Bilgisayar alırken bunlara dikkat
Öğretim yılı başladı; defter, kitap gibi vazgeçilmez olan bilgisayarlar evlere girmeye başladı. Alışverişe çıkmadan Intel'in önerilerine kulak verin.
Okul ihtiyaçları arasında kalem, defter ve kitabın yanında bilgisayar da vazgeçilmez bir yer edinmiş durumda. Okulların açıldığı şu günlerde çocuğuna bilgisayar almayı düşünen aileler, bilgisayar alırken aşağıdaki noktalara dikkat etmeli.
Eylül ayı geldi çattı, yeni eğitim ve öğretim yılı başladı. ABD ve Avrupa’da yılın en büyük ikinci alışveriş dönemi olarak bilinen “okula dönüş” dönemi, ülkemizde de yoğun alışverişe sahne oluyor. Bu dönemde kalem, defter ve çanta gibi ihtiyaçların yanı sıra çocuğunuz için olmazsa olmaz bir ihtiyaç daha var: Öğrencilerin yüzde 80’inin okulda çalışmak için ihtiyaç duyduğu, yüzde 70’inin evinde halihazırda bulunan ama eskimiş olan kişisel bilgisayar…
Bilgisayar alışverişi teknolojiye yakın olmayan tüketiciler için zaman zaman korkutucu olabiliyor. Özellikle ihtiyaçları sizden farklı olan çocuğunuz ya da çocuklarınız için alıyorsanız, bilgisayar alışverişi daha da zorlaşıyor. Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel, çocuğunuza bilgisayar ararken aklınızda tutmanız gereken ipuçlarını hazırladı. İşte bilgisayar almaya giderken göz önünde bulundurmanız gereken sekiz temel soru.
1. Bilgisayarımı neye göre seçmeliyim? Bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken en önemli bileşen kuşkusuz bilgisayarın beyni ya da kalbi diyebileceğimiz işlemcidir. İşlemci, bilgisayarın gerçekleştirdiği işlemlere temel oluşturan hesaplamaları yapar, bilgisayardaki işlemleri gerçekleştirir ve gerekli yerlere gönderir. Örneğin klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir. Bu nedenle işlemci seçimi çok önemlidir. Seçeceğiniz işlemcinin modeline ve hızına karar verirken, bilgisayarınızı ne amaçla kullanacağınızı ve onunla ne tür çalışmalar yapacağınızı göz önüne almanız gerekir. Özellikle grafik kalitesi yüksek oyunlar, mimarlık/mühendislik programları, yüksek işlemci kapasitesi gerektirir. Ancak bilgisayarı ağırlıkla yazı yazmak, internette dolaşmak ve sohbet etmek için kullanıyorsanız, en üst fiyat kategorisinden işlemci seçmenize gerek yok.
2. Nasıl bir bilgisayar almalıyım? Tasarımına ve kullanım alanına bağlı olarak üç farklı seçenek karşımıza çıkıyor:
3. Hangi işletim sistemini tercih etmeliyim? Halihazırda bilgisayarlar için dünün teknolojisi olan ama mevcut yazılım uygulamalarıyla hala fazlasıyla popüler olan Windows XP, 2007’den bu yana kullanılan Windows Vista ve 2009’da duyurulan ve neredeyse tüm yeni bilgisayarlarda kullanılan Windows 7 gibi çeşitli işletim sistemi seçenekleri bulunuyor. Elbette güvenlik önlemleri çok daha sıkılaştırılmış Windows 7’yi kullanmanızı öneriyoruz.
Öte ayndan yine Intel işlemcinin güç verdiği Mac bilgisayarlarda, Apple’ın kendi geliştirdiği Mac OS işletim sistemleri kullanılıyor. Bunlar işletim sistemi, özellikle şık arayüzü ve dış tehditlere karşı korumalı olduğu için tercih edilebiliyor.
Bunlar dışında Linux tabanlı, yani açık kaynak kodlu, Pardus gibi işletim sistemleri de temel görevlerde sorunsuz performans gösteriyor. Ne var ki bazı çok özel yazılımlarda işletim sistemiyle uyumsuzluk yaşanma ihtimali var.
4. Günümüzde iyi sabit sürücü boyutu nedir? Konu bilgisayar olunca hiçbir zaman çok fazla sabit disk alanınız olmaz. Çok küçük ve sadece birkaç uygulama ile (ya da müzik ve video gibi özel dosyalar yüklendikten sonra) dolan bir sabit diske sahip olmak istemezsiniz. Bu konuda masaüstü bilgisayarlar en fazla seçeneği sunarlar. Dizüstü bilgisayarlar 640 GB’a kadar çıkabilir. Netbook’lar 160 GB ile 320 GB arası boyutta kapasite sunar. Bazı istisnalar olsa da, sabit disk boyutu büyüdükçe fiyat artar. Ana kural, alabileceğiniz en yüksek kapasiteli bilgisayarı almaktır. Bütçe kısıtınız varsa ya da kapasiteniz dolarsa da, bir harici disk alarak kapasitenizi artırabilirsiniz.
5. Ne kadar RAM’e ihtiyacım var? Çoğu tüketici uygulaması, 2 GB RAM’e ihtiyaç duyar. Belirli bilgisayar işlem ihtiyaçları için eklemeler yapmak isterseniz ekstra para harcamanız gerekebilir. En küçük bilgisayarlar olan netbook’lar 512 MB’tan başlayarak en düşük RAM’i sunarlar ve en fazla 2 GB’a kadar olmak üzere en az yükseltme kapasitesine sahiptirler. Yine de bu sınıfta bir cihazla yapacaklarınız için bu kapasite yeterlidir. Grafik açısından yoğun programları ya da genel olarak çok fazla uygulama kullanacaksanız daha yüksek RAM tercih edin. Bazı makineler yine de yükseltme için uygun RAM eşlerine ihtiyaç duyabilir. Bu, bir defada her ikisi de aynı boyutta olan iki ayrı kart yerleştirmeniz gerektiği anlamına gelir. Diğer türlü, bilgisayar sadece en büyük RAM kartını tanır.
6. Ya oyun oynamayı seviyorsak? Eğer çocuğunuza bir bilgisayar veriyorsanız, çevrimiçi ya da yüklenen oyunların da hayatına gireceğini kabul edin. Bunun için tüm masaüstü ve birçok dizüstü bilgisayarda bulunan GPU’yu, yani grafik işleme birimini göz önüne almalısınız.
7. Ya pil ömrü? Genelde netbook ya da dizüstü bilgisayarınızla ne kadar çok şey yapmaya çalışırsanız ve bu bilgisayarlar ne kadar güçlüyse, pil ömrü o kadar kısa olur. Netbook üreticileri cihazlarının şarj edildikten sonra 12 saate kadar çalışabildiğini, dizüstü bilgisayar üreticileri de cihazlarının genellikle 8 saate kadar pil ömrü olduğunu duyururlar. Ama bunlar “ideal” koşullar altında geçerlidir.
8. Geçen yılın modelini ya da elden geçirilmiş bir cihaz mı almalıyım? Eski model bilgisayar almak, geçen yılın arabasını almaya benzemez. Arabalar yıldan yıla çok değişmez ve bir arabanın ömrü ona nasıl baktığınıza bağlıdır. Ama sürekli teknolojik gelişmeler nedeniyle bilgisayarların ömrü yaklaşık 3 – 4 yıldır. Yükseltmeler bu ömrü birkaç yıl uzatabilir. Eğer çocuğunuz bilgisayarı sadece okul ödevleri için bir araç olarak kullanıyorsa, bilgisayarı ona liseye ya da üniversiteye kadar yetebilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, alacağınız bilgisayarın garanti süresidir. Garanti süresinin uzun olması ve sadece el işçiliğini kapsamayan daha geniş bir garantisi olması önemlidir.
Teknolojik gelişmeler bilgisayarlara ve kullanıcılara daha fazla güç katıyor. Kısa bir süre öncesine kadar bilgisayar alırken bütçeniz yetmediği için sahip olamadığınız ya da daha azıyla yetindiğiniz bazı özelliklere, teknolojik gelişmeler sayesinde artık daha rahat sahip olabiliyorsunuz. Örneğin:
- Etiketler :
- Haberler