Ahlat nerede, hangi ilde? Kabine toplantısının yapılacağı Ahlat nerenin ilçesi?
Ahlat'ın nerede, hangi olduğu, Kabine toplantısı öncesinde vatandaşların merak edip araştırdığı konular arasında yer almaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak olan yeni Kabine toplantısı, ilk kez Ankara dışında yapılacak. Ahlat'ta yapılacak olan Kabine toplantısı öncesinde birçok kişi, "Ahlat nerede, hangi ilde? Ahlat nerenin ilçesi?" sorularına yanıt arıyor. İşte ayrıntılar.
Ahlat, Van Gölü'nün kuzeybatısında Bitlis iline bağlı bir ilçedir. Şehrin en eski sakinleri olan Urartular buraya "Halads" derken, Türkler ve İranlılar "Ahlat", Kürtler "Xelat", Ermeniler "Şaleat", Süryaniler "Kelath" ve Araplar "Hil’at" demişlerdir.
İlçe Van Gölü’nün kuzey kıyısında yer almış olmakla beraber iklimi kara iklimi özelliği taşır. Yörede kış oldukça erken başlar ve uzun sürer. Havanın ısınmaya başlaması ancak Nisan ayının ortalarında olur.
Yörenin yaz mevsiminin Ağustos ayının sonuna kadar sürmekte olması yanında kısmen bazı yıllar Eylül ayını da kapsar. Yıllık ortalama yağış miktarı 1000–1500 mm dir.
Gerek Van Gölü’nün kıyısında olmasının gerekse yıllık yağışın bolluğu sebebiyle Ahlat, bölgenin genel bitki örtüsü olan bozkır bitki örtüsünün dışında daha yeşil ve gür bir bitki örtüsüne sahiptir.
AHLAT'IN TARİHÇESİ
Ahlat, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği’ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.
1 Haziran 1929 tarih ve 1509 numaralı kanun ile Bitlis ilçe haline getirilerek il merkezi durumuna getirilen Muş'a bağlanırken Bitlis'e bağlı olan Ahlat, Van iline bağlanmış ve Tatvan da Ahlat'a bağlı bir nahiye statüsüne getirilmiştir.
Muş ilinin Bitlis ile Mutki ve Van ilinin Ahlat ilçesiyle, Hizan ve Kotum (Tatvan) ilçelerinden oluşmak üzere merkezi Bitlis olmak üzere Bitlis ilinin yeniden tesis edilmesine 25 Aralık 1935 tarih ve 2885 nolu kanun ile karar verilmiştir.
- Etiketler :
- Haberler -
- Türkiye
- Kabine
- Bitlis Ahlat