Elektrikte ev tüketimi patladı
Salgın kısıtlamaları evde elektrik kullanımını nisanda mart ayına göre yüzde 25 artırdı. İş yeri elektrik tüketiminde ise yüzde 50 azalma var.
Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınına karşı tedbirlerin yürürlüğe girmesi ve kısmi ya da tam zamanlı sokağa çıkma yasakları sebebiyle elektrik tüketimi nisanda sanayi, iş yeri ve eğitim kurumları gibi toplu tüketimin yoğun olduğu yerlerden, ev, süpermarket ve hastanelere taşındı.
Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) tarafından hazırlanan ve elektrik tüketici davranışlarının analizini içeren verilerden derlenen bilgilere göre, ev içinde elektrik tüketimi nisanda, sokağa çıkma yasağının başladığı mart ayına göre yüzde 25 artış gösterdi. İş yerlerindeki elektrik tüketimi ise yüzde 50 azaldı.
Akıllı zeka yazılımları kullanılarak elde edilen verilere göre, mesken yerleşiminden uzak yerlerdeki süpermarketlerde enerji tüketimi yüzde 8 ila 10 civarında düşerken, mesken nüfusun oldukça yüksek olduğu süpermarketlerde ve tatil bölgelerinde ortalama yüzde 30 artış yaşandı.
Böylelikle, 2020 yılı başından itibaren Covid-19 salgınına karşı küresel tedbirlerin yürürlüğe girmesi ve kısmi ya da tam zamanlı sokağa çıkma yasakları sebebiyle elektrik tüketimi sanayi, iş yeri ve eğitim kurumları gibi yerlerden, ev, süpermarket ve hastanelere taşındı.
KAPANAN İŞ YERLERİNİN ETKİSİ
EDİDER Genel Sekreteri ve İnavitas Üst Düzey Yöneticisi Alper Terciyanlı, salgının, tüm işletmelerin enerji yönetiminde sorun oluşturduğunu vurgulayarak, "Bazı işletmeler daha fazla enerji tüketirken, çoğunluğu ise işlerini durdurmak zorunda kaldıkları için tükettikleri enerji de azaldı" değerlendirmesinde bulundu.
TASARRUF YÖNTEMLERİ
Salgın süresince insanların yaşam alanlarında ve süpermarketlerde geçirdikleri zamanın arttığına işaret eden Terciyanlı, şunları kaydetti:
"Özellikle salgın sürecinde bahsedilen yerlerde en yüksek elektrik tüketimi sabah 09.00 ile akşam 20.00 arasında oldu. Bu dönemde insanların en sık ziyaret etmek durumunda olduğu yerlerden biri de süpermarket oldu. Ancak bu dönemde bile enerji zekası gibi yazılımların bize sunduğu verilerle tasarruf yapmamız mümkün. Örneğin aydınlatma, klima ve priz gibi tüketim parametreleri uzaktan kontrol edilebilir. Bu sistemler, alarm modülü sayesinde oluşabilecek arızaları ve anormal tüketimleri kullanıcıya sorun gerçekleşmeden bildirilebilir."
- Etiketler :
- Haberler -
- Türkiye
- Ekonomi
- Corona Virüs