Amerika'ya ilk Avrupalılar ayak bastı

Arkeologların elde ettiği yeni bulgular, Amerika kıtasının ilk olarak Avrupa’dan gelen Taş Devri insanları tarafından keşfedildiğini ortaya koydu.

Amerika'ya ilk Avrupalılar ayak bastı

Eski çağlara ait teorileri yıkabilecek yeni bulgular, ABD’nin doğu yakasında keşfedildi. Arkeologlar ve bir balıkçı, 19 ile 26 bin yıl öncesine uzanan, Avrupa kökenlerini çağrıştıran çeşitli taş aletler buldu.

Taş aletlerin büyük kısmı Maryland eyaletindeki Delmarva Yarımadası ve Pennsylvania ile Virginia eyaletlerindeki kazı alanlarında çıkarıldı. Ayrıca, Virginia eyaletinin 100 km açığında deniz tarağıyla avlanan bir balıkçı şans eseri antik eserler buldu. Balıkçının avlandığı bölgenin, tarih öncesi çağlarda karanın parçası olduğu ifade edildi.

Bilim insanları, on binlerce yıl öncesine ait taş aletlerin, insanlığın dünyaya nasıl yayıldığı hakkındaki bilgileri önemli ölçüde değiştirebileceğini belirtti.

ESKİ İNANIŞ ÇÜRÜTÜLDÜ
Arkeologlar, ABD’nin Doğu yakasıyla Avrupa’da geçmişte yapılan kazılarda, Taş Devri’nden kalma aletlerin benzerliğini fark etmişti. Ancak daha önce keşfedilen ABD-Avrupa izleri taşıyan aletler, 15 bin yıl öncesine aitti. Bu tarih, Taş Devri’nde yaşamış Avrupalıların bu tür eşyaları yapmayı sona erdirdikleri döneme işaret ediyordu. Bu yüzden birçok arkeolog o dönemlerde Amerika-Avrupa bağlantısı olduğu düşüncesini reddetmişti.

Ancak 19 ile 26 bin yıl öncesine uzanan ve iki kıtayı ilişkili kılan taş aletler, eski inanışları altını oyabilir. Ayrıca, bilim insanlarının 1971 yılında Virginia eyaletinde bulunan bir Avrupa tarzı bıçak üzerinde yaptığı kimyasal analizler, bıçağın Fransa’da çakmaktaşından yapılan bıçaklara olan benzerliğini ortaya koymuştu. Bugüne kadar bulunan on binlerce yıllık aletlerin ise ağırlıklı olarak Fransa ve İberya’da yapıldığı biliniyor.

BUZ ÖRTÜSÜNÜN ÜZERİNDEN GEÇTİLER

Elde edilen bulguları gözden geçiren Washington merkezli Smithsonian Enstitüsü’nden Dennis Stanford ve Exeter Üniversitesi’nden Bruce Bradley, Batı Avrupa’daki insanların Buz Çağı’nın ilerlemesiyle Kuzey Amerika’ya göç ettiği kanısına vardı. İki arkeolog, bu ay piyasaya sürülen“Across Atlantic Ice” adlı kitaplarında, Taş Devri insanlarının buzul tabaka üzerinden veya teknelerle Yeni Kıta’ya vardıklarını savundu.

Buz Çağı’nın en sert soğuklarının yaşandığı yıllarda, Kuzey Atlantik’in neredeyse 7.7 milyon kilometre karesinin buzla kaplı olduğu düşünülüyor. Ayrıca, iklimlerin değişmesiyle buzların eridiği bögeler ve açık okyanusların, göç eden kuş ve balıklar sayesinde, gıda kaynakları çok zengin yerler olduğu biliniyor. Stanford ve Bradley, elde edilen son bilgilerle, Taş Devri insanlarının 2,500 kilometrelik yolu aşmış olabileceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

İki arkeoloğun öne sürdüğü bir diğer teori, Sibirya ve Alaska’da 15,500 yıl önce insanlara ait yaşam izi olamayacağı. Çünkü, eğer 19 ile 26 bin yıl önceki aletleri Asya’dan gelen insanlar yapmış olsaydı, bu aletler Sibirya ve Alaska’da da bulunurdu ama bugüne dek bu tür Taş Devri aletleri bulunmadı.

Yine de, Amerika’ya ilk basanlar Batı Avrupalılar olmuşsa bile, bu insanlar 15,500 yıl önce Yeni Dünya’ya Bering Boğazı ve Aleut Adaları üzerinden gelen Asya kökenli insanlara kıyasla daha dejavantajlı bir durumdaydı.

Amerikan yerlilerini oluşturan Asya kökenli insanlar, göç etmek için 15 bin yıldan fazla vakit buldu ve Yeni Kıta’ya daha iyi uyum sağladığı gibi, kendilerinden önce göç eden Avrupalıları sindirdi.

SIRRI OKYANUSLAR ÇÖZECEK
Bilim insanları, Florida eyaletinde bulunan sekiz bin yıllık kemikler üzerinde yaptıkları DNA analizlerinde bu teoriyi onayladı. Batı Avrupalıların genleri kuzey doğu Asya’da bulunmazken, Kuzey Amerika yerlilerinde tespit edildi. Dahası, ABD’de izole edilmiş halde yaşayan bazı topluluklar, Asya veya Amerikan yerlilerinin diliyle bağlantısız diller konuşuyor.

Araştırmacılar, bu konudaki tartışmaları binlerce yıl önce kara olan ancak bugün okyanus suların altında bulunan bölgelerde sonuçlandırmayı düşünüyor. Doğu yakasının 160 kilometre açıklarına kadar Taş Devri’ne ait aletler bulunabileceğini belirten arkeologlar, yazın bu bölgelerde çalışmalara başlayacak.

Sayfa Yükleniyor...