Bakan Fidan: "İran ve Rusya ile konuştuk, o akşam Esad gitti"

Suriye tarihi bir dönemden geçiyor. Esad rejimi sonrası geçiş sürecinin nasıl olacağı, bundan sonra nasıl bir yol izleneceği merak konusu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan özel bir röportajla konuk olduğu NTV'de Seda Öğretir'in sorularını yanıtladı.

Bakan Fidan: "İran ve Rusya ile konuştuk, o akşam Esad gitti"

tarihsel bir kırılma noktasından geçiyor, 61 yıllık Baas rejiminin çöktüğü, yeni bir sayfanın açıldığı bir dönemdeyiz. Neredeyse 14 yıllık iç savaşın ardından ESAD Rejiminin 10 gün içinde yıkıldığına tanık olduk. Hakan Fidan, 14 yıllık tüm bu sürecin bizzat içerisinde yer almış bir isim. Sürecin en kritik aşamalarında hayati kararların alınmasında bizzat rol oynadı.

İstihbarat Başkanlığı döneminde uluslararası koalisyonun kuruluşundan DAEŞ ve PKK ile mücadeleye, Astana Sürecinden siyasi sürecin teşvikine kadar ’deki gidişata yön verdi.

Dışişleri Bakanlığı döneminde de Suriye dosyasını MİT, MSB gibi devlet kurumlarıyla çok yakın bir eşgüdümle yürütüyor.

Kendisi, İdlib’ten başlayıp Şam’da biten sürecin de en önemli aktörlerinden birisi.

Bu uzun süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde çok farklı aşamalardan geçildi, stratejik kararlara imza atıldı. Şimdi yeni dönemde neler olacağı tabii ki merak ediliyor.

Video Player is loading.
Mevcut Süre 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Yayın Türü Canlı
Kalan Süre 0:00
 
1x
Yeniden BaşlatBakan Fidan'dan NTV'ye özel röportaj
  • Geçerli zamana ait video URL'sini kopyala

Bakan Fidan sözlerine şöyle başladı:

Tabii yaklaşık 14 yıl oldu. Uzun bir süre. Sürecin başından beri de içinde oldum. Yani o kadar çok şey var ki neresinden başlayalım neyi anlatalım nasıl anlatalım. İç savaş 2011’de başladı. o dönem yani bölgede olan Arap baharından hareketle iç karışıklıkların artık tavan yaptığı bir andı. halkı yanlış yönetimden kaynaklanan ezikliğini, eksikliğini, baskıyı bir nevi protesto etti. Ve iç savaş başladı. İç savaş bizim hemen yanı başımızda olduğu için bizim ülke olarak hem terörizme karşı hem diğer karşıtlıklara karşı, göçe karşı bir refleks geliştirmemiz gerekiyordu. Devletimiz krizin başından beri bütün organlarıyla bu krizi çok yakından takip etti. Öncelikle bunu söylememiz lazım. Bu türden karmaşık jeostratejik çok aktörlü konulara devlet bütün organlarıyla bakar, çok fazla ses çıkarmaz, çok yakından takip eder, çok yakından karar alma mekanizmalarını kurar. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminden itibaren başlamış olan bir konuydu. O zamanki MGK'larda daha sonra Kabine toplantılarında 14 yıl boyunca bu konu her zaman için bizim MGK ve Bakanlar Kurulunda bu konu muhakkak vardı. Ben herhalde sayın Cumhurbaşkanımızdan sonra MGK'ya en uzun süredir devam eden bir şahıs olarak bütün MGK'ları hatırlıyorum. Bu konuda çok yakından bütün kurumlarla beraber takip edildi.

Yani şahsen Suriye'yi düşünmediğim hiçbir mesai günüm başka normal günüm de olmadı. Yani bu konu bizim her zaman gündemimizdeydi. Gerçekten Cumhurbaşkanımızın önderliğinde çok nitelikli kamu görevlileri ile siyasetçilerle bu konunun üstesinden geldik. Yani konu çok katmanlı bir konu biliyorsunuz. Terörle mücadele PKK ile mücadeleye bakan yönü var, DEAŞ’la mücadeleye bakan yönü var, jeostratejik mücadele var, yani Amerika var, Avrupa ülkelerinin bir kısmı var, Rusya var, İran var, İsrail bir taraftan saldırıyor. 14 yıl boyunca bu kadar kapsamlı karmaşık bir konuyu devletimize ve milletimize en az hasarlarla nasıl atlatırız bu süreçleri nasıl planlarız, oradaki aktörlerin tavırlarını, hareketlerini nasıl okuruz, nasıl karşı tedbir geliştiririz, diplomatik tedbirlerimiz ne olacak, istihbari tedbirlerimiz ne olacak, yeri geldiği zaman askeri tedbirlerimiz nasıl olacak? Bütün bunların hepsi gerçekten çok yoğun bir mesai gerektirdi. Çok yakından takip ettik. Sayın Başbakanımız o dönem başbakandı Cumhurbaşkanımız, hem başbakanken hem Cumhurbaşkanı iken siyasi iradenin kaynağı iken her zaman için bu meselenin arkasında durdu. Suriye halkının arkasında durdu. Zaten oradan aldığımız güçle bizde profesyonel bütün metotları geliştirerek bu krizi hem uluslararası ortaklarımızla hem yerel ortaklarımızla yürütmeye çalıştık.

Biz bu sorunla karşılaştığımız zaman Seda Hanım bizim niyetimiz ve politikamız belliydi. Biz sorundan önce de Suriye halkının iyiliğini istiyorduk. Onun için Esad yönetimi ile iyi bir ilişki başlatılmıştı. Sorundan sonra da Suriye halkının çıkarına ne olur hep öyle yaklaştık. Bu yaklaşımımızdan dolayı aslında ilk başta zarar ediyor gibi gözüksek de ama uzun vadede çok şükür bugün olduğu gibi aslında daha iyi bir noktaya gelinmesi de mümkün olabiliyormuş. Bütün dünya bunu gördü. Yani bölgesel bazı aktörlerin küresel bazı aktörlerin çıkar hesaplarıyla Suriye halkının bütünlüğünü hayatını hiçe sayarak jeostatjik ve mekanik kararlar alması aslında kısa vadede fayda getiriyor gibi gözükse de uzun vadede bir problem alanı olarak onlar için de bölge içinde ortaya çıkıyor. Zaman zaman çok karamsar noktalara geldiğimizi anlar oldu. Yani Halep'in düşmesi, bir takım kuşatmaların yaşanması daha sonra yaptığımız Astana süreçleriyle başlayan dönem, İdlib’e çekilmemiz vesaire bütün bu süreçlerde çok kritik stratejik kararlar alınması gerekti.

Daha sonra terörle mücadelede başlatılan ciddi operasyonlar var, yani birazdan belki konuşuruz. Fırat Kalkan Harekatı 2016'dan itibaren daha sonra 2018'de Barış Pınarı, daha sonra 2019'da Zeytin Dalı bunların hepsi arka arkaya gerçekten hem muhlif dost unsurlarıla hem silahlı kuvvetlerimizle ele ele verip yaptığımız operasyonlar oldu. bu süreç içerisinde hem terörle mücadelesini en iyi şekilde yaptı hem yani bölgede rakip ama küresel manada müttefik olmak zorunda olduğu Rusya, Amerika, İran gibi aktörlerle de kimsenin aslında yani herkesin anlamakta zorluk çektiği bir ilişki tarzı geliştirdi. Bunlar tabi hepsi ilgilenen aktörlerin yakından baktığı konular. Ayrı ayrı tahlile muhtaç konular ama zaman oldukça belki tartışırız.

- Peki Suriye Milli Ordusu nasıl kuruldu? , SMO konusunda farklı bir tutum izledi. Başka ülkeler desteğini çekmesine rağmen Türkiye desteklemeye devam etti. Bunun nasıl bir faydası oldu?

Suriye halkı krizin ilk başladığı andan itibaren, iç savaşın başladığı, 2011 Mart'ta başladı, yazdan itibaren kendisini örgütlemeye başladı. İlk önce Özgür Suriye Ordusunu kurdular kuzeydeki unsurlar. Daha sonra 2016'ya kadar Özgür Suriye Ordusu faaliyetini sürdürdü. Altında da çeşitli gruplar vardı. Astana sürecini başlattıktan sonra, Halep boşaltıldıktan sonra 2017'de o zaman kadar Suriye'nin Dostları Platformu vardı. Bunlar orta doğudan Avrupa'dan Amerika'nın da dahil olduğu aktörlerin bulunduğu Suriye'nin Dostları Platformu, Suriye muhalefetinin her zaman yanında olmuştu uluslararası arenada. Fakat bir müddet sonra bunlar özellikle 2016'dan sonra Amerika'nın bir fikir değiştirmesi ile hem bölgedeki bazı aktörler hem Avrupalı aktörler alandaki stratejileri değiştirdiler. Muhalefetin aktif desteklenmesinden DEAŞ’la mücadeleye stratejiyi kaydırdılar. Tabii bu daha sonra onlar için inanılmaz derecede stratejik problemler çıkardı, başka yerde de etkilerini gördüler. Ben burada detayına girmek istemiyorum ama onlarla baş başa olduğum zaman söylüyorum söyleyecek hiçbir şeyleri yok. O zaman da söylemiştim, ‘Siz burada bu adamı atarsanız Ruslar bunu okurlar ve başka yerde başka adım atarlar. Kurtulamazsınız bundan’. Ama dar görüştük zaten çaresi olan bir hastalık değil maalesef yani dinlemediler ve başka bir yerde başka daha büyük bir problemle şu anda başbaşalar.

O dönem Özgür Suriye Ordusu Suriye Milli Ordusuna dönüştürüldü. Türkiye Cumhurbaşkanımızın aldığı bir kritik kararla Suriye halkının yanındayız dedi, bütün dünya terk etse de biz yanındayız. Dost unsurlar, Suriye Milli Ordusu neden önemli? Biraz onu anlatmak lazım tabii kamuoyunu bilgilendirmek için. İki tane husus var bizim için önemli. Şimdi biz Suriye'deki savaştan dolayı milyonlarca insanın evini terk etmesinden dolayı ev sahipliği yaptık. Bu sayı artabilirdi. Suriye Milli Ordusunun, dost unsurların hakimiyeti altında kalan bölgelerde 5 milyon Suriyeli kardeşimiz yaşıyordu. Eğer Suriye Milli Ordusu desteklenmeseydi onların haklarını biz masada savunmasaydık alanda savunduğumuz kadar, Astana süreçlerinde yada Astana dışındaki ikili üçlü süreçler var Ruslarla iranlılarla devam eden, oradaki muhalefetin haklarını korumak uğruna bütün bunlar yapılmasaydı Suriye muhalefeti yok edilmekle kalmazdı milyonlarca ilave mülteci Türkiye'ye gelirdi.

Yani Türk insanı bütün bir asaletiyle vakarıyla ekmeğini paylaştı, sabırla ev sahipliği yaptı 10 yıldan fazla kardeşlerine ama bu yük daha da artabilirdi. Onun için bizim bir stratejimizin parçası olarak ileri hatta sürekli yine Suriyelilerin gözetiminde devam eden bir yapılanmanın olması gerekirdi. Astana ile bir süreç başlattık. Bu süreçte fevkalade önemli bir süreçti. Masada Suriye'nin krizlerine çözüm bulmayı amaçlayan bir süreçti. Rejimiyle muhalefetiyle bir masa kuralım Suriye'nin bütün insanlarının işine yarayacak bir çözüm getirelim ve bundan sonra bölgede istikrarsız kalksın, Suriye'de de milyonlarca insan huzur ve sükunet içerisinde hayatlarına devam etsinler. Fakat rejim bunu istemedi, maalesef rejim bunu istemedi. Uluslararası toplumda bu noktada çok fazla baskı yapmadı. Ama geldiğimiz noktada dediğim gibi Türkiye'nin stratejik sabrı aldığı insani ve tarihi kararlar bugüne getirdi. 

- Türkiye o dönemde içerde de terörle mücadelesini sürdürdü. Bunlar Türkiye'nin Suriye politikasını nasıl etkiledi?

Tabii Türkiye'de o dönem muhalefetle Suriye muhalefeti ile özellikli ilişkileri yürüten gerekli mevzuat çerçevesinde gerekli talimatlar verilmiş olan Milli İstihbarat Teşkilatı’ydı. Bunu Türkiye'nin içindeki emperyal hizmetçiler biliyordu. FETÖ. Uluslararası çevreleri memnun etme adına bunu yaptılar. Biliyorsunuz muhalefete, Türkmenlere yardım götüren MİT TIR’larını DEAŞ’a silah götürüyor propagandası adı altında batıya bunu servis etmeyi, bu şekilde batıdan ve uluslararası kamuoyuyla kendileri destek alıp Türkiye'deki iktidarı korsan bir şekilde ele geçirme operasyonda bunu alet etmeye çalıştılar. Bunun içinde maalesef Jandarma Komutanlığı İçerisi de ki FETÖ'cü teröristler rol aldılar. Onlar daha sonra hem teşkilat tarafından hem emniyet güçlerimiz tarafından tespit edildi hapse atıldı, bir kısmı da zaten kaçıyorlar. Ama Suriye meselesi hatırlattınız gibi yani sadece Suriye sahası içerisinde değil Türkiye'nin içinde de fiili mücadelesini siyasi mücadelesini verdiğimiz bir konu oldu. Ama tekrar ediyorum yani bütün bu yıldırmalardan hiç çekinmeden, bıkmadan, usanmadan, korkmadan aynı istikamette ayağını sağlam basan dimdik duran Cumhurbaşkanımız, siyasi iradenin kaynağı olarak her zaman için bu meselenin haklı tarafında olduğumuzu düşündüğümüz için biz geri adım atmadık. Çünkü biz haklıyız. Sadece insani değerler İslami değerler açısından değil, aynı zamanda strateji olarak da alanı okuma olarak da hem tarihiyle hem bugünü hem geleceğiyle aktörlerin durduğu yeri, niyetleri, yapmak istedikleri, gidecekleri gitmeyecekleri yeri bilerek, bunları da okuduğumuz için bu kararları aldık ve mücadelemize devam ettik. Aslında gerek Suriye gerek Türkiye'de olanlar Türkiye'nin yakın tarihinde Türkiye'nin bir bağımsızlık mücadelesinden nasıl geçtiğinin de bir serencamı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan o dönemde riskleri görüyor muydu?

Şöyle biz şunu görüyorduk ‘rejim artık bitmek ve tükenmek üzereydi’. Bizim anlayamadığımız konu daha doğrusu anlayıp da kondurmak istemediğimiz mesele şimdi bu kadar veri varken rejimin ekonomisi çökmüş, kurumları çalışmıyor halkına temel hizmetleri götüremiyor, halk temel ihtiyaçlardan mahrum, milyonlarca insan zaten 10 milyondan fazla insan yerinden edilmiş, ekonomi vesaire hiçbir şey yok bununla ilgili başlatılan süreçlere rejim arkasını dönmüş durumdaydı. Yani bizim niyetimiz Beşar Esad gitsin vesaire değil. Bizim niyetimiz Suriye'de Suriye halkının tamamını mutlu eden birliğini, bütünlüğünü, güvenliğini sağlayan, başka ülkeler için tehdit üretmeyen yani terör başta olmak üzere bir Suriye’nin ortaya çıkması. Ruslarla ve İranlılarla yürütülen süreçte biz bunu defaatle dile getirdik. Ama bir taraftan baktık ki yani gerçekten durum çok kötü. Biz bunları tabii Cumhurbaşkanımıza hep rapor ediyoruz. Cumhurbaşkanımız yani en üst düzeyden elini uzattı. Dedi ki, ‘gel bu sorunu çözelim. Bu kriz beklemeye gelecek bir kriz değil.’ Çünkü artık görüyoruz verileri. Rejim sıcak savaşın içindeyken muhaliflerle karşı yani kendi eksikliklerini görecek durumda değildi. Çünkü yüksek bir adrenalinle savaşıyor, bir savaş psikolojisi içerisinde ne kadar yaralı ne kadar eksikliği var bilmiyorum. Ben o zaman da arkadaşlara diyordum zaman zaman bu yani ateşkes, Halep boşaltmaları vesaire olurken çok üzülen muhalif arkadaşlar vardı. Ben diyordum sabredin, rejim kendi eksiklikleriyle başbaşa kalacak, o zaman asıl şeyi ortaya çıkacak.

Savaş dönemindeki iç savaş döneminde ki o adrenalin olmayınca rejim kendi eksiklerini gördü. Aslında bu bir fırsatta. Yani bunu gidermek için de çalışabilirdi veya bu yara giderek kangrene dönük onu öldürebilirdi. Şimdi bir noktadan sonra artık o fırsatta kaçtı. Yani kendilerine gerçekten büyük bir samimiyetle yaklaştık. Ama hiçbir şekilde bu konuyu konuşmak istemediler. Daha doğrusu bizim ne konuşacağımızı biliyorlardı. Biz kendimiz için bir şey istemeyecektik. Türkiye'nin bir şartı yoktu. Türkiye'nin şart diye ortaya koyduğu şey muhalefet yani kendi halkınla barış, milyonlarca insanı al evine yuvasına geri dönmesine izin ver. Başka bir şey yok yani insani bir şey istiyoruz biz kendimiz için bize petrol kuyusu ver doğalgaz yeri ver, şu kadar toprak ver, üs ver vesaire bir şey değil. Fakat rejim kendi halkını maalesef düşman olarak gördüğü için bu konuşmaya bile girmedi. Ben af ilan ediyorum gelen gelsin gelmeyen hiç umrumda değil dedi. Çünkü rejim de karar alma noktasında onu daha önce de söylerim yalnız değildi. Yani tek başına bu kararları alabilecek durumda değildi stratejik hesapları ve öncelikleri olan iki tane büyük gücün Rusya'nın ve İran'ın etkisi altındaydı. Böyle bir paralize olma durumu vardı. Ve bugünkü aşamaya geldik.

- Rejim çöktüğünde siz Doha Forumu’ndaydınız. Bu gelişme arifesinde Doha’da neler yaşandı? Sizce oraya gelen ülkeler Esad’ın gideceğini biliyor muydu?

Şimdi esas itibari ile ilk harekat başladığında Heyet Tahrir Eş-şam tarafından bizim şöyle bir okumamız vardı: Biz bu süreci 2015'te de yaşamıştık 2016'da da yaşamıştık. Yani muhaliflerin Hama’ya kadar geldikleri bir an vardı. Ama İran'ın güçlerini kullanmasıyla Rusların ağır silah kullanmasıyla muhalifler maalesef o dönem çok gerilemek zorunda kaldılar. Daha sonra biz araya girdik ateşkes anlaşmalarını yaptık. Uzun günler sürdü ateşkes anlaşmaları. Yani çok uykusuz gecemiz oldu. Daha sonra Astana süreci başladı. Şimdi o süreçleri bildiğimiz için aslında son 2-3 yıldır rejim çok zayıftı. Yani şu anda hani muhalefete neredeyse yani silah atılmadan girdi, belli yerlerde direnişler oldu ama bunun sebebi rejim çok zayıf. Biz almanın bir problem olmayacağını zaten askeri istihbari değerlendirmelerimizde görüyorduk. Ama böyle bir durum karşısında Rusların ve İranlıların 2016'da yaptıkları tepkiyi tekrar etmesi durumunda bu sefer daha fazla bir kan dökümü ve yerinden edilme riskiyle karşı karşıya kalabilirdi Suriye halkı. Dolayısıyla başarısız olsa da çok meyveyi üretmese de Astana süreciyle biz yolumuza devam edelim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının 2254 sayılı karar etrafında bir şeyler yapmaya çalışalım konusunu hep Cumhurbaşkanımız bu hattı tuttu. Şimdi yalnız bu harekat başladığında işte tam da bu anlattığım sebeplerden dolayı yapılması gereken en kritik konu Rusların ve İranlılarla konuşup askeri olarak denkleme girmemeleriydi. Ruslar ve İranlılarla görüşmelerimiz işte o bir hafta bunun özeti. Onlar artık anladılar yani bizlerle İran dışişleri bakanı geldi sonra Doha’da hem Rusların hem İranlılarla bir araya geldik ve bazı konuları konuştuk. Yani burada her şeyi konuşmak istemiyorum ama bir noktadan sonra onlar da artık telefon ettiler o akşam da Esad gitti.  
Destek görseydi muhaliflerin azmiyle belki tekrar zafere ulaşabilirlerdi ulaşırlardı muhakkak ama çok uzun zaman olur ve kanlı olabilirdi.

Ama Ruslar ve İranlılar baktılar bir anlamı yok bunun artık. Onu çok net söyledik. Yani hem üstüne yatırım yaptıkları adam yatırım yapılacak bir adam değil hem de bölgedeki şartlar artık eski şartlar değil. Küresel şartlar eski şartlar değil. Artık bundan daha fazla bu şekilde devam etmenin bir anlamı yok, daha fazla zarar tarafından dönmeleri gerekiyordu. Daha fazla insan öldürmenin, sivil yerleşim yeri bombalamanı anlamı yoktu. Yani Ruslara dedik sivil yerleşim yerlerini bombalamayın, insanları daha fazla katletmeye göç etmelerine sebep olmayın. Yani bu muhalefetin tabii üstün cesareti şecaati ve kararlılığıyla ilerleyen bir harekat oldu. Ama biz buradan minimum can kaybı olması için buranın iki tane önemli kinetik güç kullanabilecek aktörü ile odaklı görüşmeler sürdürerek bunun kansız bir şekilde olmasının yolunu açtık. 

- Bugüne dönersek, muhalif güçlerin Şam’ı ele geçirmesiyle birlikte devlet kurumlarının işlerliğini devam ettirmesi yönünde hızlı ve önemli adımlar atıldı. Örneğin Başbakan hemen atandı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yani muhalif gruplar az önce ifade ettiğim gibi 5 milyon Suriyeliyi zaten yönetiyorlardı. Muhaliflerin kontrol ettiği topraklarda. Sadece İdlib'de 4 milyon Suriyeli kardeşimiz vardı. 4 milyon Suriyeliye geçtiğimiz 5-6 yıl içerisinde belediyecilik hizmetleri, eğitim hizmetleri, temel hizmetler birçok konuda hizmet verme konusunda bir tecrübeleri oldu. Yani 4 milyon nüfus birçok ülkenin nüfusuna eşit bir nüfus. Avrupa'da özellikle. Bu tecrübeyi biz çok hızlı şekilde Şam’a yansıttıklarını görüyoruz. Yaptığımız konuşmalardan da biliyoruz. Muhalefet temel problemin halkın ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu, yani çöplerden bahsediyorlar, halkın gıdaya ihtiyacından bahsediyorlar, elektrik sorunundan bahsediyorlar, temel yaşamla ilgili sorunlar. Yani bunların karşılanmasının asli ve öncelikli yükümlülükleri olduğunun farkındalar. Bu gerçekten çok mutlu edecek bir şey yani. Bunlar İdlib’de yürüttükleri faaliyetlerin aynısını hızlıca Şam'a taşıdılar. Tabii ülke geneline yaygınlaştırmaları lazım ama bu daha sonra bu ilk aşamada. Ben inanıyorum ki sonraki aşamalarda bunlar daha kapsamlı daha kucaklayıcı hükümetler kurarak, şu anda İflas etmiş olan bürokrasiyi daha da ayağa kaldırarak kamu hizmetlerinde bir nitelik artışına muhakkak gidilecektir. Ama öncelikli olarak tabii ki ülkede bütünlüğün sağlanması gerekiyor. Hassas bir dönem. Dolayısıyla şu anda bizim için çok yoğun bir mesai başlıyor. Hiç bitmedi mesai ama mesainin türü değişiyor. Yeni dönemdeki hedefimiz uluslararası toplumu ve bölgesel aktörleri Suriye halkına Şam'da yeni kurulan yönetime destek vermeye sahip çıkmaya ikna edip onlarla beraber Suriye'de istikrarı tekrar getirmek.

-Bu süreçte eğer dikkatli olunmazsa Suriye sahasında bir yeni güç ve nüfus mücadelesi alanına dönüşür mü Suriye sahası, öyle bir risk var mı?

Bu risk her zaman için var. Onun için yapıcı davranmak gerekiyor. Suriye halkı, Suriye muhalefeti Esad dönemindeki hataları tekrar etmek istemiyor. Ama belli ensturumanları dışarıdan kullanarak belli karıştırma mekanizmaları hayata geçirilmesi istenmeyen durumlara sebep olabilir. Biz bu konuda gerçekten çok duyarlıyız. Bu konular önceden kim nasıl çıkartabilir onu düşünüp bir ondan sonra gereken diplomatik adımlara atmak gerekiyor. Olmadığı zaman diğer istihbari ve operasyonel adımları atmak gerekiyor. Kendi kendilerine zaten hani organize etmiş durumdalar da burada Milli İstihbarat Teşkilatı’nın oradaki yani ismini gerçekten veremeyeceğimiz çok nitelikte arkadaşlar, çok vatansever arkadaşlar var onların faaliyetleri, silahlı kuvvetlerdeki özellikle 3 harekatta görev almış ve Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı harekatındaki görev almış arazideki özel kuvvetlerden diğer piyade unsurlarına kadar bir kısmı emekli olmuş generallerin hakları ödenmez. Yani bu insanlar şimdi de canla başla çalışıyorlar.

İstihbarat Teşkilatı daha öne alıcı arazide konuları görüyor, silahlı kuvvetler daha kurumsal durumda herhangi bir kinetik saldırıya karşı sürekli alarmda ve alanı tahkim ediyor. Bunlar ancak büyük devletlerin uygulayabileceği katmanlı stratejiler. Bunları uygulamadığınız zaman her türlü kriz gelir sizi içeride bulur. Cumhurbaşkanımızın son 10 yılda geliştirdiği en büyük stratejik parametre; tehdidi Türkiye'de beklemek değil tehdidi kim bize kestiriyorsa oraya gitmek. Tehdit hiçbir zaman için siyah beyaz olmuyor her zaman çok katmanlı ve gri, çok karmaşık çok kompleks onları o şekilde anlayıp cevap vermek gerekiyor. Onun için bunu da ayrıca ifade etmek isterim.

- Dün Şam Büyükelçiliğimizi yeniden aktive edeceğimizi duyurdunuz. Diplomatik ilişkiler zaten hiç kesilmemişti. Burhan Köroğlu’nu “geçici maslahatgüzar” olarak görevlendirdiniz. Büyükelçiliğimiz ne zaman faaliyete geçiyor?

Bugün yola çıktılar, yarın faaliyete geçer. Büyükelçiler konferansı vardı Ankara'da. Burhan Bey de bizim Moritanya büyükelçimiz. Konferansa geldi Moritanya'dan şimdi konferans bitti Şam'a gönderdik ekibiyle birlikte. 

- Siz “farklı dini-etnik grupların sulh içinde yaşadığı bir yeni Suriye'nin hayata geçmesini bekliyoruz.” dediniz. Bu noktada HTŞ’nin geçmişinden bahisle kaygılanan Batılı analistler de var. Bu endişelere ne diyorsunuz?

Ben belli endişelerin olmasını son derece normal karşılıyorum. Maksatlı olarak endişe üretenler var bu her zaman olur ama maksatsız endişe sahibi olanları haklı buluyorum. Bu endişelerin giderilmesi lazım. Onun için biz sürekli koordine derken konuyu iki tane riskli alan görmüştük. Birincisi Rusya'nın ve İran'ın askeri güç kullanması, ikincisi bölge ülkelerinin bu yürüyüşü büyük bir tehdit olarak görüp farklı bir tavır geliştirmesi. Dünya kamuoyunun farklı şekilde tecelli ederek. Burada hemen biz Arap ligi ülkeleriyle Astana platformu bir araya getirdik. Ondan sonra bütün ülkelerde arkadaşlarla ayrı ayrı konuştuk, Arap Ligi'ne gitmeden önce harekat ilk başladığında Halep düştükten sonra bütün Arap ülkeleri bakanlarıyla ayrı ayrı görüştüm. Ne yapmamız gerektiğini anlayış birliği içerisinde olalım bu konuyu ortak anlaşarak ortak tavır koyabiliriz çerçevesini sağ olsun dostlarımız aramızda güven ilişkisi var kabul ettiler. Ondan sonra biz esas itibariyle bir ciddi karşı duruşu görmedik. Şu anda dünya ortak sizin söylediğiniz bizim ilk gün söylediğimiz parametreleri kabul etmiş durumda. Biz ne söylüyoruz; bu insanlardan her türlü endişemiz olabilir belirsizlikler olabilir bizim tanıdığımız kadar kimse tanımıyor bunları. Çok fazla söylenti var haklarında. Fakat biz diyoruz ki biz uluslararası toplum olarak Suriye muhalefetinden şu anda iktidara gelen muhalefetten ne beklediğimizi söyleyelim. Biz terörizmin olmadığı bir Suriye istiyoruz. PKK'nın ve DEAŞ'ın destek bulmadığı, azınlıkların kötü muamele görmediği Kürtlerin, Alevilerin, Türkmenlerin, Ezidilerin kötü muamele görmediği,  temel ihtiyaçların karşılandığı, kitle imha silahlarıyla kimsenin işinin olmadığı, bölge ülkelerine tehdit üretmeyen, herhangi bir şekilde başka ülkelerin iç işlerine karışarak sıcak olaylara müdahale olarak başkasına yardım ederek asla bölge ülkelerine tehdit üretmeden, aynı zamanda ülkenin birliğinin bütünlüğünün beraberliğini sağlandıği, kuşatıcı bir hükümet olan bir yapı istiyoruz.

İnsanları biz bunla aynı noktaya getirdik. Şu anda Şam'daki yönetime biz bunları iletiyoruz. Siz yıllardır arkanızda duran Türkiye'nin hem de bölgenin hem de dünyanın sizden beklentisi bu. Bunu yaptığınız zaman Avrupa şunu görüyor; bütünlüğü oluşmuş, can güvenliği oluşmuş bir Sruiye'de insanlar geri dönebilirler. Daha fazla terörizme kaosa yer verilmeyen bir yer olması lazım. Ama bizim görevimiz ve onların da imtihanı bu endişeleri gidermek. Biz bu dostlarımızdan ortaklarımızdan aldığımız şeyleri Şam'daki yönetime yansıtıyoruz ve onlardan gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Dikkat ederseniz kitle imha silahları ile ilgili, azınlıklara dokunulmaması ile ilgili, rejimin kontrolü altındaki bulunan bölgelerde düştükten sonra halkın can güvenliği ile ilgili, rejimde görev yapan askerlere dokunulmaması ile ilgili defalarca duyuru yaptılar. Bu duyurular alandaki aktiviteleriyle de örtüştürülünce baktık ki söyledikleriyle yaptıkları örtüşüyor, iyi yoldalar. Uluslararası sistemin, bölgenin de güvenini artı ve devam ediyor. Fakat bu konuda endişeler tabii ki bazı ülkelerde devam ediyor. Bazı ülkelerin alarm seviyesi çok yüksek bazıları daha düşük. Dolayısıyla biz yapıcı bir diyalogla bölge ülkeleriyle bu sorunu çözme yönünde hareket etmemiz lazım. 

Bir de biz bölgeyi ülkelerine Suriye meselesini diğer konulardan farklı olarak gelin beraber sahiplenelim ve yapıcı bir şekilde, iyi bir şekilde mutlu bir sonla sonlandıralım. Ve bütün ülkelerin burada ortak bir çabası olsun. Gerçekten bölge için de yeni bir aşama olur bir ilerleme olur ve bundan sonra da bölgenin ortaya çıkan buna benzer sorunlarını çözme de kendine bir güveni ve aralarında geliştirdikleri bir mekanizma olur. Bunu şu anda ilerletmeye çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam edecek. 

- Bu arada İsrail ordusu Golan’da içeri girdi, önemli stratejik tepeleri kontrol altına aldı. Şam’a 25 km kadar yaklaştı. Netanyahu “Golan tepeleri sonsuza kadar İsrail’in bir parçası olacak.” dedi. Dahası İsrail “Esad’ın” diyerek, -ki Esad gittiğine göre artık Suriye halkının olan- ülkenin bütün askeri gücünü, tesis ve depolarını vuruyor. İsrail’in amacı fırsattan istifade toprak kazanmak mı?

İsrail buradan askeri stratejideki temel prensiplerden kendince birini uygulamaya çalışıyor. Olabilecek en kötü senaryoyu baz alıp onu önleyici ve ondan kendisinin en az şekilde etkileyici bir tedbir paketi geliştirmiş. Muhaliflerin Şam’daki yönetimi almasının akabinde uzun yıllardır davranış kalıplarını bildiği ve karşılıklı mukabele anlaşması oluşmuş Esad rejimi yok. Dolayısıyla Esad rejiminin elindeki kabiliyetlerin ne olduğunu yıllardır İsrail biliyordu ve bu kabiliyetler hiçbir zaman için saldırma maksatlı kullanılmadı İsrail'e karşı. İsrail yeni yönetimin durduğu yerden emin olmadığı için ilk başta ne kadar bu karmaşıklık içinde elinde ne kadar kabiliyet varsa yok etmek için bir strateji geliştirdi. Bu strateji çok tehlikeli. Büyük bir provokasyona yol açabilir. Bunu göz ardı ediyorlar. Her şey bu kadar güllük gülistanlık gitmeyebilir. Onun için kendilerine haber yolladık artık provokasyondan vazgeçin, yani Suriye yönetiminin kontrolü altında bulunan yerleri bombalamaktan vazgeçin. İsrail’e karşı herhangi bir kabiliyetinin olmayacağı, İsrail’in gerekli gördüğü zaman havadan veya karadan operasyon yapabileceği bir alan açmak istiyorlar. Askeri olarak plan bu.



- Yeni dönemde sizce Washington'ın YPG ile ilişkisi nasıl şekillenecek? Bugün Blinken ile yaptığınız görüşmede bu konuyu ele aldınız mı? Amerika’nın Suriye’deki son gelişmelere yaklaşımı nasıl?

Başından beri biliyorsunuz son derece taban tabana zır iki pozisyondaydık. Burası bizim milli güvenliğimizle ilgili yaşamsal varoluşsal bir konu. Yani biz bu konuyu mümkün olan en yüksek ciddiyette ele almış bir ülkeyiz. Bunun hem sahadaki operasyonel araçlarını hem masadaki diplomatik araçlarını da her türlü ciddiyette kullandık. Şimdi bizim pozisyonumuz hala aynı, hiç değişmedi. Ama alanla ilgili YPG ve PKK ile ilgili değerlendirme yapmak gerekiyor. Amerika'dan ve bazı Avrupa ülkelerinden muazzam bir destek almıştır PKK. Ama kendisini oturtturduğu zemin Suriye'de Rusların, İranlıların ve rejimin sahibi olduğu bir zemine kendini oturtmuştur. Bu zeminle de zımni anlaşmaları vardı karşılıklı çok fazla birbirlerine dokunmadıkları. Şimdi bu zemin çöktü. Rusların, rejimin ve İranlıların olmadığı bir zemin var. Yeni bir Suriye var ve yeni Suriye kendi toprak bütünlüğünü sağlamak konusunda da mutlaka kararlı olacak. Suriyeli muhalifler yıllardır rejime karşı savaşıyorlar, inanılmaz zulümlere ve kayıplara maruz kalmışlar ve şimdi vatanlarını tekrar alıyorlar. Bunlar tabii ki ülkenin bütününü sağlamaya yolunda adım atacaklar. Onun için Tel Rıfat’tan ve Münbiç’ten koridorlar açılarak çıkıp gittiler. Yani biz tekrar Şam’dadaki yönetimi kendi milli bütünlüğünü toprak bütünlüğünü sağlamak için atacağı adımlar neticesinde YPG'nin artık çok bir zemin bulamayacağını düşünüyoruz.

"YPG UNSURLARININ ÜLKEYİ TERK ETMESİ GEREKİYOR"

YPG'nin ortadan kaldırılması bizim stratejik hedefimiz. Biz Suriye'deki kardeşlerimizin kendi topraklarındaki tehdidi elimine etmesini bekleyeceğiz. Bir an önce Suriyeli olmayan YPG içindeki unsurların ülkeyi terk etmeleri gerekiyor. YPG'nin bütün komuta kademesinin de ülkeyi terk etmeleri gerekiyor. Daha sonra kalanların silahlarını bırakıp yaşamayı sürdürmeleri gerekiyor.

Batılılar DEAŞ'lı olanları kendi vatanlarına getirmemek için başka bir terörist örgütü kullanıyorlar, bunun bize ürettiği yükü umursamıyorlar. Avrupalı devletlerin kendi DEAŞ unsurlarını alıp götürmesi gerekir. Avrupa'nın YPG tarafından sürekli şantaja tutulması akıl tutulması. DEAŞ'la mücadele dedikleri aslında DEAŞ tutuklularına yapılan gardiyanlık işi.

DEAŞ’la mücadele açısından iki hassas mesele var. Bunlardan birincisi DEAŞ kampları ikincisi tutukluların bulunduğu cezaevleri. Kamplarda biliyorsunuz kadın çoluk çocuk binlerce insan yaşıyor. Bunların çoğu Iraklı ve Suriyeli. Irak ve Suriye'nin bir araya gelip bu insanlara ne yapacaklar akacaklar bunlar bir an önce karar vermeleri gerekiyor. Şam'daki yönetim oturduktan sonra atılması gereken ilk adımlardan biri de ırak ve Suriyelilerin bulunduğu tam el kampına ilişkin bir çözüm geliştirmesi. Diğer taraftan cezaevinde bulunan DEAŞ unsuslarının cezaevinde tutulması ile ilgili hangi türden stratejiler geliştirilmesi gerekiyor onlara bakmamız lazım. Onun da aşamalı kademeli planlamaları var. Buna en hafif dille iki yüzlülük mü diyelim yoksa büyük çıkarcılık mı diyelim. Şimdi batılılar kendi vatandaşlarına DEAŞ’lı olanları kendi vatanlarına getirmemek için başka bir terörist örgütü kullanıyorlar gardiyan olarak. Yani PKK'ya verilen rol gardiyan rolü. Bu gardiyan rolünü alıp buarad tutuyolar ve bunun bölgeye bize maliyetini hiçbir zaman umursamıyorlardı. Şimdi biz bunu çok açığa koyduk.  

Şimdi bu strateji iflas edince özellikle Avrupa ülkeleri kendi DEAŞ’lılarını alıp götürmeleri lazım. Sayısı 10'dur 20'dir 40'tır 50'dir alıp götürsünler. Geri kalanları Irak ve Suriye'ye ait olanlar kimse onlar da alıp götürsünler. DEAŞ tutukluları üzerinden uluslararası toplumun bölgesel aktüellerinin sürekli şantaja tabi tutulması PKK tarafından ve Amerikalılar başta olmak üzere Avrupalıların bu şantajı sürekli yemesi. Akıl tutulmasının zirve yaptığı bir yer. Bunu aşağıdaki bütün teknokratlar hep görüyordu. Ama inanılmaz bir döngü içerisine gelmişlerdi. Amerika'da El-Kaide ile mücadele için Guantanamo’da bir kamp oluşturdular. Amerika mahkemeleri yıllarca kamuoyu baskısıyla bu işin peşinden koştu. Bu insanların yargılama statüsü yok, tutuklanma statüsü yok. Sadece tutuklanmışlar bir yere koymuşlar. Yani yargılayabilirsiniz en ağır cezayı verebilirseniz en uzun hapis cezasını verebilirsiniz ama bir sürecin bir bağlayıcı usulünün olması lazım. Bunun hiçbiri yok.

Amerika'da iç siyasette inanılmaz bir tartışmaya yol açıldığı için bu sefer gittiler nerede yapalım bunu Suriye'de. Suriye'de bu terör örgütü üzerinden bunu yapalım şimdi gardiyanlık yapan bu terör örgütü uluslararası sisteme hala şantaj çekiyor. Bize dokunurlarsa DEAŞ’la mücadele aksar. Bana dokunursanız ben bütün DAEŞ’lileri bırakırım. Şantajdan etkileneceğine bunu kendisine yapılan bir hakaret olarak görüp şantaja maruz kalan ülkelerin PKK'ya tepki göstermesi gerekirken Türkiye'ye dönüp ya buraları harekat yapmayın onu yapmayın bunu yapmayın.

İşte 'DEAŞ mücadelemizi etkiliyor' diyor. Aslında PKK'ya yapılan gardiyanlık işi. Amerika'da bu işin içerisine girerken zaten kendileri de biliyordu bir geçicilikle girdi ama bayağı bir uzattılar. Biz stratejik bir sabırla hem kendimiz için oluşan tehditleri yönetirken hem de Amerikalılarla ilişkilerimizi de yönetirken bir noktaya kadar getirdik. Ama bundan sonra zaten arazide bizden bağımsız başta aktör var. Suriye'nin artık milli bir hakim hükümeti var. Bunlar gelecekler YPG tanımazlar. Başka güçte tanımazlar. Kendi toprağını kendi egemenliğini geri alır. Türkiye'den Irak'tan İran'dan Avrupa'dan PKK'lılar otursunlar petrol kuyularının başın, kaçakçılarla dünyanın her tarafında göndersinler ondan sonra dünyanın her tarafına satıp bunu para alıp ceplerini açsınlar buradan örgüt yönetsinler Bunu hiç kimse kabul etmez. 

- Türkiye açısından önemli bir başlık da sığınmacıların geri dönüşleri meselesi. “Gönüllü” vurgusu yapıyorsunuz dönüşler için. Suriye’de güvenlik ve temel yaşam koşulları sağlanmadan ne kadar gönüllü dönüş bekliyorsunuz?

Herkes kendi yuvasına ait olduğu yere dönmek ister muhakkak. Oradaki şartlar iyileştikçe ben geri dönüşlerin artacağına inanıyorum. Türkiye’de bir düzen oluşturmuş olan kardeşlerimizin bu düzeni aniden değil de aşamalı olarak değiştirip Suriye’de hayat kurma yolunda adım atacaklarını düşünüyorum. Bizim politikamız gönüllü geri dönüştür. Hükümet olarak çok siyasi şantajlara, baskılara, yıpratmalara, suçlamalara maruz kaldığımız dönemde bile, yapılmadık hakaret yok bu insanlara. Bu insanları öldüren, zulme uğratan, sürgüne gönderen, diri diri gömen adamı ve rejimi de kutsayan, olumlayan, onunla bizi karşı karşıya getirip her zaman ona artı puan veren bir siyasi zihin tarafından uzun yıllar yıpratıldık. Buna rağmen insani yerden geri adım atmadık.

- Ortadoğu’da tek başlık Suriye değil. İsrail pek çok cephede savaşıyor. Gazze’deki katliamları, Lübnan coğrafyasını perişan eden Hizbullah savaşı... Suriye’deki gelişmelerin her iki başlıktaki sorunlara yansıması nasıl olur. Özellikle İran-Hizbullah fiziki bağının Suriye nedeniyle kesildiği düşünülürse..

Blinken ile de aynı konuyu konuştuk, Gazze'deki ateşkesin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. İsrail'in saldırılarını, katliamlarını durdurması gerekiyor. Bu zaten taşınamaz bir noktada. Şu anda yürüyen müzakereler var. Bunların nasıl bir şekil alacağını veya almış olduğunu her beraber göreceğiz. 

- Trump'ın iktidara gelmesiyle Gazze'de nasıl gelişmeler yaşanacağı da merak konusu.

Olumlu bir senaryo da olabilir. Ateşkesin olduğu, nispeten insani şartların iyileştirilmeye başladığı bir senaryo mümkün olabilir. Veya İsrail yayılmacılığının daha da yaygınlaştığı, Batı Şeria'yı da içine alan bir perasyonun başlatılma imkanı da var. Netanyahu Trump yönetiminden almak istediği veya desteği alırsa yayılmacılığının maksimumunu yamak istediğine dari emareler var. areler var. Sadece Filistin değil kardeş ülkeleri de tehdit edecek. Umut ediyorum taeşkes her yerde olur, kan dökülmesi durur, suçlular da cezasını bulur. 

Öne Çıkan Video

Video Player is loading.
Mevcut Süre 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Yayın Türü Canlı
Kalan Süre 0:00
 
1x
Yeniden BaşlatOrtalığı karıştıran mesaj: "Hakkınızı helal edin"
  • Geçerli zamana ait video URL'sini kopyala

Sayfa Yükleniyor...