Atalay: Mahmur üzerine yoğunlaşacağız

İçişleri Bakanı Atalay demokratik açılım çerçevesinde Mahmur üzerine yoğunlaşacaklarını ve gelenlerin beklemesi için bir kabul yeri yapılmasının söz konusu olacağını söyledi.

İçişleri Beşir Atalay Moskova'da bugün başlayan "Birinci Global Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı''na katıldıktan sonra 'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı'nın rezidansında Moskova'daki Türk medya temsilcilerinin demokratik açılımla ilgili sorularını yanıtladı.

Demokratik açılım konusunda Atalay, “Demokratik açılım projesi devam eden bir süreç. Devam ediyor. Önemli boyutu tabii kısa vadeli. Orta vadeli bazı tedbirlerimizi cuma günü meclis görüşmesinde ifade ettim. Bizim Kuzey Irak'a dönük çalışmalarımız sürüyor.

Avrupa boyutuyla ilgili bu manada bir planımız yok. Bir geliş beklemiyoruz. Ama Kuzey Irak ile ilgili, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye dönük müdahalelerle ilgili, oradaki gerek Mahmur kampı, gerek terör örgütünün çalışmaları konusundaki değerlendirmelerimiz sürüyor. Yakın zamanda üçlü çalışmalar yapacağız. Üçlü mekanizmada Türkiye, Irak ve Amerika tarafı var, ama orada öncelikli konumuz Mahmur üzerinde açıkçası” dedi.

Bakan Atalay, şimdi özellikle Ayrımcılıkla Mücadele Kurumu ve insan haklarıyla ilgili yeni oluşumun tasarıları üzerinde çalıştıklarını belirterek, içerideki çalışmalarının devam ettiğini ve tüm bunları en kısa zamanda TBMM'ye göndereceklerini söyledi.

Habur Kapısı üzerinde çok fazla yük olduğunu ve gelenler için yapılacak kabul yerinin prefabrik yapılardan oluşabileceğini söyleyen Atalay, "Kapı üzerinde fazla yük var ve bu yüzden kapıyı fazla yoğun tutmak istemiyoruz. Ne kadarı gelecek şimdiden şey yapamıyoruz ama gelenler için o çalışmalarımız da devam ediyor" ifadesini kullandı.

Atalay, geleceklerin uzun vadedeki yaşamlarının organizasyonuyla ilgili olarak da "Bunların köyleri var, evleri var, yerleri var. Buraları terk edip gitmişler. Nereden gittikleri belli, şehirleri belli. Oraya yerleşecekler. Aileleri, akrabaları var" ifadesini kullandı.

Atalay, Dersim adına olumsuz bakıyor
Bir gazetecinin, Tunceli'nin adının ''Dersim'' olarak değiştirilmesi yönündeki talepleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Yer ismi değiştirilmesi ilçe ve vilayetlerde Meclis kararıyla, kanunla olur. Ben doğrusu il ismi değiştirilmesini hiç onaylamıyorum'' diye konuştu.

Atalay, bazı köy isimlerinin değiştirildiğini ve bazı ilçelerin de adının değiştirilmesine rağmen yeni isminin hiç kullanılmadığını belirterek, ''Eski ismi kullanılıyor. O manada değerlendirilebilir ama illerin isminin değiştirilmesi gibi şeyler tabii ki değerlendirilemez. Mevzuat olarak da bazen yanlış şeyler oluyor. Bizim mevzuatta köy isimlerinin değiştirilmesi İçişleri Bakanı'nın kararıyla olabiliyor ama ondan önce yapılması gerekenler var'' dedi.

Atalay, ilçe ve il isimlerinin değiştirilmesinin de ancak TBMM tarafından onaylanan yasa ile mümkün olabildiğini kaydederek, ''Süreç o. Ben Türkiye'de isimlerin değiştirileceği üzerinde hiç durmuyorum. Öyle şeyin olacağını da zannetmiyorum'' ifadesini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...