Koalisyon pazarlığı başladı: AK Parti-CHP yöntem konusunda anlaştı

AK Parti ve CHP, koalisyon görüşmelerinde yöntem konusunda anlaştı.

Koalisyon pazarlığı başladı: AK Parti-CHP yöntem konusunda anlaştı
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik (soldan sağa) - Arşiv

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun 13 Temmuz'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından, koordinasyon için AK Parti'den Ömer Çelik, CHP'den ise Haluk Koç görevlendirilmişti.

AK Parti ile CHP arasında, koalisyon için ilk ön görüşme yapıldı.

AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP'den Parti Sözcüsü Haluk Koç başkanlığındaki heyetler, saat 11.00'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

Perşembe günü ise iki ismin CHP Genel Merkezi'nde bir araya gelmesi bekleniyor.

ÖMER ÇELİK: YÖNTEME İLİŞKİN MUTABIK KALDIK

Görüşme sonrası ilk açıklama Ömer Çelik'ten geldi. İzlenecek yöntem hakkında bilgi veren Çelik, "Bugün itibariyle Haluk Bey ile 1 saat 40 dakikaya yakın hem çeşitli meseleler üzerine konuştuk, gayet pozitif bir havada hem de yönteme ilişkin mutabık kaldık. Bir, iki gün içerisinde bizim toplantılarımız var, onların toplantıları var, heyetlere karar verilecek ve heyetler en geç hafta sonuna doğru ya da bir aksilik olması halinde, hafta başında bir araya gelmiş olur" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun CHP'yi ziyaretinde, "öncelikle istikşafi görüşmelerin yapılması" yönetiminin belirlendiğini ifade eden Çelik, bunun, her iki tarafın da karşılıklı birbirinin pozisyonunu görme, değerlendirme yapma, konumlarının fotoğrafını çekme anlamını taşıdığını kaydetti.

Genel başkanlar görüşecekse bu görüşmeye kadar yöntemle ilgili yapılması gerekenlerin bulunduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Birincisi, kendi aramızda heyetler olarak, hangi ilkeler çerçevesinde görüşeceğimize dair ilkelerin belirlenmesi. İkincisi, görüşeceğimiz konu başlıklarının belirlenmesi, üçüncü olarak da hangi mekanda bir araya geleceğimizle ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekiyor. Bunlarla ilgili bizim bugün bir toplantımız var, yarın toplantımız olacak. Aynı şekilde CHP'nin de olacaktır" diye konuştu.

Heyetlere katılacak, "istikşafi görüşmeleri yapacak" isimlerin belirlenerek, karşılıklı bildirileceğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Arkasından biz heyetler olarak, hafta sonuna doğru ya da en geç öbür hafta başı ama muhtemelen bu hafta sonuna doğru bir araya geliriz. Bir araya geldiğimizde bu ilkeler üzerinden hangi konu başlıklarını konuşmamız gerektiğine karar vereceğiz. Bu karar verildikten sonra heyetler arası istikşafi görüşmeler başlamış olacak. Daha sonrasında, görüşmeler için 10-15 günlük bir vakte ihtiyacımız var, bütün konu başlıklarını değerlendirebilmemiz için, konu başlıklarına hangi anlamlar yüklediğimiz, hangi çalışmaları yapmayı planladığımıza dair. Bu sürecin bitimine doğru Sayın Genel Başkanlara ayrı ayrı yada beraber bir sunum yapılır. Bu sunum çerçevesinde mutabık olunan, olunmayan, çatışılan noktaların net bir şekilde fotoğrafı ortaya konulur. Bu fotoğrafın ortaya konulmasından sonra eğer bir koalisyon kurmak için zemin olduğuna karar verilirse, bu sefer istikşafi görüşmelerden müzakerelere geçilmiş olur."

"HEM İSİMLER HEM SAYI BELİRLENMİŞ OLACAK"

"Heyetlerin sayısını belirlediniz mi?" sorusuna, Çelik, "Ben de Genel Başkanımıza sunacağım, kendileri de Genel Başkanlarına sunacaklar, Genel Başkanların değerlendirmesi neticesinde hem isimler, hem sayı belirlenmiş olacak" yanıtını verdi.

"Görüşmenin yeri belirlendi mi?" sorusu üzerine Bakan Çelik, "Onda bizim bazı tekliflerimiz oldu. Onlar da değerlendirecekler. Çünkü heyetin rahat ve sağlıklı bir biçimde görüşebilmesi için ihtiyacımız olan ama her iki tarafın da ortak kabulü olabilecek bir yer olması lazım. Siyasi partilerdeki yoğunluk sebebiyle, zorluk olabilir diye bu tür müzakerelerde daha sağlıklı, izole bir mekanın olabilmesi açısından bunlar değerlendirilecek. Yarın, öbür gün bunları da açıklarız. Ondan sonra heyetler olarak bir araya gelip, konu başlıklarını tespit edip, istikşafi görüşme sürecini başlatmış olacağız" açıklamasını yaptı.

"ÖNCE SİYASİ, SONRA EKONOMİK MESELELER"

"İlkeler üzerinde görüşmeler başladı mı?" sorusuna, Bakan Çelik, şu yanıtı verdi:

"Makrodan, mikroya doğru gideceğiz. Öncelikle siyasi meseleler, en sona ekonomik meseleler bırakılmış olacak. Yöntemin esası şu; Bu görüşmeler istikşafi görüşmelerdir. Her birimizin konu başlıkları var. Bu konu başlıklarında biz ne mana yüklüyoruz? Örneğin yargıdan bahsediyoruz, onlar da bahsediyor. Biz ne mana yüklüyoruz, onlar ne mana yüklüyorlar? Dış politikadan bahsediyoruz, onların değerlendirmesi nedir, bizim değerlendirmemiz nedir? Burada ortaya çıkan noktalar, çatıştığımız noktalar, gri kalan alanlar nedir? Genel Başkanların takdirine bırakılacak konular nedir? Bütün bu çerçevede bir yöntem görüşmesidir bu. Karşılıklı bir sohbet havasında, zaten eski bir tanışıklığımız var, eski günleri anarak, bir takım 'nin, dünyanın genel siyasi meselelerini de çok verimli bir şekilde konuştuk. Bu yöntem üzerinde mutabık kaldık. Biz, bugün ve yarın yapacağımız çalışmalarla bu konu başlıklarını netleştireceğiz, onlar da netleştirecek. Bu şekilde ilk heyet görüşmesi için bir araya gelmemiz hafta sonuna doğru ya da öbür hafta başı gerçekleşmiş olacak. Ondan sonra da zaten süreç ilerleyecek."

"Nasıl bir fotoğraf görüyorsunuz?" sorusu üzerine, Çelik, "Bizim görevimiz resmi çekmek. Bir hükümet ortaklığını gerçekleştirmek de erken seçim ihtimali de her zaman yarı yarıyadır. Bunu süreç içerisinde göreceğiz" dedi.

Şu ana kadar, karşılıklı siyasi nezaket ve saygı çerçevesinde görüşmeleri yürüttüklerini belirten Çelik, "Sonuçta müzakerelere geçilme kararı verilir ya da verilmez. Bunun her ikisi de mümkün ama bunu çözümün içinde göreceğiz. Bugün görüşmemiz, bir bakıma sürecin kodlarını, koordinatlarını ve standartlarını belirlemeye dönük bir görüşme oldu" diye konuştu.

"İLK HEYET GÖRÜŞMESİNDE KARAR VERECEĞİZ"

Müzakerelere karar verilip, verilmeyeceğinin süreç içerisinde görüleceğini vurgulayan Bakan Çelik, bugünkü görüşmenin, sürecin kodlarını, koordinatlarını, standartlarını belirlemeye dönük olduğunu ifade etti.

"Görüşmeler sonrası, AK Parti ile CHP'yi aynı fotoğraf karesinde görecek miyiz?" sorusu üzerine Çelik, "Ona görüşmelerin sonunda bakacağız. Çoğunlukla mutabık olunduğu takdirde, genel başkanlara bir sunum yapıldıktan sonra, genel başkanlar 'artık biz görüşmelere geçebiliriz' derlerse, öyle bir fotoğraf çıkar, 'hayır görüşmelere geçmeye gerek yok' derlerse, süreç orada kesilir" rişe konuştu.

Bakan Çelik, "Koalisyonun ilkeleri" sorusuna da "Onları belirleyeceğiz. İlkeler ve konu başlıklarını, ilk heyet görüşmesinde belirleyeceğiz" diye yanıt verdi.

"AK Parti olarak masaya neler getireceksiniz? Öncelikleriniz neler olacak, seçim barajının düşürülmesi, yargı bağımsızlığı, çözüm süreci? " şeklindeki soruya ilişkin Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Başbakanımızın, Genel Başkanımızın hem parti kongresinde hem Diyarbakır konuşmasında açıkladığı bir takım prensipler, ilkeler, konu başlıkları var. Aynı şekilde Sayın Kılıçdaroğlu'nun 14 maddelik bir açıklaması var. Bunlar bir kısmını oluşturuyor. 'Yargı reformu, Çözüm Süreci, dış politika, seçim barajı gibi konuları nasıl bir sıralama içerisinde konuşalım, bu konular konu başlığı olsun mu görüşmemizde' diye ilk heyet görüşmesinde bunlara karar vereceğiz, yöntem budur."

"SON NOKTA YAZILINCAYA KADAR, ANLAŞILMAMIŞ DEMEKTİR"

"Düne göre bugün daha mı umutlusunuz koalisyondan?" sorusuna Çelik, şöyle yanıt verdi:

"Siyasetçi açısından 'umut, umutsuzluk' gibi kavramlar çok belirleyici değil, her şey masada, her seçeneği değerlendireceğiz. Ama karar verilmiş bir süreç var, ilk tur görüşmelerin sonunda, bu istikşafi görüşmeler olsun. Bu görüşmelerin sonunda, 'evet, müzakerelere geçebiliriz' noktasına gelinebilirse, o aşamada başka bir değerlendirme olur. Şu aşamada gayet pozitif bir şekilde, açık, şeffaf, karşılıklı anlayış içerisinde, bizim üstümüze düşen görev, istikşafi görüşmeleri gerçekleştirmek."

Gazetecilerin, "Hükümetin kurulma oranı yüzde 50'ye 50 mi?" sorusuna karşılık Bakan Çelik, "Her zaman öyledir. Koalisyon, hükümet ortaklığında her zaman için son nokta yazılıncaya kadar, hiçbir şeyde anlaşılmamış demektir. Her şeyde anlaşılıncaya kadar, hiçbir şeyde anlaşılmamış demektir. Kurulduğu güne kadar da her şey masadadır" ifadesini kullandı.

"İstikşafi görüşmeler kapsamında, genel başkanlar da görüşecek mi?" şeklindeki soruya da Çelik, "İhtiyaç duyulursa, görüşülür. Ama genel yöntem şuydu; bu görüşmeler bitsin ve kendilerine sunum yapılsın. Ama tabii ki arada bilgi verilecektir, kendilerinin, 'şu konuyu da görüşün' diyecekleri konular olacaktır. Eğer ihtiyaç duyar, bir araya gelmek isterlerse hem Sayın Kılıçdaroğlu hem diğer sayın genel başkanlarla, Sayın Başbakanımız, 'buna gayet olumlu baktığını, mümkün olabileceğini' söyledi" karşılığını verdi.

"AKŞAM AYRINTILI BİLGİ VERECEĞİM"

"Görüşmeye ilişkin, Sayın Başbakana bilgi verdiniz mi?" sorularına Bakan Çelik, kısa bir bilgi verdiğini, akşam yüz yüze ayrıntılı bilgi vereceğini kaydetti.

"Suruç'ta yaşanan olayın koalisyon görüşmelerini etkileyip etkilemeyeceğinin" sorulması üzerine Bakan Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu, Türkiye'ye topyekun bir saldırıdır. Türkiye'nin vatandaşlarının güvenliğini tehdit eden, içimizi yakan... Bu kadar gencimizi kaybettik, hepsine tekrar rahmet diliyorum. Bunlar hepimizin ortak tavır alması gereken konulardır. Türkiye'nin milli güvenliğiyle, vatandaşlarımızın hayat hakkıyla ilgilidir. Hep beraber lanetledik. Bunlar, ortak tavır alınması gereken konular, buralarda bir ihtilaf olmaz."

Koalisyon pazarlığı başladı: AK Parti-CHP yöntem konusunda anlaştı - 1

KOÇ:  EN FAZLA 10-12 GÜN İÇİNDE SONUCA VARILIR

CHP Sözcüsü Haluk Koç da görüşmenin ardından bir açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasında Suruç’taki saldırıya değinen Koç, “Ulusal düzeyde yas ilan edilmesi gerekiyor” dedi.

CHP Sözcüsü Koç, olayda ihmali ve suistimali olanların açığa alınması gerektiğini dile getirdi.

Koç, "Sınır güvenliği bilinçli bir şekilde ortadan kaldırıldı. IŞİD terörü ’ye ithal edildi.. Yanlış dış politika tercihlerinden vazgeçilmelidir" diye konuştu.

Haluk Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Geniş profilli bir hükümet kurulmasının gereği ortadadır. CHP çözümsüzlüğün adresi olmayacak.

Bugünkü toplantıda yöntem üzerinde duruldu. CHP’nin açıkladığı 14 temel ilke, bir demokrasinin olmazsa olmaz şartları olarak ele alınmalıdır.

Müzakerereler mutlaka koalisyonla sonuçlanmayabilir. Kişisel çıkarlarımızı ülkenin çıkarlarının önüne koymayız.

Bugünkü görüşmeleri bir yöntem görüşmesi olarak alabilirsiniz. Toplam süre en fazla 10-12 gün içinde bir temel sonuca varmak mümkün olacak veya olmayacak. Her iki koşulda da, tabloda da gereken açıklamalar yapılacak.

Heyet görüşmeler yapacak. Üzerinde mutabık kalınmayan noktalar genel başkanlara iletilecek."

Koalisyon pazarlığı başladı: AK Parti-CHP yöntem konusunda anlaştı - 2

İKİ PARTİNİN DE POZİSYONLARI NET

Ön görüşmeler öncesi AK Parti ve CHP'nin pozisyonları da net. AK Parti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın koalisyon pazarlıklarının dışında tutulmasını istiyor.

CHP ise aralarında yolsuzlukla mücadele, emekliye 2 ikramiye gibi başlıkların da olduğu 14 madde sıraladı. Partiler masaya bu şartlarla oturacak.

Koalisyon pazarlığı başladı: AK Parti-CHP yöntem konusunda anlaştı - 3

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik'e göre, iyi bir protokol hazırlanırsa CHP ile kurulacak koalisyon sağlıklı bir şekilde yürür.

AK Parti'de hükümet içi ve parti yönetimiyle değerlendirme de salı günü yapılacak.

Ardından ön görüşmelere ilişkin bir takvimin de ortaya çıkması bekleniyor.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Adalet ve Kalkınma Partisi
  • Gündem
  • Cumhuriyet Halk Partisi
  • Siyaset

Sayfa Yükleniyor...