'İnşaatta deniz kumu tehlikeli değil'
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında bugüne kadar bin 4 binada risk analizi yapıldı. Pek çok binada deniz kumu ve midye kabuğu kullanıldığı, beton standardının kriterlerin altında olduğu görüldü. İTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Yıldırım ise, "Beton üretilirken deniz kumu kullanılabilir, zararlı olan midye kabuklarıdır" dedi.
Binalara yapılan risk testleri, 6.5 milyon yapının yenilenmesini öngören kentsel dönüşümün gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan ilk risk testi sonuçlarına göre bin 4 konuttan sadece 20’si depremde ayakta kalacak durumda.
Yine aynı analizlerde, binalarda deniz kumu ve midye kabuğu kullanıldığı, beton standardının kriterlerin çok altında bulunduğu belirlendi.
NTV'de Yakın Plan programına katılan İTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Yıldırım, beton üretiminde deniz kumunun kullanılabileceğini ancak elenmiş, deniz kabuğundan arındırılmış olması gerektiğini söyledi.
Yıldırım şöyle konuştu:
"Bir binayı zemininden başlayarak, binanın üst yapısından, demirlerinden, malzemelerine kadar her şeyi çıkartıyoruz, yani kan ve idrar tahlili yapıyoruz. Siz eğer bir beton üretecekseniz deniz kumu kullanabilirsiniz. Deniz kumundaki zarar, deniz kabuklarıdır. Elenmiş, pırıl pırıl bir deniz kumundan çok kaliteli beton üretebilirsiniz. Hatta ben bir doktora çalışmasında deniz suyunun betonda kullanılabilirliğini bile inceledim. Eğer deniz kumunda kabuk varsa o beton yerine yerleştirilmiyor, iyi sıkıştırılmıyor, gözenekli oluyor. Gözenekli olursa rutubet içeriye giriyor, suda erimiş oksijen oluyor."
- Etiketler :
- Haberler