Hastanede yangın faciası: 8 ölü

Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangında, yoğun bakımdaki 8 hasta hayatını kaybetti. 17'si çocuk 44 hasta, çeşitli hastanelere sevk edildi.

Hastanede yangın faciası: 8 ölü

Mimar Sinan mahallesindeki Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nin zemin katındaki radyoloji servisinin kayıt bölümünde gece 02.00 sıralarında yangın çıktı.


Olay yerine gelen Bursa Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri, yangını kısa sürede söndürdü. Ancak hastanenin havalandırma bölümünden yayılan duman, özellikle yoğun bakım ve yeni-doğan ünitelerine yayıldı.

Hastane yetkililerince yoğun bakım ünitesindeki 22, yeni-doğan ünitesindeki 17 hasta yataklarıyla beraber hastane bahçesine çıkarıldı. Olay sırasında büyük panik yaşandı. Hastanede yangın çıktığının duyulmasıyla, tüm hastalar yakınlarının yardımıyla bahçeye çıkarıldı. Durumu ağır olanlar, çok sayıda ambulansla çevre hastanelere kaldırdı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, çoğunluğu yoğun bakım hastası olan 3'ü kadın 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 39 hasta ise başka hastanelere sevk edildi.

Vali Harput basın mensuplarına yaptığı açıklamada yangının çıkış nedenleri ile hastaların ölüm nedenlerinin araştırıldığını söyledi. harput "Binanın fiziki eksiği var mı, yapısında da olabilir, inşaatında da olabilir, bunun için oluşturduğumuz 10 kişilik ekip çalışıyor. Sonuç herkesi bağlayacaktır. İdari soruşturmada da yetkililerin tedbir noktasında ihmal var mı ortaya çıkacak ve gereği yapılacak.

Otopsilere devam edilecektir. 4 vatandaşın otopsisi tamamlandı. Hekimler otopsilerde ölüm sonucunu bize veremedi. Ölen vatandaşlardan tahlil için Adli Tıp'a göndermek için doku aldılar, sonucunu bekliyoruz.

En kısa zamanda sonucunun alınması ölümlerin nedeninin ortaya çıkması konusunda çalışıyoruz. Cumhuriyet Başsavcısı da Akdeniz Üniversitesi'nden ayrı bir bilirkişi heyetini görevlendirmiştir. Akşam üzeri belli bir mesafe alacağımızı umuyoruz. Daha net bilgiler o saatte alınmış olacak." dedi.

ÖLENLERİN İSİMLERİ
Yangında hayatını kaybeden 8 kişinin isimlerinin Gülbey Şahin, Hakkı Özdoğan, İnciser Bulut, Fatma Yalçındağ, Muhlis Karaağaç, Aliye Aktop, İbrahim Turgut  ve İsmail Uysal olduğu açıklandı.

Ancak hastaların ölüm nedeni netlik kazanmadı. Hastaların dumandan mı yoksa jeneratörlerin devreye girmemesinden dolayı mı öldüğü belirsizliğini koruyor. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hastane yangınıyla ilgili yangına zamanında müdahale edildiğini ancak yoğun bakımdaki 8 hastanın yerleri değiştirilirken dumanın da etkisiyle hayatını  kaybettiğini söyledi.

10 KİŞİ HASTANEYİ İNCELİYOR
Bursa Valisi Şahabettin Harput, yangınla ilgili Sağlık Bakanlığı müfettişleri dahil 10 kişilik ekibin çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Harput, şöyle konuştu:

"Bizim burada İnşaat Mühendisleri Odasıyla bizzat temas kurarak bir teknik kurum olarak bilirkişi mahiyetiyle onlardan istifade ederek, yangının çıkışıyla alakalı veya binanın inşaatında yangına sebep olacak fiziki eksiklik var mı yok mu bunların tespitiyle alakalı müfettişlerle birlikte şu an 10 kişilik ekip çalışmaya devam etmektedir. Bunun sonucunda ortaya çıkacak sonuç herkesi bağlayacaktır. Öte yandan, idari soruşturmada da yangına müdahale veya yangının çıkışında yetkililerin tedbir alma noktasında zaafı, ihmali veya gecikmesi varsa bu da mutlaka ortaya çıkacak ve bu konuda kimin sorumluluğu varsa gereği mutlaka yerine getirilecektir."

OTOPSİ SONUCU ÖLÜM NEDENİNİ VERMEDİ
Vali Harput, yangında ölen 8 hastanın otopsisinin devam ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Şu ana kadar 4 vatandaşımızın otopsisi tamamlanmıştır. Otopsiler ölüm sonucunu belirlemede önemlidir biliyorsunuz ancak burada yapılan otopsilerde hekim arkadaşlar ölüm nedenlerini bize verememişlerdir. Vatandaşlarımızdan adli tıp laboratuvarına gönderilmek üzere doku almışlardır. Onların sonucunu beklemekteyiz. Sonuçların bir an önce alınması için Sayın Bakanımız, vilayetten Adli Tıp Kurumu Başkanıyla bizzat görüşmüştür. Ölümlerin neden olduğunun ortaya çıkarılması ve vatandaşların bilgilendirilmesi konusu üzerinde ısrarla, önemle durmaktayız. Cumhuriyet Başsavcılığımız konuyla ilgili adli soruşturmayı başlatmış, Akdeniz Üniversitesinden çağırdığı ayrı bir bilirkişi heyetini bu konuyla ilgili görevlendirmiş, onlar da bu çalışmaları sürdürmektedir."

Vali Harput, saat günü saat 17.00'ye doğru çalışmalarda belli bir mesafe alınacağını umduğunu, o saatlerde Sağlık Bakanı Akdağ'ın günün son değerlendirmesini yapacağını vurguladı.

YANGIN TÜPLERİ BOŞ MUYDU?
Hasta yakınları yangın tüplerinin boş olduğunu belirtiyor. Jeneratörlerin çalışmaması nedeniyle cihazlar devreye girmediği için hastaların öldüğü ve itfaiyenin geç geldiği iddia ediliyor.

Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik ise, yangın tüplerinin boş olduğu yönündeki iddiaları yalanladı:

"Yangın tüplerinin boş olduğu söyleniyor. Bunların hiçbiri doğru değil. Yangına hızla müdahale edilmiş. Ama o yoğun dumanın yoğun bakım ünitesine nasıl gittiği araştırılıyor. Bununla ilgili bir hata varsa, paylaşırız. Bu tür olaylar değişik mecralara çekilmemeli. Doğru neyse hep birlikte paylaşırız. Sağlık Bakanımız da burada. Akşama kadar, ilk sonuçlar çıkana kadar Bursa'da olacak. Hastanemizde ameliyat, yoğun bakım ve görüntüleme ünitesi dışında faaliyetler normale döndü. Savcılık ve itfaiye soruşturması bittikten sonra bu üç bölümün de faaliyete geçmesi için hızla çalışmalara başlayacağız. Buradan iki şey öğreniyoruz. Birincisi, bir hata, yanlış varsa bunu öğreneceğiz. İkincisi, bir suçlu, ihmal söz konusuysa bunu öğrenip hesabını soracağız."

NİSAN'DA YANGIN TATBİKATI YAPILDI
Dört yıl önce de aynı hastanede yangın çıkmış ancak ölen olmamıştı. 28 Nisan'da hastanede geniş kapsamlı bir yangın tatbikatı yapılmıştı. Aynı hastanede yaklaşık 7 ay önce de dört bebek ölümü yaşanmıştı.

BELEDİYE BAŞKANI: YANGIN 15 DAKİKADA SÖNDÜRÜLDÜ
NTV'ye konuşan Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe olayı şöyle anlattı: "Gece 02.11'de yangın ihbar ediliyor. İtfaiye iki dakika içinde olay yerine geliyor ve 15 dakika içinde yangın söndürülüyor. Tomografi servisinin girişindeki bir tesisat odasında yangın çıkıyor. Burası yaklaşık 15 metrekarelik bir oda. Odadan yukarı çıkan tesisat kanalları var. Buradan da hastanenin diğer bölümlerine duman yayılıyor. Dört kat yukarıda olan 3. kattaki yoğun bakımda sıkıntı yaşanıyor. Onlar enerjiye bağlı olduğu için ilk anda gaz kesiliyor. Bu nedenle yoğun bakımdaki 16 hastanın 8'i kurtarılamıyor. Hastane şu anda normal işlevine devam ediyor."

'ACI BİR DENEYİM OLDU'
Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan NTV'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Hastanelerde yangın nedeniyle hastaların kaybedilmemesi gerekir. Yoğun bakımdaki hastalar dışarı çıkarılıyor ancak cihazlar çalışmadığı için solunum cihazlarına bağlı hastaları kaybettik. Burada kötü yönetim var. Bu bizim için çok acı bir deneyim oldu. Bebeklerin sağlığının iyi olduğunu öğrendik. Daha çok solunum cihazlarına bağlı olan yaşlı hastaları kaybettik."

HASTALAR VE YAKINLARI GECEYİ ANLATIYOR

Telefonum çaldı, 'Yangın her yeri sardı' dedi
Hasta yakını Mehmet Asım Bekaroğlu, NTV mikrofonlarına şunları anlattı:

"Doğum ünitesinde hastamız vardı, dün öğleden sonra 4 gibi sezaryenle doğum yapmıştı. Gece 2.30 gibi telefon çaldı, arayan gelinim 'Baba hastanede yangın çıktı, her yeri sardı' diye konuştu. Ben arabaya atlayıp hemen hastaneye ulaştım, ben hastaneye vardığımda dışarıdaydılar zaten.

4 kat yürüyerek indirmişler, asansörler kullanılmamış. Sezaryenel yeni doğum yapmış bir kadın merdivenlerden indirilmiş.

Gece o saatte eve döndük, sabah 6 sularında yeniden hastaneye geldik."

Yangın kapıları açılmadı, açamadık
Kalp-damar servisinde kalan hasta Halil İbrahim Parlak, geceyi şöyle anlattı:

"Yangın kapıları açılmadı, açamadık. Elektrikler kesikti, belki de ondan olabilir. En sonunda kendi imkanlarımızla kapıdan çıkmayı başardık. Kendi yürüyerek bahçe dışına kadar gittim.

Yoğun bakımda olanlar camları kırdılar, itfaiyeden yardım istediler. İtfaiye 02.10'da buradaydı, geç gelmedi."

Sayfa Yükleniyor...