Gazeteciler de kızgın

Çin'deki yabancı gazeteciler ve Sınır Tanımayan Muhabirler, sansür ve siber-saldırılardan devleti sorumlu tutarak açıklama talep etti. Devletse kayıtsız: "Herkes örf ve adetlere uymalı".

Gazeteciler de kızgın

Çin'de görev yapan yabancı gazeteciler, ülkedeki insan hakları savunucularının Google e-posta hesaplarına son aylarda tırmanan siber-saldırıların kendi hesaplarına da yapıldığını açıkladı.


Pekin merkezli Yabancı Muhabirler Kulübü'nden yapılan açıklamada, üyelerin Gmail hesaplarına sürekli korsan saldırılar olduğu, iletişimin engellendiği, yapılan resmi şikayetlerden de hiç bir sonuç alınamadığı belirtildi.

Siber-paramiliter grupların saldırılarına maruz kalanlardan Associated Press ofisi çalışanları, kendi içlerinde her türlü soruşturmayı yaparak gerekli önlemleri alacaklarını açıkladı. AP'nin New York ofisinden yapılan açıklamada son iki yıldır ülkede gazeteci, yazar, muhalif ve dernek üyelerinin bilgisayarlarını hedef alan saldırılar nefretle kınandı.

AP açıklamasında "Çin'de görev yapan tüm gazetecilerin özelikler korsan saldırıların hedefi olduğunu tüm üyelerimize hatırlatmak isteriz. Herkes kendi bilgisayarında gerekli koruma önlemlerini almalı" denildi.

Yabancı Muhabirler Kulübü, 400 üysine bir de bilgisayar güvenliği konusunda yapılması gerekenleri anlatan kılavuzlar dağıttı.

SINIR TANIMAYAN MUHABİRLER

Öte yandan, dünyanın önde gelen insan hakları örgütlerinden olan Sınır Tanımayan Muhabirler derneği, e-posta hesaplarına korsan saldırılar karşısında "öfke duyduğunu" açıkladı. Dernek bildirisinde, "e-posta hesaplarına korsan müdahaleler, mahremiyeti, insan haklarını, profesyonel çalışma ve haber aktarma hürriyetini ihlaldir" denildi.

Çinli korsanların, yabancı basına konuşan Çinli insan hakları aktivisitlerine ait kişisel bilgi ve programlara ulaşmayı amaçladığı, Çin sanayi bakanlığıyla enformasyon teknolojileri yetkililerinden bu konuda açıklama beklendiği ifade edildi.

DEVLET: "ÖRF VE ADETLERE İTAAT EDİLECEK!"
Çin'deki sansür ve muhaliflere yönelik dinleme-korsanlık faaliyetleri son aylarda hızlanarak sürüyor. Geçen hafta dünyanın en büyük arama motoru Google, arama sonuçlarının sansürlenmesi ve üyelerinin siber-saldırılara maruz kalmasından bıktığını açıklayarak ülkeyi terk edebileceğini ima etmişti.

Google'ın en yakın ticari rakibi Yahoo da Google'a destek verdi ve "mahremiyet ve ifade özgürlüğünün ihlali karşısında internet öncülerinin alacağı tavır bellidir: karşı durmak" açıklamasını yaptı.

Çin hükümetiyse olan biten karşısında soğukkanlılığını sürdürüyor. Google'ın açıklamasına doğrudan yanıt vermeyen enformasyon dairesi, yabancı firmaları uyararak "Herkes devletle işbirliği yapmak zorundadır. Firmalar Çin'in yasalarına, örf ve adetlerine saygı göstermeli" ifadelerini kullanmıştı.

Çin'de iş yapan firmalar, devletin talepleri doğrultıusunda "muhalif" grupların ve düşüncelerin internette yer almasını engellemek zorunda kalıyor. Google, Yahoo, Microsoft ve Apple gibi çok uluslu firmaların neredeyse tamamı, Çin yasalarına uygun olarak ülkede sundukları içeriği sansürlüyor.

Sayfa Yükleniyor...