışık giderici botoksun hammadesi olan botulinum, dünyadaki en öldürücü zehirlerden. Ve bazı ülkelerde kontrolsüz üretilmeye başlanmış olabilir!
Dünyanın en öldürücü zehirlerinden olan botulinum, kırışık giderici botoksun da hammaddesi. Peki henüz birkaç firmanın lisansı ve tekelinde olan botoks üretimi, karaborsacıların veya teröristlerin ilgisini de çekerse ne olur?
Botoks, şu ana kadar sadece lisanslı bir kaç firma tarafından, ve bu nedenle fiyatları da yüksek tutularak, üretildi, satıldı. Ancak yaşlanan dünya nüfusunun botoksa talebi elbette ki karaborsayı azdırmış durumda.
Washington Post gazetesinin iddiasına göre bugün Çin’de kaçak botulinum laboratuarları bulunuyor. Çeçenistan’da da botoksun ‘daha ucuz’ versiyonunun üretilidiği ve kaçak olarak dünyaya satıldığı söyleniyor.
Endişe elbette botoks pazarı değil; bu kimyasaldan birkaç litrenin yarın öbürgün birileri tarafından şehir içme suyuna karıştırılma ihtimali.
Kırışıkların geçici giderilmesinde kullanılan botoksun hammadesi, yani botulinum toksinleri, dünyada bilinen en şiddetli zehirlerden. Klostridyum bakterisinin ürettiği botulinumun sadece 80 mikrogramı bir insanı öldürmeye yetiyor.
Elbette botulinuma sahip olmak için Çin veya Çeçenistan’a gitmeye gerek yok. ABD’de bile federal izinle özel veya üniversiteye bağlı laboratuarlarda üretim yapılabiliyor. Örneğin Arizona’da bir firmanın izinle ürettiği kimyasal miktarı, tüm Tucson kentini öldürecek güçte.
Tehlikeye dikkat çeken Post, biyolojik bir kitle imha silahına dönüşebilecek botoks üretim becerisinin henüz yeterli derecede kontrol altında olmadığı kanısında. Bunun nedeni de botoksun bir ‘kozmetik ürün’ imgesine sahip olması.
Post’a konuşan ve ismini vermeyen Washington yetkilileri, pek yakında konuyla ilgili önemli adımlar atılacağını söylüyor. Bunun ne zaman, nasıl ve hangi istihbaratlara dayanılarak yapılacağına ilişkin bilgi ise henüz mevcut. Değil.
Gazetenin yorumu, pek yakında biyoteröre karşı kapsamlı önlemlerin başlatılacağı ve pek çok sektörün ve bilim laboratuarının bundan etkilenebileceği yönünde.
- Etiketler :
- Haberler