Asya'nın tarihini değiştirebilir

Çin’in güneybatısındaki bir mağarada 14,500 ile 11,500 yıl öncesinde yaşamış yeni bir insan türüne ait kafatası bulundu.

Asya'nın tarihini değiştirebilir

Bilim insanları, Neandertalleri 150 yıl önce Almanya’da keşfetmişti. Mart 2010’da ise Sibirya’daki bir mağarada Denisova hominin adı verilen başka bir insan türü keşfedilmişti. Ancak Çin’de bulunan kafatasıyla insan türlerine ait keşiflerin henüz sonu gelmeyecek gibi görünüyor.


Araştırmacılar, Neandertaller ve Denisova’ların ardından, Çin’deki Maludong (Alageyik mağarası) mağarasında bulunan insan türünün de nasıl yok olduğunu kesin olarak anlayabilmiş değil. Ancak yeni insan türünün henüz 15 bin yıl öncesine kadar hayatta olduğunun anlaşılması, geçmişe ait birçok düşüceyi de değiştirdi.

NEANDERTALLERDEN ÇOK DAHA UZUN YAŞADI
Yeni insan türünün, Homo sapiens’le Asya’nın doğusunda, hatta Neandertaller ile de Avrupa’da karşılaşmış olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, Neandertallerin 50 ile 30 bin yıl önceki dönemde tamamen yok olduğu bilinirken, Maludong mağarasında bulunan yeni insan türü Buz Çağı’nın sonlarına kadar hayatta kalmayı başardı.

Avustralya’nın New south Wales Üniversitesi’nden arkeolog Darren Curnoe, modern insan Çin’de yerleşik hayata geçlip, çiftçilik ve karmaşık bir medeniyetin temellerini atarken, yeni keşfedilen insanın bu gelişimlere tanık olduğunu belirtti. Curnoe, bu durumu, Neandertallerin Mezopotamya kültürünün doğumuna tanık olmasına benzetti. 

MODERN VE ANTİK İNSAN KARIŞIMI

Asya'nın tarihini değiştirebilir - 1


Curnoe, önlerinde yatan en büyük sorunun, “Alageyik insanının” tam olarak nerede yaşamış olduğunu anlamak olduğunu söyledi. Alageyik insanının kafatası ve diş yapısı, modern ve antik insanın özelliklerini sergiliyor. Sahip oldukları bu kendilerine has özellik, Alageyik insanını evrim ağacında bir yere yerleştirmeyi zorlaştırıyor.

BBC’de yer alan analizde, Alageyik insanlarda kafatasının beyni içeren kısmının yuvarlak ve kenarlarının basık, ayrıca kafatası kemiğinin diğer insan türlerine kıyasla daha kalın olduğu ifade edildi. Çeneleri öne doğru çıkık olan Alageyik insanları, buna rağmen modern insadakine benzer bir çene yapısına sahip değil. X-ray taramaları ise Alageyik insanlarının beyinlerinin ön (frontal) lobunun modern insanınkine benzediği, ancak parietal (yan) lobların modern insanda artık var olmadığı belirtildi. Alageyik insanları, aynı zamanda oldukça büyük azı dişlerine sahip.

YENİ BİR TÜR OLMAYABİLİR      
Maludong mağarasındaki kafatasını keşfeden ekibin başında yer alan Darren Curnoe ve Çin’in Yunnan Enstitüsü’nden Ji Xueping, yeni bir tür bulunduğu konusunda kesin biraçıklama yapmakta temkinli davranıyor. İki bilim insanı, Alageyik insanının Asya’nın doğusuna varan ilk Homo sapiens topluluklarına ait olabileceğini düşünüyor. Bu teoriye göre, on binlerce yıl izole bir şekilde yaşayan Alageyik insanları, modern insanın genetik havuzuna katkıda bulunmadan yaşadı ve Buz Çağı’nın sonlarına doğru yok oldu.

Ancak bir ilginç teori daha var. Bu da, Alageyik insanlarının Homo sapiens’ten tamamen bağımsız olarak evrim geçiren bir tür olduğu. Bu ihtimal kapsamında, Alageyik insanları Homo heidelbergensis’in devamı olan Neandertaller gibi Asya’ya ulaşan Homo sapiens’in devamı olan ayrı bir tür olarak yaşamına devam etti. Diğer yandan, antik ve modern insana benzerlikler gösteren Alageyik insanının, antik insan ile homo sapiens’in melezi olabileceği de öne sürülüyor.

Bilim insanları, Alageyik insanının DNA yapısı üzerindeki çalışmalarına başladı. Çin’de bulunan esrarengiz kafatasının ardındaki sırrın çözülmesiyle, Asya’nın birçok karanlık yılla dolu olan geçmişindeki bilinmeyenler de ortaya çıkarılabilir.

Sayfa Yükleniyor...